Clik yer..iklan ni..

Tuesday, September 29, 2009

Salam semua...

Tak ada aper yg menarik hari ini berlaku..lepas kerja nak melawat tempat pinggan mangkok lama pun tak sempat. Cuma sibuk beraya ke sana sini. Hmm dapat jemputan dari tokey Riamoda silk House yg terletak di Simpang Pulai utk beraya kat rumah dia.

Pas tu sibuk tolong buatkan blog utk member nak buat business online. Dia ada produk sendiri Beauty Umaira. Kita tengah makan produk dia, tengok2 kalau boleh kurus.hehehe..nanti kalau dah siap kita akan link blog dia kat sini utk dikongsi oleh rakan2 pembaca blog.

Sunday, September 27, 2009

AYAM GORENG BEREMPAH

Tengahari ni ada kawan nak datang beraya - hmm fikir2 nak masak aper agaknya. Oklah..Kari Ikan, Sambal Tumis Udang dan Ayam Goreng Berempah. Taklah terrer sangat. Tapi kawan kata..sedapler pulak. Bila dia kata sedap..sajalah nak letak resepi kat sini.


BAHAN-BAHAN



1/2 kilo ayam
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
garam & kunyit.


Goreng jerlah. Jangan hangit dah.
Api tak usah ler kuat sangat.

PINGGAN BUJUR LAMA - BUNGA ROSE HITAM

Kita baru nak bermula -- ahak..tapi sekadar nak berkongsi dgn kawan-kawan.

Pinggan ni saya beli sekeping RM22.00. Tak taulah mahal ker tidak sbb tak tengok harga kat tempat2 lain. Kalau ada kawan2 nak tolong belikan..bagi jer duit minyak ngan duit upah pos..no problem kita boleh tolong belikan. Tapi yg ni saya tak jual hehehe.

Bunga ros - pink color


Inilah item pertama yg kita jumpa utk koleksi bunga rose hitam.



Teko set - bunga warna biru.



PORCELIN LAMA

Lepas sarapan ajak husband gi tgengok barang-barang lama. Jumpa banyak tapi taklah borong semuanya. Nasib baik tak bawak duit banyak kalau tak selamat...



hmm tak tau nak beli yg mana..berlambak-lambak



ni pun sama gak



rambang mata dibuat nya. lain kali kalau nak gi sana kena bawak duit banyak sikit.

27 SEPTEMBER 2009 - AHAD

Hari bangun pagi ibngung nak breakfast aper..rasanya nak goreng mee..meehoon..semuanya rasa macam dah jemu. Tengok kiri tengik kanan, nampak roti sebuku..pas tu nampak pisang berangan adaler balance 5 biji..hmm aper nak buat yer..

Kita pun buatlah ..resepi ala kadar macam kat bawah..


ROTI GORENG PLANTA BERPISANG.



Bahan-Bahan

6 Keping roti ( cukuplah utk kami bertiga hehehe)
3 biji pisang berangan - dipotong nipis.
Sedikit marjerin utk menggoreng

Cara-cara.

Letak 1/2 camca kecil marjerin dlm kuali, pas tu letakkan roti , masakler hingga kekuningan. Saya goreng di kedua2 belah. Masukkan marjerin setiap kali nak goreng. Marjerin tu letak agak-agak boleh goreng roti tu.

Pas tu,masukkan markering lagi utk goreng pisang yg telah dihiris-hiris tadi. Masaklah agak2 5 minit. Pas tu letakkan macam sandwic kat tengah2 roti. Bila dah sejuk sikit baru potong roti. Hmm sedap..hehehe masakan orang malas.

Saturday, September 26, 2009

26 September 2009

Deman my princess dah mula kebah - 3rd day dia deman. Kurus dah muka my princess. Nak beraya pun tak boleh sbb my princess deman. So dok kat rumah jer tengok member-membernyer website.

Hari ni awal-awal kita dah masak. Masak ringkas2 - Ikan Singgang ala Jawa

Bahan-bahan

2 ekor ikan kembung segar, bersihkan dan potong dua
3 ulas bawang putih - dihiris2
1 biji bawang besar - dihiris
1/2 cm lengkuas - dihiris
7 - 10 biji cili padi- dititik (pecah2 kan sikit)
2 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit
3 keping asam keping
Sedikit garam dan serbuk perasa ( ikut sesedap rasa)
1 mangkuk sederhana besar air.

Cara-cara

Masukkan air ke dalam periuk, bila dah didih masukkan semua bahan-bahan tadi kecuali ikan. Masak hingga mendidih dulu pas tu masukkan ikan. Senang jer kan. Tapi rasanya power!!!

$1 USD UTK SETIAP CLICK ADS

Referral url: http://www.richptc.com/index.php?ref=saidahsamadi

Tak rugi mencuba kan..bukan kena duit permulaan pun..

Join satu lagi affiliate program utk side income.

Referral url: http://www.enrichptc.com/index.php?ref=saidahsamadi

Sahabat2 yb baca blog saya sudikanlah click kat link diatas. sure dapat side income.

Yg bestnya tengok add jer depa bayor 1USD..

berbaloi--baloi

GRAND PTC - BESTNYA DAH ADA $145.50USD DLM E-WALLET

MEHLAH JOINT GRAND PTC

Click kat link ni, past tu join - click kat earning area -

Sambil menyelam minum air- tengok add 30 second - click - past tu dlm e-wallet ada $1usd. senangkan.


My Account Panel - saidah binti samadi
Your Account
Username: saidahsamadi
Name: saidah binti samadi
Ip Address: 115.132.118.202

Targeting
Gender: Male Female

Country: Malaysia


Your Email
Current Email: saidah_s@streamyx.com
New Email


Your Password
New Password:
Repeat:


Delete Your Account


Account Preferences
Your Membership
You are currently a free member. Upgrade Today!
Earning Balance Stats
Cash Balance: $145.50000
Clicks: 56
Pending Withdrawls: $0.00
Payments Received: $0.00
Payments Cancelled: $0.00
Advertising Balances
Paid to Click Credits: 0.00000
PTSU Credits: 0
Banner Credits: 0.00000
Downline Stats
Total Direct Referrals: 1
Total Downline Clicks: 155
Downline Earnings: $79.50000

Friday, September 25, 2009

24 SEPTEMBER 2009

24 September 2009- Tuesday

Alamak. Hari ni kena medical checkup. Kalau berat tak turn Dr Tan mesti bising.Saya ni kuat minum dan mengaami water retention - kena telan juniper berry dulu utk buang air berlebihan baru leh jumpa doctor.

23 SEPTEMBER 2009

On the way nak gi KL, Syed Omar - Su telefon -katanya nak datang beraya - tapi malangnya kita nak gi KL. Dahlah member nak balik Sarawak. Tak aperlah lainkali ler kot. Yg bestnya dia siap sound lagi suruh kita update blog kita ..hehehe. bukanya aper rasanya tak aper yg internesting maleh ler kita nak updatre coretan harian ni. Tapi kita update utk lain-lain label.

Petang gi Gombak kat Taman Rowther. Tak pernah gi beraya kat KL - tak seronok langsung. Adaker hariraya kakak Ipar ajak gi berkelak kat Sg. Tua Hulu Yam. Sbbnya sedara-mara yg kat Kl semuanya balik Kelantan so tak ada tempatlah nak gi beraya. Memanglah saya ni berdarah kampung dan tidak sesuai duduk di pekan besar..
Tak bestlah. balik awal ke Ipoh.

22 sEPTEMBER 2009 - RAYA KEDUA

22 September 2009 - Isnin

Hariraya kedua- Hari niberaya kat Parit Selekor Hutan Melintang dan Kg Baru Batu 16.
Kat Parit Selekor (21) teringatkan arwah Embah Tembong di Kg Badri. Al-Fatehah.

Kat Kg Baru Batu 16 tu, yg ada hanya sepupu-sepupu - adalah 6 buah rumah semuanya- semuanya anak-beranak Arwah Wagimin. Al-Fatihah.


Lepas gi Kg Baru, gi terus kat Parit Baru, Sg Air Tawar Sabak Bernam kat rumah Wak Lim. Singgah sembahyang maghrib kat Masjid Sabak Bernam. Yg bestnya tengok orang-orang Kg Parit baru ni terutamanya kat Lorong 4 tu, lepas jer maghrib, berduyun-duyun orang datang beraya (barakan) tatapi mereka tidak lama, macam orang datang kenduri kahwin jer.

Balik dari Parit Baru jam 12 malam, sampai kat Kayan dekat jam 2pg. Fuhh..beraya sakan.


Hari ni dan semalam makan-makan -makan.

<

21 SEPTEMBER 2009 - HARIRAYA PERTAMA

21 September 2009 - Ahad

Hari Raya Aidil Fitri.

Tengok kakak pepagi dah siap2 teringatkan arwah emak semasa pagi raya. Arwah emak pasti akan bangun awal2, siapkan sarapan utk adik2 lelaki dan arwah bapa sarapan pagi sebelum gi sembahyang raya. Pagi tu adik kita dari Rawang masak nasi lemak ( terpikir gak apsal dia pagi raya masak nasi lemak??) biarlah yg penting sedap.

Pagi tu lepas depa balik dari masjid, solat sunat hariraya, gi terus kat rumah kakak di Kayan, Sitiawan, Perak.

Lepas makan2 kami terus singgah ke Kubur arwah ibu dan bapa. Sedih jugak tapi terpaksa tahan airmata- Yallah ampunkan dosa-dosa kedua ibubapaku, letakkan mereka ditempat yg engkau redhai ..amin.

Rombongan 4 buah kereta termasuk 1 Toyota Hiace bertolak ke parit 3R Chenderong Balai - kerumah satu-satunya makcik ku sebelah emak - kami panggilnya Wak Ratini.
Biasalah kalau gi ke rumah makcik kita ni pd 1 hariraya mesti ada PECAL JAWA- ORIGINAL PUNYER--


Dah kenyang makan kat rumah Wak Ratini kami gi ke rumah sepupu di Kg Jawa, Air Kuning ( on the way nak ke Kampar).

Sampai sana--mak oii sepupu kita masak Sayur Lodeh ngan nasi impit - lemang dan laksa pun ada. Kita tak boleh makan semua, cuma rasa sayur Lodeh ngan nasi impit. Yg bestnya da sambal goreng jawa. Alamak bestlah meratah.

20 september 2009

20 September 2009 - Sabtu

Pepagi lagi dah siap sedia dgn barang2 yg nak bawak balik kat kampung. Hantar kiuh dan adik di Taman Mewah Ipoh, bagi jiran2 depan rumah dan sebelah rumah. Rasalahlah sorang sikit.

Janji dgn kakak sampai rumahnya seblm waktu berbuka, jadi singgah kat Pasar Ramadhan Baru Gajah beli ayam golek madu. Org ramai, adik dari Rawang pun nak sampai petang tu jugak - baik beli satu jenis tapi banyak.

Petang tu balik ikut jalan Bota Kiri, seronok rasanya tengok suasana kampung. Cerita pasal Bota Kiri teringat kawan lama Hamidah Ri kat Bota kiri.


Malam raya tengok anak2 sedara dan my princess main bunga api teringat zaman dolu-dolu.

19 September 2009 - Friday

19 September 2009 - Friday

Lepas berbuka ajak hubby gi Megoplex nak gi beli tudung wanr pink for my princess. Alih2 gibeli kuih raya kat Megoplex. Ingatkan nak beli last day puasa atau malam raya, sbb kata orang masa tu depa lelong kuih.

Tapi yg kelakarnya adik2 tu jual kuih murah ler sesangat. Sbbnya 1 bekas tu depa letak RM18 tapi depa offer RM50 utk 3 bekas, tu dah kira murahnya by RM4. Bila kita minta 4 utk RM50 depa dgn senang hati boleh bagi. Terpikir gak untung ke depa meniaga kalau cam tu, sbbnya 1 bekas dah jadi RM12++. Apa lagi kita borongler sampai 8 bekas, buat buah tangan utk kakak2 dan kakak iparku.

10 SEPTEMBER 2009

Hari ni 10hb, saya sedih sangat, maklumlah orang tak nampak aper yg kita buat. Tak aperlah, sya buat kerja kerana Allah bukan utk ditunjuk2kan kepada orang. Hari ini aku berpuasa tapi aku tak dapat menahan diri dari marah pd sorang bos pendek ni..biarlah dia ada anak-anak, suatu hari nanti orang akan buat kat anak dia.

Hari ni gak, dah 3 hari buah hariku Nur Fatehah demam..takut gak kena penyakit merbahaya..minta-minta dijauhkan Tuhan..Amin

SAMBAL GORENG JAWA - resepi arwah ibuku.

Bahan-bahan ( 4 orang makan )

2 bungkus tempe (dipotong nipis dan digoreng )
3 biji kentang (dihiris nipis dan digoreng)
Foo Chuk /tahu kering dan Soo Hun - digoreng
( son hun kenang digoreng sedikit demi sedikit, kalau tidak soo hun akan melekat)

Udang basah (20 ekor)(kalau tak ada boleh diganti dgn udang kering)
Sejemput ikan bilis ( arwah mak kalau masak suka taruk dua2- baru rasanya ummp)
3 biji cili merah dihiris
5 biji cili kering merah - digunting nipis2.
10 ulas bawang merah kecil (dihiris)
3 biji bawang putih dihiris
Setengah inci halia (dimayang)
Sedikit air asam jawa (sebab orang jawa)
2 senduk kicap manis
Sedikit belacan yang dihancurkan dengan setengah cawan air
Garam


Cara-cara

Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi dan layu.
Masukkan cili dan goreng hingga cili layu
Masukkan kicap dan air asam serta air belacan
Masukan udang, ikan bilis . Kemudian masukkan soo hun, fuu chuk, kentang, tempe.

Rasanya mesi ada manis-manis sikit..maklumlah orang jowo.

PECAL JAWA




BAHAN-BAHAN :-
1 Ikat kangkung - dicelur
1 biji ubi sengkuang ( sederhana besar)
1 biji timun - dihiris
50 sen taugeh - dicelur
1 papan bihun - dicelur
1 mangkuk kecil nasi himpi
20 - kacang panjang

.

BAHAN UNTUK KUAH:

1 inci gram belacan - dibakar
100 gram kacang - ditumbuk
1 genggang cili kering - digoreng dgn minyak
10 ulas bawang merah - digoreng dgn minyak ( tidak perlu dihiris)
3 ular bawang putih - doreng dgn minyak (tidak perlu dihiris)
20 gram asam jawa
20 gram gula
1 inci cekur
Sedikit garam

CARA MEMBUAT :-


Tumbuk semua bahan2 yg digoreng diatas. campurkan garam, gula dan asam jawa.
Masukkan air asam jawa, kacang, gula, dan biarkan ia mendidih sebentar dan keluar minyaknya. Perlahankan api dan taburkan garam secukup rasa. Siap untuk dihidangkan

Friday, September 18, 2009

WAN TAN HOR - CHINESE STYLE


Bahan-bahan ( 2 org )

300 gm kuey teow
2 ulas bawang putih di ketuk
1 sk kicap pekat
1 sb kicap manis
2 sb sos tiram
sedikit serbuk lada sulah / lada hitam

KUAH

6 ekor udang
beberapa hirisan daging
1 biji baby jagung
3 helai sawi
sedikit lobak merah
2 ulas bawang putih diketuk
3 hirisan halia dihiris halus
sedikit lada sulah
1 sk serbuk pati ayam
500 ml air / lebih kurang 3 cwn
garam secukup rasa
1 sb tepung jagung bancuh ngan sikit air
1 biji telur
Cara-cara Utk mee. Tumis bwg putih hingga kekuningan masukkan kuey teow, kicap pekat, manis n sos tiram. Gaul rata, masukkan lada sulah. Siap angkat mee letak pada 2 pinggan dan ketepikan
Utk kuah. Tumis bwg putih n halia hingga kekuningan masukkan air. Biar mendidih masukkan daging, masukkan pati ayam n lada sulah. masukkan pula udang, sawi, lobak n jagung. Buh garam sikit.
Bila kuah mendidih masukkan tepung jagung yg telah di campur ngan sikit air. Pecahkan telur n kacau cepat biar telur hancur. Kejap jer, siap n tuang kuah pada mee tadi...

sumber: che iza

MEE REBUS



Bahan-bahan ( 5 orang )
500 g mee kuning
2 keping tauhu, digoreng dan dihiris
3 - 4 biji telur rebus, dibelah dua
Limau kasturi secukupnya
Taugeh, dibuang ekor dan dicelur
2 - 3 kelopak salad kobis, dihiris halus
Hirisan cili hijau dan merah
Bawang goreng dan hirisan daun sup/bawang
250 g udang sederhana besar
BAHAN-BAHAN UTK KUAH:-
3 ulas bawang putih*
6 biji bawang merah kecil*
1/2 cm halia*
2 camca besar udang kering, direndam 10 minit dan toskan*
2 camca besar taucu, dicuci dan toskan*(*dikisar halus)
2 camca besar rempah kari ikan, dibancuh dgn sedikit air
1 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
3 biji kentang, direbus hingga empuk dan dilecek halus
1 camca besar tepung gandum,dibancuh dgn sedikit air. (optional)
1 biji tomato, dibelah empat
Cara-cara Cuci udang, kupas kulitnya dan asingkan isinya. Dalam periuk tuang sedikit minyak dan goreng kulit udang hingga kemerahan. Tuang air (anggaran 1.5 liter), masukkan belahan bawang besar, dan lobak merah (jika ada). Renih 30 minit utk mendapatkan stok udang. Buang kotoran yg timbul (seakan2 buih bewarna merah ketika mendidih atau dipanggil "scum"). Ketepikan
Dalam periuk lain, tuang 1/2 cawan minyak masak, goreng udang yg tlh dikopek selama seminit. Angkat dan toskan. Dgn minyak yg sama masukkan serai dan lengkuas diikuti bhn2 kisar dan rempah kari. Tumis hingga terbit minyak.
Tuangkan air rebusan udang, kentang lecek dan belahan tomato. Perasakkan dgn garam dan gula secukupnya. Masak hingga kuah pekat. Boleh dimasukkan bancuhan tepung gandum jika kuah kurang pekat. Angkat dan boleh dihidangkan bersama mee.(kuah bergantung pada keperluan masing2)
UTK MENGHIDANG:- Celur mee dan masukkan ke dalam mangkuk, susun tauhu dan tauge. tuang kuah hingga 3/4 penuh. Hias dgn telur rebus, hirisan salad kobis, hirisan cili hijau/merah, udang yg tlh digoreng tadi, bwg goreng, daun sup/bawang dan belahan limau kasturi (boleh juga dgn carikkan daging ayam)... Bolehlah dihidangkan

sumber: mat gebu

CHAR KWAY TEOW


Bahan-bahan (2 orang):
Bahan2 untuk paste:
200gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih - diketuk
6 sudu besar sos tiram
3 sudu kecil kicap pekat
3 sudu kecil kicap manis
1 sudu kecil petis
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula pasir
2 sudu besar pati ikan bilis/pati udang

Bahan2 untuk mengoreng mee:
300gm kuew teow
1 sudu besar cili kisar - kalau nak pedas boleh tambah
kerang secukupnya - boleh digantikan dengan mussell kalau susah untuk mendapatkan kerang
daun kucai dan taugeh secukupnya
2 biji telur

cara:


untuk membuat paste: rebus udang dengan 250ml sehingga masak
toskan udang dan ketepikan
ketepikan air rebusan tadi untuk dibuat paste
satukan semua bahan2 yang lain dengan air rebusan udang tadi
renihkan sehingga menjadi kuah yang pekat
matikan api dan biarkan sejuk
boleh juga disimpan di dalam fridge
untuk menggoreng: panaskan minyak dan tumiskan cili kisar sehingga garing
kemudian masukkan 4 sudu besar paste udang dan kacaukan rata
masukkan udang dan kerang
kacau lagi supaya sebati
kalau nakkan berkuah bolehlah di masukkan 1/2 cawan air
bila kuah mendidih barulah dimasukkan kuew teow, daun kucah, taugeh dan kacaukan rata
akhir sekali pecahkan telur dan kacaukan rata
proses memasak kuew teow cukup sekadar 3-4 min sahaja dengan menggunakan api yang besar. tidak perlu letakkan garam sebab paste udang sudah cukup kemasinannya
angkat dan hidangkan
note: cara memasak seperti di gerai yang menggunakan paste

source: che iza, myr

AYAM PERCIK


Bahan-bahan:

1 ekor ayam (1 kg), dipotong empat
1/2 cawan minyak masak
2 cawan santan yang diambil daripada sebiji kelapa
Garam secukup rasa
1/2 cawan gula
2 keping asam keping
5 batang serai dititik



Bahan kisar:


2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
50 g halia
5 tangkai cili kering, direbus sehingga lembut
2 biji buah keras
50 g kunyit hidup



Cara membuatnya:

1. Bersihkan ayam yang telah dipotong dan lumurkan garam secukup rasa dan lima camca besar bahan kisar pada ayam tadi. Perapkan hingga lebih lima jam.

2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.

3. Kemudian masukkan santan, garam, gula dan asam keping. Kacau sehingga pekat.

4. Keluarkan ayam yang diperap tadi dan panggang ia di atas bara sehingga separuh masak.
5. Kemudian celupkan ia ayam di dalam kuah percik.

6. Panggang sekali lagi sehingga ayam masak sepenuhnya. Enak dimasak bersama kuah percik sesuai untuk berbuka puasa.

AYAM GORENG BEREMPAH


Bahan-bahan:
Jintan Putih
Jintan Manis
ketumbar
Bawang besar
Bawang putih
Kunyit hidup
Halia (sedikit)
Tepung beras
Air untuk membancuh tepung

Cara-cara:
1. Kisar jintan manis, jintan putih, ketumbar, bawang besar, bawang putih, kunyit dan halia (jangan terlalu lumat).
2. Bancuh tepung beras, campurkan bahan-bahan yang telah di kisar tadi.
3. Siap, sedia untuk digoreng. Kalau nak goreng ayam, celup dalam ramuan tadi dan goreng.

KUIH BANGKIT SANTAN

Kuih Bangkit Santan



Bahan-Bahan:
340 g tepung ubi
95 g tepung gandum
37 g gula halus
3 biji kelapa (santan pekat) 3 helai daun pandan
2 biji telur
Sedikit garam
Cara:
Masak santan, gula halus, daun pandan dan garam hingga pekat. Kacau selalu supaya tidak bergentel. Satukan tepung ubi dan tepung gandum. Goreng tanpa minyak hingga ringan. Angkat dan sejukkan. Tuangkan santan dan telur ke dalam tepung tadi. Uli hingga sebati. Canaikan doh ini dan terapkan dengan acuan. Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 180C hingga biskut masak.

TOFU TELUR

Tofu Telur

Bahan-Bahan:
3 tiub tofu telur
3 ulas bawang putih (diketuk)
½ inci halia (diketuk)
1 sudukecil serbuk lada putih/lada sulah
1 ½ sudu makan sos tiram
½ sudu makan tepung jagung (dibancuh dengan ½ gelas air)
Sedikit putih telur

Garam secukup rasa
Cara:
1. Tofu telur dipotong silinder. Bagi lebih mudah, potong dua dahulu dengan tiub plastik pembungkusnya, keluarkan kemudian potong kepada 6 bahagian.

2. Goreng dulu tofu secara tenggelam (deep-fry). Apabila tofu tidak lagi melekat dan berwarna keperangan, angkat dan ketepikan.

4. Panaskan sedikit minyak atas api yang sederhana, tumis bawang putih dan halia.

5. Masukkan sos tiram dan kacau.

6. Masukkan bancuhan tepung jagung, putih telur dan dengan segera masukkan garam, lada sulah secukup rasa.

7. Kacau kuah supaya tidak menjadi terlalu pekat.

8. Tuangkan kuah keatas tofu yang telah digoreng tadi (Tofu terlebih dahulu disusun dalam pinggan).

Thursday, September 17, 2009

RAHSIA SURAH YASSIN AYAT KE 58

RAHSIA SURAH YASSIN AYAT KE 58


Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah
tersebut "SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM" diulang sebanyak 7 kali
untuk 7 niat baikmu, Insya Allah dengan izin Yang Maha Esa dan Maha
Kuasa, semua hajatmu akan dikabulkan.
Jika boleh niatkan sebegini:

AYAT-AYAT AL QURAN UTK DIAMALKAN

AYAT2 AL QURAN UNTUK DIAMALKAN

Untuk elak suami/isteri dan anak2 bergaduh
Surah Al Baqarah - Ayat 102
Anak2 pandai belajar
Surah Al Anbiyaa'- Ayat 79
Anak2 lembut hati/ elak panas baran
Surah Al Anbiyaa - Ayat 69,
Surah Al Hasyr - Ayat 22-24
Anak2 malas sekolah
Surah Toha ayat 1-5
Supaya Suami tak kawin lain
Surah Toha - Ayat 39 - mula dari tanda Jim kecil

Ayat pendinding
Ayat akhir surah At Taubah
Bg anak2 yg suka keluar malam
Surah Ar Ruum Ayat 31. Baca 33x
Untuk jadi pendinding rumah
Surah Al Baqarah dibaca & tiup pd air , dan semburkan keliling rumah
1 MINIT UNTUK MENGINGAT ALLAH
Langkah 1 :
Sebutlah dengan sepenuh hati dan lidah yang fasih:

SUBHANA'LLAH
ALHAMDULI'LLAH
LAA I LAAHA ILLA'LLAH
ASTAGHFIRU'LLAH
LAA ILAAHA ILLA'LLAH, MUHAMMADUR RASULU'LLAH
ALLAHUMMA SALLI WA SALLIM WABARIK ' ALA SAYYIDINA MUHAMMAD WAAALIHIWA SAHBIHI AJMA'EEN

PANDUAN PEMAKANAN MENURUT SUNNAH

Assalamualaikum..


  Ada sedikit ilmu yg ingin saya kongsi bersama dengan  kawan2 semua
  Rupa2nya tanpa kita sedari, dalam makanan yg kita    makan sehari2, kita tak
  boleh main   balun aje? sebab itulah terjadinya penyakit kencing  manis, lumpuh,  sakit jantung,  keracunan makanan dan lain2 penyakit apabila kita
  telah tua nanti.
  Apabila kawan2  telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada  yg lain2nya.
Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz  Abdullah Mahmood  kata, Rasullulah
  tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana  pandai jaga  pemakanannya sehari2. apa
  kata kita ikut diet ini kawan2. tak payahlah susah2  makan pil untuk  kurus? Insyaallah
  kalau kawan2 ikut diet Rasullullah ini?. Garenti?  kawan2 takkan sakit  perut ataupun  keracunan makanan.

  Jangan makan SUSU + DAGING
  Jangan makan DAGING + IKAN
  Jangan makan IKAN + SUSU
  Jangan makan AYAM + SUSU
  Jangan makan IKAN + TELUR
Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
  Jangan makan SUSU ! + CUKA
  Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL
JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI , SEBALIKNYA  MAKAN BUAH TERLEBIH  DAHULU, BARU MAKAN NASI.
  TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.
  JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . SESIAPA YG  TINGGAL MAKAN MALAM  DIA AKAN
DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN  BERGANDA.
 
   Nampak memanglah pelik.. tapi, kalau tak percaya...   cubalaa.................................
  Ianya takdelah dalam jangka masa terdekat nie....  Ianya berkesan bila  kita sudah tua  nanti.
 
   Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan  darat bercampur dengan  makanan laut.
  Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di  kuatiri akan cepat  mendapat  penyakit.
  Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana> dalam badan ayam  mengandungi ion+
  manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam  suapan ayam bercampur
  dengan ikan  maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil
yang boleh  merosakkan usus kita.
  p/s : Sampaikan walau sepatah...
 
  Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan  spt membuat  amalan spt:-
  Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam  sebelum matahari  naik. Air sejuk
  yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemakmengumpul. Kita
  boleh saksikan  orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak   gemuk.
 
  Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk(bukan air ais) setiap  pagi. Mujarabnya
  Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena  sakit).
  Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang  kurangnyaseminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari
sakit pening atau  migrin. Ini   terbukti oleh para saintis yang membuat kajian  kenapa dalam sehari  perlu kita sujud.
  Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter  ruang udara dalam  saluran   darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan
bersujud maka darah   akan mengalir   keruang berkenaan.
  Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila  habis hendaklah  menjilat jari.
Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa  enzyme banyak terkandung  di celah jari  jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur.
 (enzyme sejenis alat  percerna  makanan, tanpanya makanan tidak hadam)  
 

AYAT-AYAT PELINDUNG

BENTENG PERTAHANAN DIRI, KELUARGA DAN HARTA BENDA



Ada lima jenis benteng pertahanan diri, keluarga dan harta benda yang boleh
diamalkan seperti berikut;



i. Al-Muawwizat
ii. Ayatul Kursi
iii. Ayat 1 hingga 9 Surah Yaasin
iv. Ayat Berkubu
v. Ayat Penggerak




1.0 AL-MUAWWIZAT (PELINDUNG-PELINDUNG)

BACAAN

Al-Muawwizat iaitu;
1. Surah Al-Ikhlas

2. Surah Al-Falaq

3. Surah An-Naas



CARA


1. Lunjurkan kaki ke arah Qiblat
2. Mengangkat dua tangan seperti berdoa
3. Baca ayat-ayat Muawwizat sehingga selesai (tidak termasuk membaca
Surah Al-Fatihah)
4. Tarik nafas kemudian tiup pada tapak tangan sehingga habis nafas
5. Tarik sikit nafas kemudian tahan nafas sambil menyapu tapak tangan
keseluruh anggota badan yang boleh dicapai kecuali anggota sulit.
6. Lakukan sekali sebelum tidur & selepas solat subuh setiap hari


2.0 AYATUL KURSI

BACAAN


Terjemahan;

Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup
kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya), tidak mengantuk dan tidak
tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat
memberi syafaat di sisi Allah tanpa izin-Nya. Allah mengetahui apa-apa yang
di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui
apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kursi Allah
meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya,
dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar.
(Surah Al-Baqarah ayat 255)

CARA


1. Baca Ayatul Kursi dengan 9 wakaf
2. Untuk melindungi diri sendiri: selepas baca
ayatul kursi tiup disekeliling mengikut pergerakan tawaf kaabah, dengan
niat melindung diri.
3. Untuk melindungi rumah: baca ayatul kursi
sambil berjalan mengelilingi rumah (mengikut pergerakan seperti tawaf
kaabah).. Berjalan sama ada didalam atau diluar rumah.

3.0 AYAT 1 HINGGA 9 DALAM SURAH YAASIN

BACAAN


Terjemahan:
(1) Yaa Siin. (2) Demi Al Qur'an yang penuh hikmah, (3) sesungguhnya kamu
salah seorang dari rasul-rasul, (4) (yang berada) di atas jalan yang lurus,
(5) (sebagai wahyu) yang diturunkan oleh Yang Maha Perkasa lagi Maha
Penyayang, (6) agar kamu memberi peringatan kepada kaum yang bapak-bapak
mereka belum pernah diberi peringatan, karena itu mereka lalai.(7)
Sesungguhnya telah pasti berlaku perkataan (ketentuan Allah) terhadap
kebanyakan mereka, karena mereka tidak beriman. (8) Sesungguhnya Kami telah
memasang belenggu di leher mereka, lalu tangan mereka (diangkat) ke dagu,
maka karena itu mereka tertengadah. (9) Dan Kami adakan di hadapan mereka
dinding dan di belakang mereka dinding (pula), dan Kami tutup (mata) mereka
sehingga mereka tidak dapat melihat.


CARA


1. Untuk memagar diri, keluarga dan harta benda
2. Berdiri disatu penjuru rumah (katakan dihadapan rumah sebelah
kanan) sambil menghadap penjuru rumah satu lagi iaitu dikiri rumah. Baca
surah Al-fatihah diikuti Surah Yaasin ayat 1~9. Sambil baca, sambil
berjalan menuju kepenjuru rumah satu lagi. (Ikut arah Tawaf Kaabah). Baca
kombinasi ini di setiap penjuru iaitu sampai bertemu penjuru yang
mula-mula. Jumlahnya 4 kali. Akhir sekali baca kombinasi ini sambil
mengisyarat mendinding keseluruhan bumbung rumah.


4.0 AYAT BERKUBU

BACAAN


Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam. Aku berkubu
dengan kubu Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan nabi Muhamad
RasululLah.

CARA


1. Berdiri menghadap kiblat (ke arah barat). Baca ayat ini kemudian
tiup sehingga habis nafas ke hadapan sambil menoleh kanan ke kiri.
2. Pusing ke arah kiri (sekarang berdiri ke arah selatan), Baca ayat
ini kemudian tiup sehingga habis nafas ke hadapan sambil menoleh kanan ke
kiri.
3. Lakukan perkara yang sama untuk arah timur dan utara
4. Berpaling semula ke arah kiblat, baca lagi kemudian tiup kebawah
sehingga habis nafas. Baca lagi kemudian tiup kearah atas sehingga habis
nafas
5. Akhir sekali (bacaan yang ke-7), baca ayat ini kemudian tarik nafas
dan tahan nafas seberapa lama yang boleh kemudian hembus.

5.0 AYAT PENGERAK

BACAAN



Dengan nama Allah, yang tidak memberikan mudarat sesuatu dibumi juga
dilangit dan Dia maha mendengar lagi maha mengetahui.

CARA


1. Bila hendak pergi kesesuatu tempat yang berisiko atau merbahaya,
atau bermusafir atau balik kampung atau hendak membuat sesuatu perkerjaan
yang berisiko atau pulang kerumah daripada melakukan sesuatu perkerjaan
yang berisiko, maka baca ayat ini tujuh kali.
2. Jika bacaan tersekat-sekat atau ada gangguan ketika membaca ayat
ini, berehat dahulu. Setelah berehat baca lagi sehingga tujuh kali bacaan
lancar baru teruskan perjalanan atau perkerjaan tersebut.

AYATUL KURSI

SEJARAH AYAT KURSI

Ayat ini diturunkan setelah hijrah. Semasa penurunannya ia telah diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kehebatan dan kemuliaannya. Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu perintang dalam perjuangan mereka. Rasullah s. a. w. dengan segera memerintahkan Zaid bt sabit menulis serta menyebarkannya.

Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali keluar masuk rumah atau hendak musafir, InsyaAllah akan terpeliharalah dirinya dari godaan syaitan, kejahatan manusia, binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarga, anak-anak, harta bendanya juga akan terpelihara dengan izin Allah s. w. t.

Mengikut keterangan dari kitab'Asraarul Mufidah' sesiapa mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah, dimurahkan rezekinya, dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah. Syeikh Abu Abbas ada menerangkan, siapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditiupkannya pada air hujan kemudian diminumnya, InsyaAllah Allah akan mencerdaskan akal fikirannya serta Fadhilat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-Hadis Rasullullah s. a. w.. bersabda bermaksud:

'Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya.'

Sabda baginda lagi;

'Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar.'

Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad. Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan. Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah. Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya. Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, Insya-Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar. Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.


Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap-tiap sembahyang Fardhu, Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang benar, pahala nabi2 juga Allah melimpahkan padanya rahmat. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wajalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya Dari Abdullah bin 'Amr r. a. , Rasullullah s. a. w. bersabda,

' SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT.....'

SOFIAH & SYED

CENTRALISED TRAINING KARNIVAL SUKAN TM 2008 - LUMUT

ASAL NAMA TK INTAN

Asal-usul nama Teluk Mak Intan



Nama Teluk Mak Intan diambil dari seorang janda yang dikatakan mempunyai rupa paras yang cantik iaitu Mak Intan, beliau adalah seorang saudagar yang berasal dari Mandahiling, Sumatera. Beliau adalah peneroka yang membuka Teluk Intan di sekitar awal abad ke-19. Pada waktu itu, kawasan yang diterokai oleh Mak Intan dikenali sebagai Pekan Mak Intan. Berikutan penerokaan ini, ramailah orang seberang berketurunan Jawa, Rawa, Mandahiling, Minangkabau, Kampar dan kemudian India-Bombay datang mendiami kawasan yang baru diterokai itu, kebanyakan daripada mereka adalah para petani dan para pedagang barangan tradisi seperti rempah ratus, kain, inggu, kacip, parang dan sebagainya. Berkuatkuasa 1 Januari 1982, bandar ini bertukar nama dari Teluk Anson kepada Teluk Intan.[1][2]


Info Lain

Nama asalnya ialah Teluk Ma Hitam.
Nama asalnya Teluk Mak Intan. Seorang gadis bernama Intan dari sebuah keluarga keturunan Sumatera yang berpengaruh. Bapanya berulang-alik dari Sumatera ke sini untuk berniaga kain batik. Gadis ini mandi di tebing Sungai Perak bersama-sama rakan-rakannya. Cincin pemberian ibunya telah tenggelam dan lenyap di dalam lubuk Sungai Perak. Sejak itu diberi nama Teluk Mak Intan. Kemudiannya Telok Mak Intan telah ditukar nama kepada Teluk Anson sempena nama Jeneral Archibald Anson iaitu gabenor Inggeris yang datang ke Telok Mak Intan pada masa itu. [3]
http://www.grandptc.com/index.php?ref=saidahsamadi - dapat $1 USD per click..lagi banyak beb..tak salah cuba kan..tapi kalau tak jadi jgn salahkan kita..kita pun cuba jer
http://www.clixsense.com/?2922868 - program ini, kita dibayar jika kita lihat advertisment mereka online. Cubalah ..tak rugi punyer!!

GAMBAR MY PRINCESS SEMASA CONVOCATION TADIKA AL-HUDA DI SYUEN HOTEL





Sukartini Ali / Syed Family

MY FAMILY PHOTO GALLERY




With my beloved daughter nad husband

BRIANI JOHOR

Beriani Johor



Bahan-Bahan:
8 cawan beras Basmathi
9 gelas air
1 cawan susu cair
1 camca besar rempah Beriani(gunakan rempah Beryani Gemini)atau lain2 rempah Beriani.
½ cawan bawang goreng
½ tin kecil tomato puree
1 biji tomato (potong dadu kecil)
½ cawan daun pudina (mesin)
3 batang cili hijau
10 biji bawang kecil
10 biji bawang putih
2 inci halia
Sepokok daun ketumbar (potong 1")
Segenggam kismis/biji gajus (goreng)
Sedikit pewarna kuning telor
2 sudu makan minyak sapi
2 senduk minyak masak
garam secukup rasa
4 sudu makan gula
5 tangkai bunga lawang
5 biji buah pelaga
2 batang kayu manis
5 biji bunga cengkih
1 pokok daun saderi
1 pokok daun bawang

Cara:
1. Bawang kecil, bawang putih,daun pudina,lada hijau,halia di kisar denga 1 cawan air.

2. Bancuhkan rempah beryani kedalam bahan yang dimesin tadi.

3. Beras dicuci bersih dan direndam 10 minit.Kemudian toskan.

4. Panaskan minyak sapi dan minyak masak kedalam periuk, masukkan kayu manis,cengkeh,lawang dan pelaga diikuti dengan rempah yang telah dibancuh tadi.

5. Apabila telah naik baunya, masukkan air, susu,bawang goreng dan tomato puree. Tutup periuk.Biarkan mendidih, didikuti dengan
memasukkan beras.Kacau sebentar dan rasa garam gula secukup rasa.Biar kering dan kecilkan apinya( kalau menggunakan dapur gas). Alaskan dengan sehelai kain bersih di penutup periuk untuk mengelakkan wap keluar.

6. Selepas nasi masak, dibalik-balikkan nasi. Letakkan sedikit-sedikit pewarna kuning dicelah-celah nasi sambil mengacaunya (perlahan). Taburkan daun ketumbar,tomato,daun sup,bawang goreng dan buah gajus. Tutup semula lebih kurang 10 minit.
Cadangan Hidangan:
Hidangan untuk 15 orang.
Nasi yang dihidang ditaburkan dengan bawang goreng dan daun sup/bawang.

KUAH LONTONG

Kuah Lontong


Bahan-Bahan:
Minyak masak
20 gm suhun
100 gm fucuk
3 keping tauhu (didadu)
200 gm tempe (dihiris nipis)
80 gm udang kering
1 liter santan
2 batang serai (dititik)
1 helai daun kunyit (disimpul)
100 gm lobak merah (dihiris jejari)
100 gm kubis bunga (dihiris kasar)
Garam
Gula Bahan dikisar:

150 gm bawang merah
50 gm bawang putih
80 gm kunyit hidup
50 gm cili kering (direndam dahulu)
Cara:
Goreng berasingan suhun, fucuk, tauhu dan tempe hingga garing. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan dikisar hingga naik bau.

Masukkan udang kering dan kacau seketika. Bubuh santan, serai, daun kunyit, sayur-sayuran, bahan-bahan digoreng, garam dan gula.

Kacau hingga kuah pekat dan mendidih. Angkat. Hidangkan bersama ketupat nasi.

TAUGEH OH TAUGEH!

Rahsia Tauge

Menu TAUGE untuk hidangan makan tengah hari mahupun makan malam sering kali dipandang sebelah mata oleh kebanyakan kita. Tauge dilihat sebagai hidangan yang langsung tidak menyelerakan.






Tapi tahukah anda, tauge yang kerap kali menjadi pilihan terakhir untuk dijadikan sayur ini sebenarnya mempunyai banyak khasiat.

Tauge dikatakan mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan tauge oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan oleh golongan ini makin baik. Begitu juga wanita, ia cukup berkesan membantu kesuburan telur yang dihasilkan.

Bagaimanapun, khasiat tauge tidak sekadar penyumbang kesuburan, ia juga terbukti melalui kajian mengandungi bahan yang dapat melumpuhkan bibit kanser, usus besar, pankreas dan juga penyakit leukimia.

Mengikut kajian yang dijalankan tauge sama ada dari jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimia ya berkhasiat. Salah satunya ialah kanavanin (canavanine), sejenis asid yang amino. Kanavanin, dikatakan mampu melumpuhkan bibit kanser leukimia, usus besar dan pankreas.


Selain itu, tauge juga mempunyai estrogen semulajadi berfungsi sama dengan estrogen sintesis. Estrogen dalam tauge dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis)

Pengambilan tauge oleh wanita secara kerap dapat membantu mereka menghindar mereka dari kanser payudara, gangguan menjelang menstruasi,simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.


Sewaktu kacang-kacang dicambahkan untuk dijadikan tauge secara umum kadar saponinya meningkat sehingga 450 peratus. Mereka yang berisiko penyakit strok dan serangan jantung, gara-gara kadar lemak darah yang tinggi dianjurkan lebih banyak mengambil tauge dalam menu harian mereka. Saponi dalam tauge, menghalau "lemak jahat" LDL, tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL.

Selain sarat DNA, tauge padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA. Pelindungan ini menguatkan kesimpulan tauge merupakan sayuran yang membuat anda menjadi lebih muda.

Satu lagi khasiat tauge yang tidak kurang hebat adalah membantu membuang kotoran dalam usus besar kerana mengandungi banyak serat dan air. Inilah yang menjadi tunjang utama tauge dalam memerangi sel kanser.

Apabila kotoran segera meniggalkan usus besar, tiada lagi zat-zat racun dalam kotoran yang yang dapat diserap tubuh. Ia akan mencegah pengumpulan bahan beracun yang dapat merangsang berseminya benih kanser. Selepas membaca kebaikan sayur tauge janganlah ragu-ragu lagi untuk mengambilnya.

Jadi apalagi, mari kita ramai-ramai makan tauge hari-hari.

TANDA-TANDA SAKIT

TANDA-TANDA SAKIT


Risalah ini bagus untuk anda semua.
Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait dengan fungsi badan yang lain. Bacalah untuk menilai sejauh mana kesihatan diri anda :-

1.MATA (Bertindak balas dengan keadaan hati).
i) Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi.
Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.
ii) Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.
iii) Keluar tahi mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.
iv) Keluar air mata : Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja
v) Ketegangan mata dan kelopak : Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.

2.HIDUNG
Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong.
i) Selesema : Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong. Badan mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).
ii) Hidung sumbat : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan.
Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.
iii) Bersin
a. Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
b. Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.

3.BATUK
a. Batuk keluar kahak : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
b. Batuk tanpa kahak : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Biasanya kahak pekat keluar selepas beberapa hari memakan RG..
c. Batuk dan berasa gatal di kerongkong : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong dan paru-paru, biasanya berlaku pada orang yang banyak merokok atau terdedah kepada udara yang tercemar.


4.KERONGKONG
i) Kerongkong kering. Proses membuang toksin sedang berlaku
di seluruh badan. Ini adalah tanda bahawa badan kita memerlukan banyak air untuk membuang toksin.
ii) Sakit kerongkong. Seperti di atas. Paras keracunan lebih serius.

5.BIBIR (Berkaitan dengan fungsi sistem penghadaman)
i) Bibir pucat
a. Sistem penghadaman yang lemah.
b. Perut mengandungi angin.
c. Kurang darah yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang sempurna dan mengakibatkan kekurangan zat besi. Sepatutnya diperkuatkan fungsi penghadaman dahulu dengan RG sebelum memakan zat besi.
ii) Bibir kering dan pecah. Perut mengandungi banyak bahan toksin.

6.MULUT DAN LIDAH : Berkaitan dengan fungsi jantung dan sistem pengedaran darah.
i) Lidah atau gusi bengkak, sakit : Menunjukkan jantung mempunyai masalah, seperti lemak yang berlebihan, injap menjadi lemah, saluran koronari tersumbat dan lain-lain lagi.
ii) Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser). Menandakan darah mengandungi asid berlebihan.
iii) Mulut berbau busuk . Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin.

7.TELINGA: Berkaitan dengan buah pinggang.
i) Telinga terasa tersumbat : Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan.
ii) Telinga berdengung : Sedang merawat buah pinggang yang lemah.Biasanya tapak kaki terasa sakit ketika bangun pagi dan sakit itu hilang setelah berjalan-jalan.

8.KULIT Berpeluh :
a) Peluh masin : Badan mengandungi lebihan asid urik.
b) Peluh berbau : Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.

9.RUAM DAN BISUL : Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak larut dalam air.

10.KULIT GATAL DENGAN RUAM : Proses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat terlalu banyak memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.

11.KULIT PECAH DAN BERAIR : Proses pembuangan toksin yang larut dalam air.Sapukan serbuk Ganoderma pada kulit berkenaan.

12.RAMBUT GUGUR : Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah. Selepas proses gugur, rambut akan tumbuh semula dengan lebih sihat dan subur.

13.SENDI-SENDI, TANGAN DAN KAKI
a. Sakit Sendi
i) Rasa panas. Menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan dan tanda- tanda penyakit pirai (gout).
ii) Tidak rasa panas Tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism) .
iii) Sakit di bahagian bahu. Menandakan saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolisme tidak seimbang.
b) KEBAS TANGAN : Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.
c) KEBAS TANGAN KIRI DAN LENGAN : Tanda-tanda lemah atau sakit jantung. Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana, ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.
d) KEBAS KAKI : Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.
e) SAKIT TAPAK KAKI : Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.
f) SAKIT TUMIT KAKI : Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.
g) RASA PANAS DI TAPAK KAKI : Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga batin.
h) GATAL DI CELAH-CELAH JARI KAKI : Menunjukkan tanda awal penyakit kaki busuk (Hong Kong Foot).

14. TANDA-TANDA DALAMAN
A. KEPALA.
Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung dan saraf otak.
B. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN DEPAN KEPALA
Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak berfikir.
C. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN BELAKANG KEPALA
i) Bahagian atas . Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.
ii) Bahagian bawah (tengkuk). Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah.
D. SAKIT KEPALA DAN RASA GAS KELUAR DARI TELINGA :Menandakan penyakit migrain.
E. BISUL TERJADI DI KEPALA
Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.
F. RASA PENING YANG MEMUSING
Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.

15. MULUT/KERONGKONG/ LIDAH
a. LOYA/MUNTAH . Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.
b. MUNTAH DARAH
i) Darah merah : Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong dan
ii) Darah hitam: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut; misalnya penyakit ulser.

16. LIDAH RASA TEGANG DAN PENDEK : Tanda sakit jantung.

17. KELUAR AIR LIUR YANG PEKAT . Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibat jangkitan kuman

18. KENCING
a) KERAP KENCING
Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran
b) AIR KENCING BERKAPUR Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.
c) AIR KENCING BERMINYAK : Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak.
d) AIR KENCING PEKAT BERWARNA COKLAT : Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.
e) AIR KENCING BERDARAH : Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.

19. BUANG AIR BESAR
a) CIRIT-BIRIT/ KERAP BUANG AIR BESAR : Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit barah di bahagian usus besar.
b) SEMBELIT: Membersihkan toksin dari usus kecil.
c) NAJIS BERDARAH
i) Darah merah : Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.
ii) Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.
d) NAJIS BERWARNA HITAM : Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus sedang berlaku.

20. BADAN
a) RASA SAKIT : Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan saluran darah.
i) Sakit menyucuk : Proses menyeimbangkan urat saraf.
ii) Sakit sengal: Menandakan luka di dalam badan.
iii) Sakit menyentap: Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ-organ badan.
iv) Sakit menegang : Proses melancarkan pengaliran darah.
b) BADAN TERASA BERAT/ MALAS/ LENGUH . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Proses penyeimbangan
c) BADAN TERASA PANAS . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.
d) BADAN TERASA RINGAN :
Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.

21. RASA TAKUT MENGEJUT : Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah.

22. CEPAT NAIK DARAH/MARAH : Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.

23. RASA BIMBANG DAN TAKUT : Sistem paru-paru yang lemah.

24. RASA SERONOK ATAU BIMBANG TANPA SEBAB :
i) Sistem jantung yang lemah.
ii) Sistem saraf otak yang lemah.
iii) Masalah pengaliran darah.

25. SUKA BERFIKIR DAN BERKHAYAL : Sistem penghadaman yang lemah.

BANANA POWER

Going Bananas

Bananas... This is very interesting.
After Reading THIS, you'll NEVER look at a banana in the same
way again -

Bananas. Containing three natural sugars - sucrose, fructose and
glucose combined with fiber, a banana gives an instant, sustained and
substantial boost of energy.

Research has proven that just two bananas provide enough energy
for a strenuous 90-minute workout. No wonder the banana is the number
one fruit with the world's leading athletes.

But energy isn't the only way a banana can help us keep fit. It
can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and
conditions, making it a must to add to our daily diet.

Depression:
According to a recent survey undertaken by MIND amongst people
suffering from depression, many felt much better after eating a banana.
This is because bananas contain tryptophan, a type of protein
that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve
your mood and generally make you feel happier.

PMS: Forget the pills - eat a banana. The vitamin B6 it contains
regulates blood glucose levels, which can affect your mood.

Anemia :
High in iron, bananas can stimulate the production of
haemoglobin in the blood and so helps in cases of anemia.

Blood Pressure:
This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet
low in salt, making it the perfect to beat blood pressure.

So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed
the banana industry to make official claims for the fruit's ability to
reduce the risk of blood pressure and stroke.

Brain Power:
200 students at aTwickenham (Middlesex) school were helped
through their exams this year by eating bananas at breakfast, break, and
lunch in a bid to boost their brain power.

Research has shown that the potassium-packed fruit can assist
learning by making pupils more alert.

Constipation:
High in fiber, including bananas in the diet can help restore
normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting
to laxatives.

Hangovers:
One of the quickest ways of curing a hangover is to make a
banana milkshake, sweetened with honey. The banana calms the stomach
and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels,
while the milk soothes and
re-hydrates your system.

Heartburn:
Bananas have a natural antacid effect in the body, so if you
suffer from heartburn, try eating a banana for soothing relief.

Morning Sickness:
Snacking on bananas between meals helps to keep blood sugar
levels up and avoid morning sickness.

Mosquito bites:
Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the
affected area with the inside of a banana skin. Many people find it
amazingly successful at reducing swelling and irritation.

Nerves:
Bananas are high in B vitamins that help calm the nervous
system.

Overweight and at work?
Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure
at work leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps.
Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese
were more likely to be in high-pressure jobs. The report concluded that,
to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar
levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep
levels steady.

Ulcers:
The banana is used as the dietary food against intestinal
disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw
fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It
also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the
lining of the stomach.

Temperature control:
Many other cultures see bananas as a 'cooling' fruit that can
lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers.
In Thailand , for example, pregnant women eat bananas to ensure their
baby is born with a cool temperature.

Seasonal Affective Disorder
(SAD): Bananas can help SAD sufferers because they contain the
natural mood enhancer tryptophan.

Smoking:
Bananas can also help people trying to give up smoking. The B6,
B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them,
help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.

Stress:
Potassium is a vital mineral, which helps normalize the
heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body's water
balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby
reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of
a high-potassium banana snack.

Strokes:
According to research in 'The New England Journal of Medicine
'eating bananas as part of a regular diet can cut the risk of death by
strokes by as much as 40%!'

Warts:
Those keen on natural alternatives swear that if you want to
kill off a wart, take a piece of banana skin and place it on the wart,
with the
yellow side out. Carefully hold the skin in place with a plaster
or surgical tape!

So, a banana really is a natural remedy for many ills. When you
compare it to an apple, it has four times the protein, twice the
carbohydrate, three times the phosphorus, five times the vitamin A and
iron, and twice the other vitamins and minerals. It is also rich in
potassium and is one of the best value foods around.

'A banana a day keeps the doctor away!'
Bananas must be the reason monkeys are so happy all the time!

HEALTY JUICE

HEALTHY JUICES



Carrot + Ginger + Apple - Boost and cleanse our system.



Apple + Cucumber + Celery - Prevent cancer, reduce cholesterol, and improve stomach upset and headache.



Tomato + Carrot + Apple - Improve skin complexion and bad breath.



Bitter gourd + Apple + Milk - Avoid bad breath and reduce internal body heat.



Orange + Ginger + Cucumber - Improve Skin texture and moisture and reduce body heat.



Pineapple + Apple + Watermelon - To dispel excess salts, nourishes the bladder and kidney.



Apple + Cucumber + Kiwi - To improve skin complexion.



Pear & Banana - regulates sugar content.



Carrot + Apple + Pear + Mango - Clear body heat, counteracts toxicity, decreased blood pressure and fight oxidization .



Honeydew + Grape + Watermelon + Milk - Rich in vitamin C + Vitamin B2 that increase cell activity and strengthen body immunity.



Papaya + Pineapple + Milk - Rich in vitamin C, E, Iron. Improve skin complexion and metabolism.




Banana + Pineapple + Milk - Rich in vitamin with nutritious and prevent constipation.

Saturday, September 12, 2009

NASI MINYAK BERKISMIS

Nasi Minyak Berkismis

Bahan-bahannya:

3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
4 cm halia
4 camca besar minyak sapi
2 cawan beras basmathi,di bersih dan di sejat
21/2 cawan air
1 kiub stok ayam
Garam secukup rasa
3 camca besar susu cair
5 camca besar kismis

Cara membuatnya:

1.Hiris bawang merah,bawang putih dan halia.Kemudian tumis bersama minyak sapi.
2.Tuang kedalam beras yang di campur air dan kiub stok ayam.Rasa garamnya.
3.Masukan susu dan gaul sebati.Jerang di atas api sederhana.
4.Apabila masak,gaul bersama kismis.Hidang bersama kari ayam atau rendang.

Friday, September 11, 2009

SERUNDING KELAPA ALA JAWA


Serunding Kelapa Ala Jawa

Bahan-bahannya:

1biji kelapa parut
200 gm daging cingang
5 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup
3 cm lengkuas
3 batang serai (di hiris)
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu makan ketumbar
3/4 cawan air asam jawa
1/2 cawan minyak masak
2 sudu makan gula
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:

1.Kisar cili kering,bawang merah,bawang putih,kunyit hidup,lengkuas,serai,jintan manis,jintan putih dan ketumbar.
2.Kelapa di goreng sehingga kuning.
3.Panaskan minyak dalam kuali dan tumis rempah yang di kisar tadi sehingga bangkit bau.
4.Masukan daging dan kacau rata hingga masak.
5.Masukkan air asam jawa,garam gula dan kelapa goreng.
6.Goreng sehingga kelapa kelihatan basah dan angkat.

TANDA-TANDA AWAL KANSER

TANDA-TANDA AWAL KANSER

(1) Kanser pangkal rahim - sebarang lelehan atau pendarahan yg luarbiasa, > sakit selepas bersenggama dan turun berat badan. > >
(2) Kanser payudara - bengkak atau gumpalan di buah dada, keluar cairan > berdarah dari puting, pembesaran kelenjar diketiak, kedutan pada kulit di > buah dada. > >
(3) Kanser usus besar - perubahan tabiat membuang air,hilang berat badan, > sakit dalam perut dan usus, berlaku pendarahan semasa membuang air. > >
4) Kanser paru-paru - batuk kuat berterusan, batuk berdarah, nafas > termengah-mengah,sakit dada dan hilang berat badan. > >
5) Kanser perut - hilang berat badan, muntah berdarah, sistem pencernaan > yg tidak teratur,cepat kenyang walaupun makan sedikit. > >
6) Kanser limpa - sakit di bahagian abdomen, hilang selera makan,turun > berat badan,kulit dan mata menjadi kuning dan bahagian abdomen membengkak. > >
7) Kanser ovari - haid tidak teratur, tumbuhan keras di bahagian abdomen, > sakit semasa bersenggama, ketumbuhan bulu rambut yg melampau, suara > menjadi lebih mendalam. > >
8) Kanser otak - sakit kepala,muntah-muntah, gangguan penglihatan, lemah > atau lumpuh, pening/pitam, pelupa, perubahan personaliti. > >
9) Kanser prostat - sukar dan sakit semasa kencing yang berpanjangan. > >
(10) Kanser darah (leukimia) -letih,pucat, mudah lebam dan mudah mendapat > jangkitan (infection). > > (11) Kanser tekak - suara garau/serak, ada ketumbuhan di tekak,sukar > menelan dan kelenjar membengkak di leher. > >

10 PENYEBAB UTAMA KANSER > ------------------------------- >
(1) Makanan >
(2) Tembakau >
(3) Alkohol >
(4) Radiasi >
(5) Sinaran cahaya matahari >
(6) Pekerjaan >
(7) Pengambilan ubat >
(8) Pencemaran air dan udara >
(9) Perokok yang tidak aktif >
(10) Keturunan > >

TEH DAN KANSER
> Teh meningkatkan aktiviti antioksidan di dalam darah,membantu mengelakkan > sakit jantung dan kanser. Di negara Jepun dan China, mereka mempercayai > bahawa meminum teh bersama hidangan dapat mengurangkan risiko penyakit > kanser. Teh juga berupaya menyerang bakteria yang boleh menyebabkan > penyakit gusi selain memperkuatkannya. Teh juga mempergiatkan enzim sistem > "detoxification" di dalam limpa, membantu menyingkirkan bahan-bahan kimia > yang tidak dikehendaki oleh tubuh serta membantu melindungi arteri. Ia > juga berupaya untuk menghalang darah beku dan juga mengurangkan risiko > serangan stroke. > >

DIET UNTUK MENCEGAH BENJOLAN PADA PAYUDARA >
(1) Hindari makanan berlemak dan bergoreng >
(2) Hindari makanan ringan yang masam >
(3) Kurangkan minum kopi dan minuman bergas >
(4) Berhati-hati semasa mengambil ubat selsema ataupun aspirin >
(5) Ambil makanan mengandungi vitamin E,B-6,dan evening primrose oil > > ****sayangi diri anda sendiri kerana ia bermula dr diri sendiri...




HEALTHY JUICES



Carrot + Ginger + Apple - Boost and cleanse our system.



Apple + Cucumber + Celery - Prevent cancer, reduce cholesterol, and improve stomach upset and headache.



Tomato + Carrot + Apple - Improve skin complexion and bad breath.



Bitter gourd + Apple + Milk - Avoid bad breath and reduce internal body heat.



Orange + Ginger + Cucumber - Improve Skin texture and moisture and reduce body heat.



Pineapple + Apple + Watermelon - To dispel excess salts, nourishes the bladder and kidney.



Apple + Cucumber + Kiwi - To improve skin complexion.



Pear & Banana - regulates sugar content.



Carrot + Apple + Pear + Mango - Clear body heat, counteracts toxicity, decreased blood pressure and fight oxidization .



Honeydew + Grape + Watermelon + Milk - Rich in vitamin C + Vitamin B2 that increase cell activity and strengthen body immunity.



Papaya + Pineapple + Milk - Rich in vitamin C, E, Iron. Improve skin complexion and metabolism.




Banana + Pineapple + Milk - Rich in vitamin with nutritious and prevent constipation.




Going Bananas

Bananas... This is very interesting.
After Reading THIS, you'll NEVER look at a banana in the same
way again -

Bananas. Containing three natural sugars - sucrose, fructose and
glucose combined with fiber, a banana gives an instant, sustained and
substantial boost of energy.

Research has proven that just two bananas provide enough energy
for a strenuous 90-minute workout. No wonder the banana is the number
one fruit with the world's leading athletes.

But energy isn't the only way a banana can help us keep fit. It
can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and
conditions, making it a must to add to our daily diet.

Depression:
According to a recent survey undertaken by MIND amongst people
suffering from depression, many felt much better after eating a banana.
This is because bananas contain tryptophan, a type of protein
that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve
your mood and generally make you feel happier.

PMS: Forget the pills - eat a banana. The vitamin B6 it contains
regulates blood glucose levels, which can affect your mood.

Anemia :
High in iron, bananas can stimulate the production of
haemoglobin in the blood and so helps in cases of anemia.

Blood Pressure:
This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet
low in salt, making it the perfect to beat blood pressure.

So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed
the banana industry to make official claims for the fruit's ability to
reduce the risk of blood pressure and stroke.

Brain Power:
200 students at aTwickenham (Middlesex) school were helped
through their exams this year by eating bananas at breakfast, break, and
lunch in a bid to boost their brain power.

Research has shown that the potassium-packed fruit can assist
learning by making pupils more alert.

Constipation:
High in fiber, including bananas in the diet can help restore
normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting
to laxatives.

Hangovers:
One of the quickest ways of curing a hangover is to make a
banana milkshake, sweetened with honey. The banana calms the stomach
and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels,
while the milk soothes and
re-hydrates your system.

Heartburn:
Bananas have a natural antacid effect in the body, so if you
suffer from heartburn, try eating a banana for soothing relief.

Morning Sickness:
Snacking on bananas between meals helps to keep blood sugar
levels up and avoid morning sickness.

Mosquito bites:
Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the
affected area with the inside of a banana skin. Many people find it
amazingly successful at reducing swelling and irritation.

Nerves:
Bananas are high in B vitamins that help calm the nervous
system.

Overweight and at work?
Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure
at work leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps.
Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese
were more likely to be in high-pressure jobs. The report concluded that,
to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar
levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep
levels steady.

Ulcers:
The banana is used as the dietary food against intestinal
disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw
fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It
also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the
lining of the stomach.

Temperature control:
Many other cultures see bananas as a 'cooling' fruit that can
lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers.
In Thailand , for example, pregnant women eat bananas to ensure their
baby is born with a cool temperature.

Seasonal Affective Disorder
(SAD): Bananas can help SAD sufferers because they contain the
natural mood enhancer tryptophan.

Smoking:
Bananas can also help people trying to give up smoking. The B6,
B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them,
help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.

Stress:
Potassium is a vital mineral, which helps normalize the
heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body's water
balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby
reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of
a high-potassium banana snack.

Strokes:
According to research in 'The New England Journal of Medicine
'eating bananas as part of a regular diet can cut the risk of death by
strokes by as much as 40%!'

Warts:
Those keen on natural alternatives swear that if you want to
kill off a wart, take a piece of banana skin and place it on the wart,
with the
yellow side out. Carefully hold the skin in place with a plaster
or surgical tape!

So, a banana really is a natural remedy for many ills. When you
compare it to an apple, it has four times the protein, twice the
carbohydrate, three times the phosphorus, five times the vitamin A and
iron, and twice the other vitamins and minerals. It is also rich in
potassium and is one of the best value foods around.

'A banana a day keeps the doctor away!'
Bananas must be the reason monkeys are so happy all the time!


TANDA-TANDA SAKIT


Risalah ini bagus untuk anda semua.
Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait dengan fungsi badan yang lain. Bacalah untuk menilai sejauh mana kesihatan diri anda :-

1.MATA (Bertindak balas dengan keadaan hati).
i) Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi.
Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.
ii) Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.
iii) Keluar tahi mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.
iv) Keluar air mata : Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja
v) Ketegangan mata dan kelopak : Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.

2.HIDUNG
Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong.
i) Selesema : Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong. Badan mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).
ii) Hidung sumbat : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan.
Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.
iii) Bersin
a. Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
b. Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.

3.BATUK
a. Batuk keluar kahak : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
b. Batuk tanpa kahak : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Biasanya kahak pekat keluar selepas beberapa hari memakan RG..
c. Batuk dan berasa gatal di kerongkong : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong dan paru-paru, biasanya berlaku pada orang yang banyak merokok atau terdedah kepada udara yang tercemar.


4.KERONGKONG
i) Kerongkong kering. Proses membuang toksin sedang berlaku
di seluruh badan. Ini adalah tanda bahawa badan kita memerlukan banyak air untuk membuang toksin.
ii) Sakit kerongkong. Seperti di atas. Paras keracunan lebih serius.

5.BIBIR (Berkaitan dengan fungsi sistem penghadaman)
i) Bibir pucat
a. Sistem penghadaman yang lemah.
b. Perut mengandungi angin.
c. Kurang darah yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang sempurna dan mengakibatkan kekurangan zat besi. Sepatutnya diperkuatkan fungsi penghadaman dahulu dengan RG sebelum memakan zat besi.
ii) Bibir kering dan pecah. Perut mengandungi banyak bahan toksin.

6.MULUT DAN LIDAH : Berkaitan dengan fungsi jantung dan sistem pengedaran darah.
i) Lidah atau gusi bengkak, sakit : Menunjukkan jantung mempunyai masalah, seperti lemak yang berlebihan, injap menjadi lemah, saluran koronari tersumbat dan lain-lain lagi.
ii) Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser). Menandakan darah mengandungi asid berlebihan.
iii) Mulut berbau busuk . Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin.

7.TELINGA: Berkaitan dengan buah pinggang.
i) Telinga terasa tersumbat : Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan.
ii) Telinga berdengung : Sedang merawat buah pinggang yang lemah.Biasanya tapak kaki terasa sakit ketika bangun pagi dan sakit itu hilang setelah berjalan-jalan.

8.KULIT Berpeluh :
a) Peluh masin : Badan mengandungi lebihan asid urik.
b) Peluh berbau : Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.

9.RUAM DAN BISUL : Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak larut dalam air.

10.KULIT GATAL DENGAN RUAM : Proses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat terlalu banyak memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.

11.KULIT PECAH DAN BERAIR : Proses pembuangan toksin yang larut dalam air.Sapukan serbuk Ganoderma pada kulit berkenaan.

12.RAMBUT GUGUR : Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah. Selepas proses gugur, rambut akan tumbuh semula dengan lebih sihat dan subur.

13.SENDI-SENDI, TANGAN DAN KAKI
a. Sakit Sendi
i) Rasa panas. Menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan dan tanda- tanda penyakit pirai (gout).
ii) Tidak rasa panas Tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism) .
iii) Sakit di bahagian bahu. Menandakan saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolisme tidak seimbang.
b) KEBAS TANGAN : Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.
c) KEBAS TANGAN KIRI DAN LENGAN : Tanda-tanda lemah atau sakit jantung. Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana, ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.
d) KEBAS KAKI : Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.
e) SAKIT TAPAK KAKI : Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.
f) SAKIT TUMIT KAKI : Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.
g) RASA PANAS DI TAPAK KAKI : Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga batin.
h) GATAL DI CELAH-CELAH JARI KAKI : Menunjukkan tanda awal penyakit kaki busuk (Hong Kong Foot).

14. TANDA-TANDA DALAMAN
A. KEPALA.
Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung dan saraf otak.
B. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN DEPAN KEPALA
Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak berfikir.
C. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN BELAKANG KEPALA
i) Bahagian atas . Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.
ii) Bahagian bawah (tengkuk). Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah.
D. SAKIT KEPALA DAN RASA GAS KELUAR DARI TELINGA :Menandakan penyakit migrain.
E. BISUL TERJADI DI KEPALA
Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.
F. RASA PENING YANG MEMUSING
Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.

15. MULUT/KERONGKONG/ LIDAH
a. LOYA/MUNTAH . Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.
b. MUNTAH DARAH
i) Darah merah : Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong dan
ii) Darah hitam: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut; misalnya penyakit ulser.

16. LIDAH RASA TEGANG DAN PENDEK : Tanda sakit jantung.

17. KELUAR AIR LIUR YANG PEKAT . Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibat jangkitan kuman

18. KENCING
a) KERAP KENCING
Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran
b) AIR KENCING BERKAPUR Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.
c) AIR KENCING BERMINYAK : Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak.
d) AIR KENCING PEKAT BERWARNA COKLAT : Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.
e) AIR KENCING BERDARAH : Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.

19. BUANG AIR BESAR
a) CIRIT-BIRIT/ KERAP BUANG AIR BESAR : Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit barah di bahagian usus besar.
b) SEMBELIT: Membersihkan toksin dari usus kecil.
c) NAJIS BERDARAH
i) Darah merah : Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.
ii) Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.
d) NAJIS BERWARNA HITAM : Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus sedang berlaku.

20. BADAN
a) RASA SAKIT : Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan saluran darah.
i) Sakit menyucuk : Proses menyeimbangkan urat saraf.
ii) Sakit sengal: Menandakan luka di dalam badan.
iii) Sakit menyentap: Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ-organ badan.
iv) Sakit menegang : Proses melancarkan pengaliran darah.
b) BADAN TERASA BERAT/ MALAS/ LENGUH . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Proses penyeimbangan
c) BADAN TERASA PANAS . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.
d) BADAN TERASA RINGAN :
Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.

21. RASA TAKUT MENGEJUT : Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah.

22. CEPAT NAIK DARAH/MARAH : Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.

23. RASA BIMBANG DAN TAKUT : Sistem paru-paru yang lemah.

24. RASA SERONOK ATAU BIMBANG TANPA SEBAB :
i) Sistem jantung yang lemah.
ii) Sistem saraf otak yang lemah.
iii) Masalah pengaliran darah.

25. SUKA BERFIKIR DAN BERKHAYAL : Sistem penghadaman yang lemah.




KEGUNAAN HALBA

Rasulullah saw bersabda :
'Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas ? '
Sila baca dan sebarkan . Tak perlulah berbelanja lebih sedangkan ubat yang murah, berkesan dan mudah digunakan boleh didapati dengan mudah di kedai mamak sahaja.

Rasulullah saw bersabda :

' Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas '(Books of Sufi Healing m.s.58)

Pada suatu hari Rasulullah saw menziarahi sahabat Saad bin Abi Waqqas yang sedang sakit. Rasulullah saw menyuruh dipanggil tabib. Al Harith Ibn Qaldah datang merawat Saad bin Abu Waqqas. Beliau mengesyorkan agar Saad makan Halba dan Korma Ajwa'. Dengan izin Allah Saad pun sembuh dari sakitnya.

Rasulullah saw kemudiannya bersabda :

' Gunakanlah Halba sebagai ubat'( Qamus Al-Tibb ? Ahad Qodamah-Mesir)



1. Diminum sebagai teh untuk
- Melancarkan haid
- Menghilangkan kembung,sebu dan senak
- Pencuci perut
- Menguatkan jantung
- Menghilangkan lender tekak
- Melegakan sakit kepala/ migraine
- Membuang angin
- Menyembuhkan buasir
- Senggugut
- Merangsang rahim
- Kegemukan
- Kurang berat badan
- Mengawal kencing manis
- Radang kulit dan Bisul

2. Teh Halba + Madu
- Kurangkan ketagihan rokok dan dadah
- Anemia

3. Untuk anak2 yang baligh
- kecergasan
- kekuatan badan
- Tumbesaran

4. Untuk ibu menyusu
- Banyakkan air susu

5. Halba juga adalah ramuan tradisi menambahkan nafsu lelaki dan wanita.

Memanaskan buah pinggang dan organ pembiakan. Menjadi amalan kuno tabib China untuk rawatan mati pucuk. Halba merupakan antara ubatan yang tertua di dunia dan digunakan olehAl-Abqirad ( Hippocrates) iaitu bapa perubatan Yunani.

Di Terengganu halba adalah salah satu ramuan dalam adunan nasi dagang.
MANA NAK DAPAT Halba

Halba boleh dibeli di kedai mamak atau dah di pek secara komersil dipasaraya.




Rahsia Tauge

Menu TAUGE untuk hidangan makan tengah hari mahupun makan malam sering kali dipandang sebelah mata oleh kebanyakan kita. Tauge dilihat sebagai hidangan yang langsung tidak menyelerakan.






Tapi tahukah anda, tauge yang kerap kali menjadi pilihan terakhir untuk dijadikan sayur ini sebenarnya mempunyai banyak khasiat.

Tauge dikatakan mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan tauge oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan oleh golongan ini makin baik. Begitu juga wanita, ia cukup berkesan membantu kesuburan telur yang dihasilkan.

Bagaimanapun, khasiat tauge tidak sekadar penyumbang kesuburan, ia juga terbukti melalui kajian mengandungi bahan yang dapat melumpuhkan bibit kanser, usus besar, pankreas dan juga penyakit leukimia.

Mengikut kajian yang dijalankan tauge sama ada dari jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimia ya berkhasiat. Salah satunya ialah kanavanin (canavanine), sejenis asid yang amino. Kanavanin, dikatakan mampu melumpuhkan bibit kanser leukimia, usus besar dan pankreas.


Selain itu, tauge juga mempunyai estrogen semulajadi berfungsi sama dengan estrogen sintesis. Estrogen dalam tauge dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis)

Pengambilan tauge oleh wanita secara kerap dapat membantu mereka menghindar mereka dari kanser payudara, gangguan menjelang menstruasi,simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.


Sewaktu kacang-kacang dicambahkan untuk dijadikan tauge secara umum kadar saponinya meningkat sehingga 450 peratus. Mereka yang berisiko penyakit strok dan serangan jantung, gara-gara kadar lemak darah yang tinggi dianjurkan lebih banyak mengambil tauge dalam menu harian mereka. Saponi dalam tauge, menghalau "lemak jahat" LDL, tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL.

Selain sarat DNA, tauge padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA. Pelindungan ini menguatkan kesimpulan tauge merupakan sayuran yang membuat anda menjadi lebih muda.

Satu lagi khasiat tauge yang tidak kurang hebat adalah membantu membuang kotoran dalam usus besar kerana mengandungi banyak serat dan air. Inilah yang menjadi tunjang utama tauge dalam memerangi sel kanser.

Apabila kotoran segera meniggalkan usus besar, tiada lagi zat-zat racun dalam kotoran yang yang dapat diserap tubuh. Ia akan mencegah pengumpulan bahan beracun yang dapat merangsang berseminya benih kanser. Selepas membaca kebaikan sayur tauge janganlah ragu-ragu lagi untuk mengambilnya.

Jadi apalagi, mari kita ramai-ramai makan tauge hari-hari.



KNOW ABOUT THE BENEFITS OF HAVING FRUITS AND VEGETABLES

apples
Protects your heart
prevents constipation
Blocks diarrhea
Improves lung capacity
Cushions joints


apricots
Combats cancer
Controls blood pressure
Saves your eyesight
Shields against Alzheimer's
Slows aging process


artichokes
Aids digestion
Lowers cholesterol
Protects your heart
Stabilizes blood sugar
Gua rd s against liver disease


avocados
Battles diabetes
Lowers cholesterol
Helps stops str okes
Controls blood pressure
Smoothes skin


bananas
Protects your heart
Quiets a cough
Strengthens bones
Controls blood pressure
Blocks diarrhea