Clik yer..iklan ni..

Saturday, September 26, 2009

26 September 2009

Deman my princess dah mula kebah - 3rd day dia deman. Kurus dah muka my princess. Nak beraya pun tak boleh sbb my princess deman. So dok kat rumah jer tengok member-membernyer website.

Hari ni awal-awal kita dah masak. Masak ringkas2 - Ikan Singgang ala Jawa

Bahan-bahan

2 ekor ikan kembung segar, bersihkan dan potong dua
3 ulas bawang putih - dihiris2
1 biji bawang besar - dihiris
1/2 cm lengkuas - dihiris
7 - 10 biji cili padi- dititik (pecah2 kan sikit)
2 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit
3 keping asam keping
Sedikit garam dan serbuk perasa ( ikut sesedap rasa)
1 mangkuk sederhana besar air.

Cara-cara

Masukkan air ke dalam periuk, bila dah didih masukkan semua bahan-bahan tadi kecuali ikan. Masak hingga mendidih dulu pas tu masukkan ikan. Senang jer kan. Tapi rasanya power!!!

2 comments:

  1. saya pun suke kalau masak macam ni...tenyeh ngan lada kecik...fuyooo sedap!!!

    ReplyDelete
  2. aha sonata..beza singgang biasa ngan singgan org kelantan, org kelatan tak boh daun kunyit, tapi arwah mak selalu boh daun kunyit..seger kata arwah bapa kita heheh

    ReplyDelete