Clik yer..iklan ni..

Friday, September 25, 2009

SAMBAL GORENG JAWA - resepi arwah ibuku.

Bahan-bahan ( 4 orang makan )

2 bungkus tempe (dipotong nipis dan digoreng )
3 biji kentang (dihiris nipis dan digoreng)
Foo Chuk /tahu kering dan Soo Hun - digoreng
( son hun kenang digoreng sedikit demi sedikit, kalau tidak soo hun akan melekat)

Udang basah (20 ekor)(kalau tak ada boleh diganti dgn udang kering)
Sejemput ikan bilis ( arwah mak kalau masak suka taruk dua2- baru rasanya ummp)
3 biji cili merah dihiris
5 biji cili kering merah - digunting nipis2.
10 ulas bawang merah kecil (dihiris)
3 biji bawang putih dihiris
Setengah inci halia (dimayang)
Sedikit air asam jawa (sebab orang jawa)
2 senduk kicap manis
Sedikit belacan yang dihancurkan dengan setengah cawan air
Garam


Cara-cara

Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi dan layu.
Masukkan cili dan goreng hingga cili layu
Masukkan kicap dan air asam serta air belacan
Masukan udang, ikan bilis . Kemudian masukkan soo hun, fuu chuk, kentang, tempe.

Rasanya mesi ada manis-manis sikit..maklumlah orang jowo.

No comments:

Post a Comment