Clik yer..iklan ni..

Friday, November 19, 2010

PENAWAR DIABETIC

Hari ni gi klinik ambik ubat anak dan amik ubat darah tinggi spt biasa. Pd kebiasaannya, doktor akan check BP ngan glukos. Selalunya walau glukos tidaklah tinggi tetapi bacaannyua akan elbih dari 6 dan kurang dari 8. Tetapi hari ini, bacaannya cecah 11.5...nak pitam rasanya. Doktor suruh amik ubat. Akur dgn nasihat doktor saya pun amik ubat. But..maklumat yg saya jumpa diinternet mengenai kesan ubat diabetic metaform tidak begitu menyenangkan hari saya. Search internet saya jumpa maklumat ini utk dikongsi bersama.


Healthy Food For Diabetics

9 Healthy Food For Diabetics

Once you got diabetes, it is not an option to not control your food intake. It is ironic that diabetes which is related with obesity and eating lifestyle could also be control with food, but certain special food which have unique natural ingredient in a way that make them healthy food for diabetics.

These are 9 Healthy Food For Diabetics


Bitter Gourd
Bitter gourd is a vegetable which naturally contain plant insulin. Juice of fresh bitter gourd, if consumed twice a day greatly helps in controlling the level of blood glucose.

Cinnamon
Spice famously link with Indian and South East Asia cuisine also have natural insulin. Other than normally used in food ingredient, its specific preparation for diabetes treatment is not scientifically known.
A study at the Human Nutrition Research Center in Beltsville, Maryland, found that if you use ½ teaspoon of cinnamon daily, it can make cells more sensitive to insulin. Therefore, the study says, the cells convert blood sugar to energy.

After 40 days of taking various amount of cinnamon extract, diabetics experienced not only lower blood sugar spikes after eating, but major improvements in signs of heart health. And you can sprinkle cinnamon on just about anything.


Gymnema Sylvester (diagard)
Gymnema Sylvester is an ayuvedic herb. Indian expert strongly recommend the diabetics to consume around 4gm of Gymnema Sylvester daily

Jamun Seed
Powder of Jamun seed if consumed with honey daily could reverse the diabetic condition

Raw Garlic
Raw Garlic is most commonly used spice, consuming raw garlic helps to lower down the level of blood glucose.

Fenugreek
Fenugreek is an Indian herb. It has been clinically proven that consumption of 3gm fenugreek daily could helps diabetec control diabetes's sympton.

Amla
Amla juice mixed with bitter gourd juice helps prevent dangerous spike of blood glucose level.. High blod glucose level will lead to various diabetic complications.

Neem Leaves
A handful of neem seeds are healthy for diabetics

Vinegar
Vinegar has the ability to drastically reduce the formation of spike in blood glucose level.

Wednesday, November 3, 2010

myMetro | Dua individu saman syarikat kosmetik milik Sosilawati

UALA LUMPUR: Dua ahli perniagaan memfailkan saman terhadap syarikat Nouvelle Beauty Centre Sdn Bhd, milik jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya atas dakwaan melanggar perjanjian jual beli sebidang tanah yang mempunyai kedai pejabat bernilai RM3 juta di Kota Damansara, Petaling Jaya.

Dalam saman yang difailkan di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi Sivil di sini pada 5 Ogos lalu itu, Low Choong Yen, 59, dan Lim Bee Geok, 52, menamakan Nouvelle Beauty sebagai defendan. Media memperoleh writ saman itu melalui carian fail di mahkamah hari ini.


Saman itu difailkan 25 hari sebelum Sosilawati, 47, ditemui mati bersama pemandunya Kamaruddin Shamsudin, 44, pegawai bank CIMB cawangan Kampung Baru Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam peribadi Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, di Lot 2001, Jalan Tanjung Layang, Tanjung Sepat, Banting pada 30 Ogos lalu.

Hari ini kes saman itu ditetapkan untuk pengurusan kes di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Hilmiah Yusof.


Peguam S H Tang yang mewakili dua ahli perniagaan itu hadir ketika kes itu disebut. Bagaimanapun tiada peguam yang hadir bagi mewakili Nouvelle Beauty. Mahkamah menetapkan 1 Disember ini bagi mendengar permohonan Low dan Lim untuk memasukkan penghakiman ingkar terhadap Nouvelle Beauty kerana Nouvelle Beauty gagal memfailkan balasan selepas 14 hari saman dikemukakan kepada mereka.


Permohonan itu akan didengar di hadapan Hakim Datin Zabariah Mohd Yusof.


Dalam writ samannya, Low dan Lim mendakwa mengikut surat tawaran yang dipersetujui dan ditandatangani oleh pihak atau wakil Nouvelle Beauty, pada 2 April lalu, defendan bersetuju untuk menjual sebidang tanah seluas 144.9 meter persegi bersama dengan kedai pejabat empat tingkat yang dibina di tanah itu, milik Nouvelle Beauty, kepada mereka pada harga RM3 juta. Low dan Lim berkata, mereka membayar wang kesungguhan sebanyak RM60,000 semasa surat tawaran jual beli hartanah itu ditandatangani dan baki deposit sebanyak RM240,000 akan dibayar semasa Perjanjian Jual Beli ditandatangani.


"Baki sebanyak RM2,700,000 pula akan dibayar dalam masa 90 hari dari tarikh Perjanjian Jual Beli ditandatangani, kata mereka.


Mereka mendakwa terma dan syarat-syarat dalam draf Perjanjian Jual Beli telah dipersetujui dan dijadikan muktamad oleh kedua-dua pihak pada 22 April, 2010.


Mereka berkata selepas sebulan surat tawaran jual beli hartanah itu ditandatangani, Nouvelle Beauty melalui surat peguamcaranya bertarikh 30 April, 2010, memaklumkan mereka tidak berniat untuk meneruskan transaksi jual beli hartanah itu kerana mereka dikehendaki menunggu selama enam hingga 12 bulan untuk mendapatkan kebenaran pindah milik kepada bukan bumiputera serta bagi menyempurnakan seluruh transaksi jual beli untuk memperoleh harga belian sebanyak RM3 juta tersebut.


Low dan Lim mendakwa mereka, melalui satu surat bertarikh 3 Mei, menegaskan Nouvelle Beauty terikat kepada terma-terma di dalam Perjanjian Jual Beli hartanah memandangkan kedua-dua pihak bersetuju terhadap terma-terma penjanjian itu.


Mereka mendakwa Nouvelle Beauty pada 25 Mei, 2010, memulangkan surat Perjanjian Jual Beli, suratcara pindahmilik, borang permohonan untuk kebenaran pindah milik beserta cek plaintif berjumlah RM240,000 kepada mereka.


Mereka berkata, Nouvelle Beauty bagaimanapun gagal membayar wang sebanyak RM60,000 yang dibayar mereka sebagai wang kesungguhan.


Mereka memohon satu perisytiharan bahawa terdapat satu perjanjian yang sah di antara plaintif dan defendan di mana plaintif telah bersetuju untuk membeli dan defendan bersetuju untuk menjual tanah itu berasaskan kepada terma-terma dan syarat-syarat Perjanjian Jual Beli.


Mereka juga memohon perintah mahkamah supaya Nouvelle Beauty meneruskan pelaksanaan Perjanjian Jual Beli hartanah itu, selain perintah injunksi bagi menghalang Nouvelle Beauty daripada melupuskan hartanah itu kepada orang lain selain daripada plaintif.


Mereka juga menuntut gantirugi akibat pelanggaran kontrak perjanjian, faedah, kos dan lain-lain relif yang difikirkan wajar oleh mahkamah.-Bernama




Tuesday, November 2, 2010

myMetro | Rela mati demi isteri

myMetro | Rela mati demi isteri


ALFATIHAH



Rela mati demi isteri
Oleh Hadzlan Hassan
hadzlan@hmetro.com.my

KUALA TERENGGANU: Demi menyelamatkan isterinya, seorang penoreh getah sanggup menggadaikan nyawa apabila merelakan dirinya disengat ribuan lebah sehingga dia terbunuh dalam kejadian di Kampung Tanah Lot, Pasir Gajah, Kemaman, kelmarin.

Akibat kejadian kira-kira jam 11 pagi itu, Ali Din, 54, meninggal dunia dalam perjalanan ke Hospital Kemaman manakala isterinya, Khersiyah Engku Hassan, 51, turut cedera dan dimasukkan ke wad selepas terdapat 102 kesan sengatan pada badannya.


Kejadian berlaku ketika pasangan suami isteri itu berjalan kaki pulang ke rumah selepas selesai menoreh getah di kebun milik mereka sebelum seekor lebah tiba-tiba menyengat pipi Khersiyah.

Secara spontan, Khersiyah menampar lebah di pipinya hingga serangga itu mati, namun selang beberapa saat kemudian ribuan lebah muncul dan menyerang pasangan itu.


Ketua Polis Daerah Kemaman, Superintendan Abdullah Sani Salat berkata, dalam keadaan kelam-kabut dan kesakitan, pasangan itu lari mendapatkan bantuan pekerja asing di rumah kongsi tidak jauh dari situ.


Menurutnya, kumpulan pekerja asing itu menyerahkan selimut kepada Ali dan Khersiyah sebelum mereka turut melarikan diri ke semak berhampiran akibat disengat.

“Selepas mendapat selimut, si suami menyelimuti isterinya, tapi mereka terus berlari hingga si suami akhirnya terjatuh. Si isteri cuba membantu, tapi suaminya menyuruh dia terus lari menyelamatkan diri.


“Kebetulan, ada satu tong besar berisi air tidak jauh dari situ dan suami menyuruh isterinya menuju ke tong itu dan menyelam bagi mengelak terus disengat,” katanya.


Beliau berkata, biarpun keberatan, Khersiyah akur arahan suaminya dan tindakan itu menyelamatkan nyawanya manakala Ali terus disengat ribuan lebah hingga tidak sedarkan diri.


Menurut Abdullah Sani, selepas keadaan agak terkawal Khersiyah pulang ke rumahnya dan mendapatkan bantuan ahli keluarga.


Katanya, seorang adik ipar Khersiyah segera membantu wanita itu dan turut bergegas ke tempat Ali terlantar tidak sedarkan diri sebelum membawa mereka berdua ke Hospital Kemaman. “Bagaimanapun, mangsa meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke hospital dan dia menghembuskan nafas terakhir di atas riba isterinya,” katanya. Abdullah Sani berkata, hasil bedah siasat, doktor mengesahkan Ali meninggal dunia disebabkan mengalami alahan pada sengatan lebah manakala isterinya yang mempunyai 102 kesan sengatan di badan masukkan ke wad sebelum dibenarkan keluar pagi semalam.


Menurutnya, jenazah Din sudah dituntut anggota keluarganya sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Pasir Gajah di sini, kira-kira jam 11 pagi semalam.



Monday, November 1, 2010

myMetro | Sembahyang ingatkan kita kepada Allah

myMetro | Sembahyang ingatkan kita kepada Allah


Sembahyang ingatkan kita kepada Allah


SOLAT tidak diterima jika solat itu tidak dapat menahan seseorang daripada melakukan maksiat. Bolehkah Dr jelaskan perkara berkenaan?

Selain itu, hukum melakukan hubungan kelamin ketika isteri haid adalah haram. Bagaimanakah cara terbaik suami menyesali perbuatan itu?
ANITA
Selangor


BAGI seorang Muslim, solat adalah kewajipan utama yang wajib ditunaikan kerana perintah mengerjakan solat jelas terdapat dalam al-Quran dan sunnah.



Dalam al-Quran disebut bahawa solat berupaya mencegah seorang itu daripada melakukan kejahatan dan kemungkaran. Allah berfirman yang bermaksud: “...Sesungguhnya solat itu mencegah daripada perbuatan keji dan mungkar; dan sesungguhnya mengingati Allah adalah lebih besar (faedahnya dan kesannya); ...” (Surah al-’Ankabut ayat 45).

Antara sebabnya ialah solat sentiasa mengingati kita kepada Allah. Mereka yang sentiasa mengingati Allah akan menjauhi kejahatan dan maksiat.

Hanya mereka yang lupa kepada Allah dan ajarannya akan melakukan sesuatu yang dilarang Allah. Sekiranya masih melakukan maksiat, ia tanda solat masih belum sempurna dan mungkin ditolak Allah.

Seorang Muslim hendaklah sentiasa berusaha memperbaiki amalan solatnya supaya penuh khusyuk.

Allah berfirman, maksudnya: “Sesungguhnya berjaya orang-orang yang beriman, iaitu mereka yang khusyuk dalam solatnya; dan mereka yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan yang sia-sia.” (Surah al-Mukminun ayat 1-3)

Melakukan hubungan kelamin ketika haid hukum�nya haram. Sekiranya pernah terlanjur hendaklah banyak beristighfar dan memohon keampunan Allah dan berazam tidak melakukannya lagi.

Itu pendapat menurut Imam Malik, Syafie dan Abu Hanifah. Bagaimanapun, Imam Ahmad mensyaratkan suami bersedekah sebanyak satu dinar atau separuh selain beristighfar.

Ahli hadis menambah jika berlaku persetubuhan ketika masih berdarah, hendaklah bersedekah satu dinar dan sekiranya ketika sudah putus darah, separuh dinar (Ibn
ushd, 2000: I: 96).




myMetro | Kesan awal barah payudara

myMetro | Kesan awal barah payudara

KEBANYAKAN kita pernah mendengar atau mengetahui seseorang yang menghidap barah. Sama ada keluarga, rakan aau rakan kepada rakan, barah adalah penyakit yang tidak mengenal mangsa. Sesiapa saja berisiko menghidapinya, tanpa mengira latar belakang jantina, bangsa mahupun pekerjaan.

Pemeriksaan awal mampu menyelamatkan nyawa, begitu juga dengan barah payudara - barah paling biasa dihidapi wanita di kebanyakan negara di dunia.
Softlan turut mengakui penyakit barah payudara sebagai risiko kesihatan utama untuk wanita di negara ini. Pengesanan awal sememangnya penting untuk mengurangkan kematian akibat barah ini.

Justeru, kempen amal barah payudara Softlan diadakan dengan hasil sumbangan daripada kempen terbabit diperuntukkan kepada Majlis Kanser Nasional (Makna), Persatuan Barah Kebangsaan (NCSM) dan Persatuan Kebajikan Barah Payudara (BCWA) untuk menyokong usaha melakukan pemeriksaan awal barah payudara.



Tahun lalu, kempen terbabit mengumpul sejumlah RM76,366. Atas kemurahan hati pengguna, jumlah terbabit melebihi sasaran awal.



Pada Mac tahun ini, sumbangan itu diberikan kepada Makna, NCSM dan BCWA apabila sumbangan terbabit digunakan untuk menyokong usaha ke arah kesedaran terhadap pengesanan awal barah payudara.

Mulai 1 November, sebanyak 10 sen daripada penjualan setiap botol Softlan berserta reben merah jambu akan didermakan kepada pertubuhan berkenaan.

Softlan berharap mampu mengulangi kejayaan tahun lalu dengan jumlah sumbangan sebanyak RM70,000. Justeru, ia mengalu-alukan penggunanya untuk membantu menentang barah payudara menerusi pembelian mudah botol Softlan berkenaan.

Untuk lebih mendalami penyakit ini, orang ramai diundang ke pasar raya Giant, Kota Damansara mulai 29 Oktober hingga 5 November ini untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai barah payudara.

Siri pendidikan, tayangan video dan aktiviti interaktif disediakan untuk pengunjung manakala Makna menyediakan kaunselor untuk memberi nasihat mengenai pengesanan awal barah payudara



Thursday, October 21, 2010

ANGAN-ANGAN

Saya ni memanglah kuat angan-angan. Masa sekolah dulu lain angan2nya. La ni saya ada angan-angan paling best...heehe maklumlah tak perlu bayar.

Nak tahu ker apa angan2 saya...saya angan-angan dapat 1.5 juta..mak oii banyak tu..tapi mana saya nak dapat duit sebanyak tu..loteri tak pernah beli, no ekor jauh sekali..itu tak penting...tapi yg paling best kalau duit tu halal...macam orang tinggalkan wasiat ke..?? heheh ada ker??.yg penting apa yg saya nak buat dgn duti sebanyak tu:::

1) Buat rumah bungalow dgn 5 bilik..besar tu keh keh
2) Beli kereta idaman husband Estima..kereta kita harrrier cukuplah..
3) Amik VSS..ini yg paling penting..malas nak kerja dah yerlah duit dah banyak..tak
suka office politik s..dok rumah lagi best..
4) sedekah kat rumah anak yatim ..sedara-mara yg susah-susah.
5) yg paling best...nak kuruskan badan..bestnya..slim mlim..yerlah duit dah banyak..
6) yg paling ku tunggu ialah gi Mekah sekeluarga..

Angan-angan lagi apa nak buat lepas VSS...

1) gi kat M&A..beli share kecik2..dapat sehari 300 - 500 cukuplah..
2) cari pinggan mangkuk lama lagi ler..masa dah banyak

seronoknya angan-angan sebab free tak perlu bayar
2)

Wednesday, October 20, 2010

CABLE TV BARU

Nimati siaran tv tanpa had dari seluruh dunia tanpa bayaran bulanan , selamat tinggal astro. Disamping itu jika anda mahu anda boleh juga menjana pendapatan lumayan d up netwok ketika berhibur..Jadi jangan ketinggalan , jadilah yang terawal upgred ke ahli premium sekarang untuk download software menonton @ menjana wang segera..


http://www.UPNetworkTV.com/?id=saidah



Monday, October 18, 2010

DAGING MASAK MERAH OHHH DAGING MASAK MERAH

Anak dara ku Nur Fatehah sejak dua menjak suka sangat makan Nasi Putih Daging Merah..nak masak tak pandai..tak khatam lagi bab-bab masakan ala Thai..

Cari punya cari kat mesra.net..dah lain-lain blog ada juga..tapi ada banyak versi..nantilah akan ku lawata blog2 masakan yg popular termasuklah blog CMG kita..hehehhe

Mat..akak cari daging masak merah..dlm blog mat tak adalah....

CAri punya cari dapatlah resepi dari tukang masak handal kita..Kak Hanie Liza. Rasa macam sedap..pas ni sure cuba resepi ni.... TQ Kak Liza


Daging Masak Merah

Bahan
500 daging [hiris nipis]
5 s/b sos tomato
5 s/b sos cili
kunyit
garam
minyak

Bahan Hiris
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 biji cili merah
2 biji cili hijau

Cara
1. Perapkan daging dengan sedikit garam dan kunyit sebentar.
2. Panaskan minyak dan masukkan daging.Goreng sehingga lembut.
3. Masukkan sos tomato dan sos cili.
4. Masukkan pula bahan hiris. Kacau dan gaul sebati.
5. Angkat dan hidangkan.



MENGEMAS BLOG YG DAH BERABUK NI..

Salam semua..


Dah agak lama saya tak berblog, sebab terlalu sibuk ber'fb'..sibuk main game sambil jaga Adam Daniel.

Kena penyakit M, malas sungguh nak berblog. tak tahu kenapa...Ada beberapa perkara yg ingin yg update disini:

1) hadiah giveaway - masih ada berbaki..Ya Allah lamanya..utk Zai Kulim sabar yer dik akak masih ingat lagi..

2) pada Cik Hilina dari Sabah, pls sms saya atau email saya berkenaan dgn baki wang. Saya dah sms tapi tak berjawab pulak sms tu..risaulah pegang duit orang ni..

3) Pd Hanis...hanis..saya akan cubapos yer..barang tu masih ada..dan saya tak lupa

4) Pd Aina ..bekas telu dah ada..kotak dah ada ..cuma nak pos lagi..

Tuesday, August 31, 2010

SELAMAT HARI KEBANGSAAN DAN HADIAH GA

Salam


Selamat menyambut Hari Kemerdekaan. Semoga Malaysia akan terus aman . amin...


Alhamdulillah akhirnya saya telah selamat mengeposkan 6 lagi hadiah GA pada hari Isnin 30 hb yg lepas..fuuhhhh..ringan sikit rasa bahu, tinggal lagi batu-batu kecil yg ku pikul sebabnya masih ada 3 hadiah GA yg dapat ku poskan.

Hadiah2 GA yg masih belum diposkan spt berikut:

1) Ibudamia blogspot - sorry sebab masa nak pos tu saya tak salin alamat penuh. DAh sampai pejabat pos tengok alamat tak lengkap.
2) hepicookmum - sbabnya tak jumpa kotak yg sesuai..
3) Shidah ipoh..hehehhe nanti akak gi raya rumah Shidah ler akak bawak sekali, insyaallh.
4) Zai Kulim - sebagai referer terbanyak - tak dapat kotak yg sesuai. jgn marah yer Zai..bukan lambat sikit hantar..lambat banyak ni..






Yg lain-lain semua dah selamat hantar.
Hish..serik plak nak buat GA ni tetambah yg melibatkan banyak hadiah...

Saturday, August 28, 2010

PUASA HARI YG KE 18 - kalau tak silap

Salam


Dah lama sungguh tak buat sebarang N3 kat blog ini. Kalau rumah ler, bersawang jadinya.

Cuti panjang sempena Nuzul Quran dan 31 Ogos, saya ambil kesempatan utk packing semua hadiah-hadiah GA yg masih belum dihantar. Rasa macam ada batu besar di bahu ini, tak terpikul rasanya bila janji masih belum ditunaikan.

Adam pulak sekarang ni susah nak ditinggalkan, asyik memerap jer, sampai masak utk juadah berbuka pun tak sempat. Memberli jerlah kat Pasar Ramadan. Balik kerja jer Adam akan melekat ngan saya sampailah husband balik dari kerja. Kadang-kala tu nak sambut kakak turun dari taxi yg membawanya balik dari sekolah pun tak boleh tinggal.

Malam pulak, sibuk tengok homework kakak, sambil main game kat facebook (hobi baru hehehehe). Tak dapat nak bayangkan macam mana orang yg ada ramai anak boleh kendalikan masa mereka.

Anyway bagi rakan2 pemenang my GA, sabar yer..tak lama dari sampai ler hehehe

Wednesday, August 11, 2010

SELAMAT BERPUASA DAN PERHATIAN UTK RAKAN-RAKAN PEMENANG GA

Salam

Kepada rakan-rakan bloggers, selamat menjalani ibadah berpuasa, mohon kemaafan jika ada sebarang kesilapan.

Kepada rakan-rakan pemenag GA - harap dapat sms no telefon anda semua utk mengelakkan sebarang kesulitan dalam penghantaran hadiah.

KEPADA DURRATUL AIN - K.TERENGGANU HUBUNGI AKAK SEGERA KERANA POSMEN TIDAK DAPAT MENCARI ALAMAT ANDA.

Thursday, August 5, 2010

HADIAH GA

Salam

Alhamdulillah dgn izin Allah, semalam saya telah poskan hadiah GA utk pemenang pertama Duratul Ain dari Kuala Trengganu. Sorry yer Ain akak lambat pos dan terimakaish kerana sabar menunggu.

Insyallah, hadiah pemenang yg seterusnya akan menyusul.

Sunday, August 1, 2010

GIVEAWAY HADIAH - MAAF SEBAB TAK DAPAT NAK POS LAGI..

Salam

Kepada rakan-rakan pemenang hadiah GA..saya minta maaf berbanyak2 kerana masih belum dapat mengepos hadiah-hadiah yg dijanjikan, walaupun sepatutnya hadiah telah lama sampai ke tangan pemenang2.

Inatkan nak pos bulan Julai.. bulan Julai pulak terlalu sibuk dgn aktiviti..4 hari di Taiping utk centralised traning konon2nya mewakili Perak utk Sukan tahunan TM. Pas tu 4 hari lagi berada di Johor Bahru utk sukan tersebut.


Balik office jerm, kerja punyalah berlambak. Belum pun sempat mengemas rumah, disebabkan 2 kali sabtu ahad tak ada dirumah, kain punyaler banyak tak berlipat, tup-tup GM dari HQ nak datang ker Perak..apa lagi banyak ler kerja yg perlu disiapkan sampai terpaksa bawak balik ke rumah.

Jadi kepada pemenang-pemenang, jgn khuatir hadiah tersebut masih ada lagi. Harap-harap rakan-rakan pemenang dapat memahami masalah saya yer.. Insyaallh saya akan suba poskan secepat mungkin.

Tuesday, July 13, 2010

HADIAH EG DARI CIKGU SU (SUELOVELYHAND)

Salam semua.

SEbenarnya hadiah EG ni dah dapat minggu lepas, tapi tak sempat nak N3. Inilah dianya..cantikkan jam dari kayu jati ni..selain tu dapat juga 2 biji pinggan pink and 4 biji piring bunga ros jambatan. Tapi sayangnya 2 piring tu dah pecah. Tak aperlah..terimakasih yer yer Su bagi kat akak..dgn adanya jam tu nanti, dapatlah akak beringat yg umur semakin meningkat..wakawaka..






Thursday, July 8, 2010

KHAS UTK PEMENANG SAIDAH'S GA

Salam.

Ribuan kemaafan kepada semua pemenang GA, sbb terlewat hantar hadiah. Jgn risau hadiah masih ada tersimpan.

Walau bagaimanapun ada juga rakan-rakan pemenang yb belum menghantar alamat. Yg ada pada saya spt hanya pemenang berikut:


1) Suzi Fadhillah Ismail - hadiah ke 2
2) Nur khailia - hadiah ke 3
3) Kak Sofie - hadiah ke 8
4( Yuni - hadiah ke 9

dan referer terbanyak zai Kulim. jadi kalau dah hantar tapi tertinggal tolong email semula yer. Yang lain-lain belum hantar address lagi. Dan kalau ada rakan-rakan mengetahui rakan mereka menang minta tolong inform mereka juga.

BAgi Shida Ipoh - mailah datang umah akak amik hadiah. dekat jer kan hehehe



Friday, July 2, 2010

2 TABIAH WANITA YG MEMBAWA KE NERAKA

Untuk dikongsi bersama.

Untuk Wanita: 2 Tabiat Bawa Ke Neraka..
>
>Assalamu'alaikum wr wb ..
>
>Sebagai peringatan untuk para wanita dipaparkan suatu peristiwa di
>suatu Eid, di mana seorang wakil telah dilantik dari kaum wanita untuk
>bertemu dengan Rasulullah SAW untuk meminta baginda SAW memberi ucapan
>khusus untuk kaum wanita. Baginda bersetuju dan menyuruh mereka
>berkumpul di Baabun Nisaa'. Setelah kaum wanita berkumpul, Bilal pergi
>memanggil Rasulullah SAW. Baginda pun pergi ke sana, dan memberi salam dan mberi tazkirah seperti berikut:
>
>"Assalamu'alaikum, wahai kumpulan/kaum wanita.
>Wahai kaum wanita, aku lihat kamu ini lebih banyak di neraka".
>
>Seorang wanita lalu bangun bertanya, "Apakah yang menyebabkan yang
>demikian? Adakah sebab kami ini kufur?' Rasulullah SAW menjawab, "Tidak.
>Bukan begitu. Tetapi ada 2 tabiat kamu yang tidak elok yang boleh
>menjerumuskan kamu ke dalam neraka:
>
>1. Kamu banyak mengutuk/menyumpah
>2. Kamu kufurkan kebaikan suami."
>
>Kemudian baginda SAW mengingatkan supaya :
>1. Banyak beristighfar
>2. Banyak bersedekah.
>
>Keterangan:
>Yang dimaksudkan dengan mengutuk/menyumpahialah seperti contoh di bawah:
>
>Contoh 1
>Katakan kita lama menunggu bas. Tetapi bas masih tak kunjung tiba,
>akibat geram dan marah kita mungkin berkata,"Driver bas ni dah mampus agaknya."
>Perkataan mampus itu termasuk dalam erti kata menyumpah. Lisan wanita
>memang terlalu cepat menyumpah. Kadang-kadang pakaian, perkakas rumah,
>hatta suami pun kena sumpah.
>
>Contoh 2
>Tengah memasak gas habis. Kita mungkin berkata"Celaka punya gas. Masa
>ni jugak nak
habis."
>Yang dimaksudkan kufur di sini bukan kufur I'tiqad tetapi bererti tidak
>mengiktiraf Kebaikan di sini bermaksud tanggungjawab yang telah
>ditunaikan oleh suami.
>
>Berkaitan dengan hal ini, Rasulullah pernah ditanya oleh seorang suami
>yang kurang faham suami'.Rasulullah SAW berkata,"Tidakkah pernah engkau
>jumpa, seorang isteri, jika seumur hidup engkau, engkau berbuat baik
>kepadanya, tetapi di suatu ketika, disebabkan dia tidak mendapat
>sesuatu yang dia kehendaki, maka dia akan berkata,"Awak ini, saya tak
>nampak satu pun kebaikan awak"
>(Terjemahan langsung dari Arab).
>
>[Dalam masyarakat kita kata-kata di atas mungkin boleh dikaitkan dengan
>perkataan seperti berikut:
>"Selama hidup dengan awak, apa yang saya dapat?".][Tak guna sesen pun']
>
>Rasulullah SAW sambung lagi,'Mana-mana isteri yang berkata, "Awak ini,
>saya tak nampak satu pun kebaikan awak", maka akan gugur pahala-pahala
>amalannya.'Saranan Rasulullah SAW yang seterusnya ialah menyuruh kaum
>wanita banyak beristighfar dan bersedekah, kerana ia dapat
>menyelamatkan kita dari 2 perkara yang boleh menjerumuskan kita ke
>dalam api neraka
seperti yang disebutkan tadi.
>
>Fadhilat beristighfar:
>
>a. Sabda Rasulullah SAW : "Siapa yang melazimkan amalan istighfar 70 X
>sehari, dia tidak akan ditulis sebagai orang yang lupa (nyanyuk)."
>Sebelum nyanyuk di hari tua, amalkan sejak muda-muda lagi. Rasulullah
>SAW menganjurkan kita beristighfar 70 atau 100 kali sehari. Baginda
>sendiri melakukannya lebih dari 100 X sehari. Adalah diingatkan untuk
>mencapai target ini, eloklah kita menjadualkan amalan zikir ini dalam
>amalan-amalan harian kita.
>
>b .Sabda Rasulullah SAW : "Siapa yang melazimkan amalan istighfar, akan
>dikeluarkan Allah dari sifat ham dan hazan. Sifat ham bererti gelisah
>yang tidak menentu yang sering melanda kaum wanita. Sifat hazan bererti
>berdukacita"
>
>c. Istighfar juga memurahkan rezeki. Jangan dianggap rezeki itu hanya
>dalam bentuk wang ringgit atau harta benda. Tetapi ia juga termasuk
>kesihatan, umur, kasih sayang dan anak-anak. Sedekah tidak semestinya
>dalam bentuk wang ringgit. Sedekah juga termasuk:
>
>1. Tuturkata/percakapa n yang baik. Yang paling utama ialah terhadap
>keluarga sendiri. Ertinya tidak menyakitkan hati. Inilah rahsianya
>bagaimana hendak menambat hati suami. Diriwayatkan, Saidatina Khadijah
>ra, isteri Rasulullah SAW yang pertama, tidak pernah menyinggung hati
>Rasulullah walau sedikit pun. Sepanjang hayat baginda SAW, hati baginda
>dipenuhi dengan Khadijah, sehingga sering menyebut nama beliau.
>Kadangkala hingga menimbulkan perasaan cemburu dikalangan isteri-isteri baginda.
>Diriwayatkan juga,
>Jibril as setiap kali selepas memberi wahyu kepada Rasulullah sebelum
>meminta diri, selalu mengirim salam kepada Khadijah. Suatu hari
>Rasulullah SAW telah bertanya beliau, dan jawab Jibril, "Khadijahlah
>satu-satunya perempuan yang Allah SWT berkenan tuturkatanya" .
>
>2. Memberi salam.
>
>3. Memaniskan wajah.
>
>Juga terutamanya kepada ahli keluarga. Rasulullah SAW pernah bersabda,
>"Kamu senyum sahaja pun sudah menjadi sedekah." Terdapat juga suatu
>syair
>
>Arab yang berbunyi :
>"Nak buat baik, sangatlah mudah, Maniskan wajah, lembutkan lidah."Maka
>setelah diberi peringatan oleh Rasulullah SAW marilah kita bertafakkur
>dan bermuhasabah diri-diri kita. Sekiranya terdapat sifat-sifat buruk
>yang boleh menjerumuskan kita ke dalam api neraka itu, maka eloklah
>kita mengubah sikap kita dari sekarang.
>
>"SAMPAIKANLAH WALAU SEPOTONG AYAT -Sabda Rasulullah SAW"





>

Thursday, July 1, 2010

FASHA OH FASHA

Cinta Jejai buat Fasha
Oleh Norhayati Nordin
yati@hmetro.com.my
2010/07/01

KUALA LUMPUR: “Memang Jejai kekasih saya. Saya mengaku kerana sekarang kami sah bercinta. Dulu, saya tak mengaku kerana belum ada kata putus.

“Hubungan kami atas dasar persefahaman kerana kami berkenalan selama tujuh tahun,” kata pelakon sensasi Fasha Sandha atau Nur Fasha Sandha Hassan, 26, mengesahkan hubungan cintanya dengan Toh Muda Rizal Ashram Ramli (Jejai), 33.

Fasha ditemui pada majlis sesi ramah mesra bersama pelakon siri terbaru TV3, Duyung Aridinata di Ampang di sini semalam berkata, hubungan cintanya dan Jejai makin terserlah apabila bekas suami Nora Danish itu datang membuat kejutan di lokasi penggambaran drama terbabit di Pulau Lang Tengah, Terengganu, dengan helikopter, Mei lalu.

Bercakap lebih lanjut mengenai hubungannya dengan Jejai, Fasha sambil memperagakan sebentuk cincin berlian tersarung di jarinya berkata, kemunculan mengejut kekasihnya di pulau itu disebabkan sudah dua bulan mereka tidak bertemu.

“Saya memang tak sangka Jejai sanggup berbuat demikian untuk saya (datang dengan helikopter). Sejak itu, cinta kami makin hangat.

“Terus terang, saya terbuka hati menerima cinta Jejai kerana melihat kesungguhannya bersusah-payah untuk saya, selain mahu memberi kejutan. Ia amat menyentuh hati saya kerana belum pernah ada lelaki sanggup berbuat demikian untuk saya.

“Apapun, buat masa ini kami belum berbincang mengenai perkahwinan kerana ia masih terlalu awal. Lagipun, saya tak mahu terlalu berharap kerana enggan kecewa lagi. Saya tak mahu kecewa seperti yang pernah berlaku dulu,” kata Fasha bersungguh-sungguh.

Ditanya mengenai penerimaan keluarga masing-masing terhadap perhubungan itu, Fasha berkata, apa yang lebih penting, Jejai sudi menerimanya sebagai teman wanita.



Menjawab soalan adakah dia menerima Jejai kerana lelaki itu hartawan dan anak VIP, Fasha menafikannya.

Katanya, cintanya tiada kena mengena dengan kekayaan kerana dia lebih sukakan sikap Jejai yang penyayang.

“Bukan bercakap besar, saya pun ada kerjaya sendiri dan sebelum bersama Jejai pun mampu beli rumah dan kereta sendiri,” katanya.

Berbicara mengenai tanggapan masyarakat yang sering melabelkannya perampas kekasih atau suami orang, Fasha berkata, dia tidak kisah dengan semua itu dan terpulanglah kepada masyarakat memperkatakan apa saja.

“Sama ada saya mengaku atau tidak, orang tetap juga bercakap. Biarlah saya berterus terang saja. Terpulanglah tapi saya gembira kerana setakat ini peminat tetap memberi sokongan dan mendoakan kebahagiaan saya.

“Namun, ingin saya tegaskan bahawa pengakuan ini tidak ada kaitan langsung dengan kontroversi (perang dingin Fasha dengan Tiz Zaqyah) yang berlaku baru-baru ini. Bagi saya, ia sudah selesai dan saya ingin teruskan kerjaya seperti biasa.

“Jujurnya, sekarang saya gembira dan terharu dengan tawaran berlakon yang terus mencurah. Saya harap peminat juga akan menonton siri Duyung Aridinata di TV3 kerana ia sangat menghiburkan,” ujarnya.




GIVE AWAY KELLY

Hadiah pertama :
Set Ros Hitam ( Teko & 6 cawan + piring )
Piring bujur bunga kangkung & ros merah putih OC

Hadiah kedua :
Set Ros warna-warni ( Teko & 6 cawan + piring )
Pinggan bujur ( 2


Hadiah ketiga :
Set ceramic ( Teko & 4 cawan + piring )
Teko sakura
Piring bulat ( ros pink )




Syarat - syarat nya : )

Tarikh give away ni bermula dari 3 Julai hingga 31 Julai 2010 ( tapi kalau nak join sekarang pun boleh )

Terbuka kepada follower blog Kelly's Life yang kat Malaysia saja ( so siapa yang nak join, kenalah jadi follower blog Kelly )







Iklankan / buat N3 mengenai Give Away ni kat blog masing2 supaya ramai lagi kawan - kawan boleh join

Jangan lupa linkkan Kelly's Life dalam blog ya

Dan tinggalkan komen dalam N3 ni...komen kat Cbox tak diambil kira

Nama, no h/p dan alamat untuk dihubungi sekiranya berjaya dalam Give Away ini

Hadiah misteri buat referral yang paling banyak disebut oleh pemberi komen

Hadiah misteri untuk peserta pertama yang meninggalkan komen di N3 ini

Penghantaran hadiah akan dilakukan dalam pertengahan bulan Ogos, Insyaallah

Tuesday, June 29, 2010

Bila dah tak ada mood..

Salam semua.

Rasanya dah agak lama tak update blog ni, kata setengah2 bloggers naik bersawang dah. Tetiba jer dah tak ada mood nak update blog ini. Tapi cam mana pun ia mesti diteruskan..Ha..lagi satu nak inform semua pemenang GA harap bersabar yer..hadiah dah packing halfway..insyaallh saya akan cuba poskan yer..Maaf berbanyak kalau lambat.

Pada Eija..sabor dik yer..akak lambat hantar hadiah EG tu..

Saturday, June 19, 2010

Kisah pasal bos..

Salam

Dah agak lama tak online, dan dah agak lama tak pergi menghunting, semuanya kerana kesibukan kerja. Tugas-tugas dipejabat semakin demanding, target semakin tinggi. Apa pun terpaksa diharungi juga demi mencari rezeki yg halal.

Hari ini saya nak bercerita tentang bos...ialah bos tempat kita kerja. Tapi saya tak nak cerita tentang bos saya..sebab bos saya sekarang ni tak ada apa yg istimewa utk dibincangkan atau diceritakan.

Dulu tahun 1991, masa saya mula masuk kerja, ada seorang bos tu yg memang saya tak boleh lupakan sehingga sekarang. Apa??? saya bercinta dgn bos tu??/ hish bukanlah...saya tak boleh lupa bos tu dulu sebab walaupun jawatannya tinggi, dan saya masa tu masih kerani cabuk, tetapi dia ingat nama saya dan sering tegur saya dulu kalau berjumpa dimana-manapun.

Kita dulu kalau tengok bos kalau boleh lari nak lari ler, tapi bos ni namanya Abdul Halim Abdul Razak, membuat saya rasa saya tak takut dengannya, saya selesa bila bersembang dgnnya dan dia tak sombong. Macam nilah bos yg saya rasa semua orang suka.
Bukan besikap favouritism macam setengah2 orang tu..adalah pulak staf bertaraf ikan emas dan ikan kaloi..(ikan kaloi ni kalau dlm cerita bawang putih dan bawang merah ..tunggu nak kena goreng jer..,)




Tuesday, June 8, 2010

SELUAR JEANS LELAKI UTK DIJUAL..

Jeans ni original jeans (kata nak pelekat tulah), quality export quality, baru tip top. Kalau nak tahu brand sms jer,

Saiz yg ada size 30/34/36/38/40 . lain-lain saiz kena check stok dulu.

Harga RM35, pos rm5.( silap letak rege plak)






Friday, June 4, 2010

KEPUTUSAN GIVEAWAY SAIDAH

ADA BARANG BARU DAH N3 DIONLINE SHOP SAYA.

Salam

Sebelum saya umumkan keputusan GA, saja nak citer, hari dapat call dari seorang kawan di Sabah nak order 2kg buah aprikot, Tapi malangnya saya dah kehabisan stok, yg ada hanya 400gm jer. Katanya abangnya sakit ..saya dpt agak apakah penyakitnya. Kepada adik Hilina di Sabah, akak doakan semoga abang adik akan cepat sembuh. Insyaalh bakinya akan akak hantar bila ada stok sspt yg akak janjikan.





OK berbalik kepada GA.



Yg kat atas adalah list jejak yg ditingalkan utk menyertai my GA. Saya tak larat nak tulis semula, saya print jer pas tu saya potong-potong seperti gambar dibawah. Mula-mula saya nak gulung-gulung, tapi nak jimat masa punya pasal saya tak jadi gulung.



Cabutannyya dijalankan oleh FAtehah, saya suruh dia pejam mata pas tu tarik satu.

KEPUTUSAN SPT BERIKUT:
















Hadiah misteri utk referer terbanyak dimenangi oleh Zai Kulim. T/kasih Zai sebab banyak promote kat member-member ni.

Kepada pemenang-pemenang diucapkan tahniah. Email kat saya alamat dan nyatakan pemenang hadiah ke berapa. Email address ialah saidah_s@streamyx.com. Hadiah akan dihantar bermula dari minggu depan hingga akhir bulan JUn.

Wednesday, June 2, 2010

REnungan

Salam.

Salah seorang ustaz kegemaran saya ialah Ustaz Zahazan. Saja nak share apa yg disampiakna oleh ust Zahazan.

Nabi saw telah bertemu dgn Harithah r.a lalu bertanya kpdnya : bagaimanakah kabarmu hari ini ? Jawapannya : Saya menghadapi pagi ini ini dnegan keimanan yg sebenarnya kpd Allah ! Nabi lantas bertanya lagi : Setiap ucapan itu memiliki hakikatnya , maka apakah hakikat keimananmu ? Japannya : diriku menjauhi dunia, lantas saya menjadikan siang hariku dgn puasa, malamku didisi dgn tahajjud, dan seolah2 saya melihat jelas akan arasy Allah,dan seolah2 saya meilhat para penghuni syurga sedang menziarahi antara satu dgn yg lain, manakala ahli2 neraka sedang menjerit2 menerima hukuman dlm neraka.Mendengar itu Nabi saw bersabda : Kamu benar ! maka tetapkanlah keimananmu, hamba yg diterangi hatinya dgn Nur daripadaNya. ( Rwyt al-Bazzar dari hadis Anas dan al-Tabarani )

Subhanallah..kecil nya diri ini rasanya.

Tuesday, June 1, 2010

GIVEAWAY SAIDAH & FACEBOOK

Salam semua.

Hari ini 1 Jun, tamatlah tempoh giveaway saya. Alhamdulillah ia telah menarik penyertaan seramai 138 rakan-rakan dan ramai yg seronoknya saya dapat kumpulkan ramai rakan-rakan. Orang kata rapatkan silatulratim tu Allah suka, bukanlah saja-saja nak wajibkan orang jadi follower utk join giveaway. Insyallah saya akan umumkan keputusannya pada minggu ini juga. Tapi tungguler lepas saya balik outstaion dari Sitiawan yer..



Satu lagi pada rakan-rakan yg ada akaun FACEBOOK jgn lupa add saya yer, sbb kadang-kadang tu saya tak perasan sbb nama kat Facebook tu lain.
LUPA LAK..ADD SAYA..SAIDAH SAMADI

Sunday, May 23, 2010

LAMA TAK N3

Ada barang baru di kedai saya.


Dalam tak diam, dah lama juga saya tak buat N3, sibuk sikit sejak ada Adam, so banyak perkara yg saya tangguhkan. Sekarang ni sibuk kat FB melayan farmville, seronok melihat hasil tanaman menjadi. waka waka..

Pada follower baru. tarimakasih yer kerana sudi jadi follower, Insyallah saya akan jadi follower anda semua




Sunday, May 9, 2010

KNSER DAN BIJI APRIKOT

BIJI APRIKOT / VITAMIN B17 /LITERIL


Seorang profesor perubatan Argentina berkata "jika anda adalah pengidap kanser,dan doktor mengatakan pada anda tiada apa lagi yang bolih mereka lakukan,maka hendaklah anda memakan biji aparikot sebanyak mungkin'. Sebelum kita pergi lebih jauh memperkatakan mengenai petentangan pendapat mengenai kemujarapan biji aprikot dalam melawan kanser/tumor kita perlu mengenali beberapa istilah kimia yang berkaitan dengan biji aparikot.

VITAMIN B17 - LAETERELE ENZIM TRYPSIN CYANIDE AMYGDLINE BENZALDEHYDE GLUCOSE HYDROCYNIC ACID RHODANESE

VITIMIN B17 JUGA DIKENALI SEBAGAI LAETERELE Keujudan Vitamin B17 sebenarnya tidak diiktiraf olih Instituit Perubatan Amerika. Walaubagaimanapun mereka mengetahui keujudan LAETERELE.Pengkaji vitamin B17 mempertahankan apa yang dikatakan vitamin B17 seperti juga buah grandberies yang kaya dengan vitamin B12 yang diiktiraf olih FDA.
Enzim Trypsin-Ia merupakan salah satu dari berjenis jenis enzim yang terdapat dalam tubuh manusia dimana fungsi utamanya ialah mencerna protin.

CYANIDE - DIHASILKAN BILA B17 BERTINDAK BALAS AMYGDLINE BENZALDEHYDE GLUCOSE HYDROCYNIC ACID RHODANESE

Biji aprikot telah diketahui sejak zaman dahulu lagi mempunyai khasiat yang menyembuhkan atau penampan kepada kebanyakkan penyakit yang dihidapi manusia.Ia bukan saja menjadi makanan kelaziman manusia bahkan haiwan liar terlebih dahulu mengetahui tentang kemujarapannya dari serangan penyakit.Bahkan manusia mempelajarinya dari haiwan tentang kemujarapm aprikot ini.Jika anda sesat didalam hutan dan ingin memakan dedaun atau buah didalam hutan yang anda tidak pernah tahu,perhatikanlah kepada burung burung dan haiwan yang melata.

Sejak beribu tahun manusia telah mengetahui bagaimana untuk memenafaatkan aprikot ini untuk kesihatan mereka. Aprikot dimakan bukan sekadar buahnya tetapi biji,daun dan akarnya dijadikan sumber untuk merawat pelbagai penyakit. Para saintis telah membuat pelbagai ujikaji keatas pokok aprikot terutamanya buahnya.Dan mereka merumuskan aprikot mempunyai salah satu vitamin yang amat berkesan untuk mencegah kanser.Ia dinamakan B17 dan dikenali juga sebagai LaetrileIa ditemui oleh Dr. Ernst T. Krebs, Jr. Jika anda merujuk kepada tulisan tulisan dilaman web, anda akan temui banyak penulisan berkaitan vitamin B17 yang aamat berkesan untuk mencegah pembiakan tumor atau kanser.Dan buah aprikot dikatakan mempunyai kandungan vitamin B17 yang terbanyak berbanding dengan buah buahan lain di dunia. Tetapi ramai dikalangan kita terutamanya di Malaysia yang tidak mengetahuinya sedangkan di barat terutamanya di Amerika, buah aprikot menjadi makanan kesihatan harian dan dijual di pusat membeli belah dan farmasi dalam bentuk pil.

Diberitakan sejak penemuan vitamain B17 dalam buah aprikot ditemui ia mendapat tentangan hebat dari pihak pihak pengeluar ubat moden,hospital hospital dan pihak insuran terhadap keberkesanannya mencegah kanser.Ini disebabkan buah aprikot tidak boleh dipatenkan dan ia merugikan pihak insuran kerana tiada siapa yang ingin membeli insuran perubatan yang mahal jika pihak berkuasa Amerika mengesahkan "dengan memakan 7 butir biji aprikaot sehari adalah mustahil untuk kanser membiak didalam badan anda".

Tetapi inilah kenyataan yang ditulis olih saintis saintis yang membuat penyelidikkan mengenai vitamin B17.Tetapi malangnya konspirasi ini telah diguna pakai diseluruh dunia yang menyebut doktor adalah dilarang untuk menskripsi Amygdalin (juga dikenali sebagai vitamin B17 dan Laetrile) kepada pesakit kanser walaupun mereka mengetahuinya kerana terikat dngan etika perubatan yang diselaraskan seluruh dunia.

Kita mungkin hairan dan tertanya tanya kenapa kita jarang mendengar mengenai keturunan kita terutamanya dari nenek anda keatas yang mati kerana kanser.Adakah kerana mereka memakan buah aprikot.Tidak semestinya.Sebenarnya mereka banyak mengambil ulaman dan makanan makanan dari dalam hutan terutamanya dalam bentuk biji bijian yang baru kini diketahui mempunyai pelbagai mineral dan vitamin.Ini termasuklah vitamain B17.

Penyakit kanser hanya banyak diperkatakan orang sejak 1970an atau 80an hingga kini kerana pada ketika itu kita disuakan dengan konsep makanan segera yang dipelopori oleh syarikat syarikat makanan segera dari Amerika. Adalah diangarkan di Amerikat setiap 10 orang ,3 darinya adalah pengidap kanser.Dan sehingga kini lebih banyak jenis makanan segera tempatan dihasilkan tanpa mengambilkira bahan bahan beracun untuk sistem badan kita.Lihat saja iklan di kaca tv yang memaparkan seorang ibu yang pulang lewat dari tempat kerja membelikan makanan dari restoran segara untuk dijadikan hidangan malam keluarganya.

Tahukah anda memakan daging yang dipanaskan berlebihan akan menyebabkan enzim pencernaan semulajadi yang terdapat dalam daging akan terhurai dan ini menyebabkan badan terpaksa mengerahkan enzim trypsin untuk mencernakan daging dan ini akan menyebabkan sel kanser dalam badan diabaikan. Ini tidak bermakna anda tidak boleh makan daging yang dimasak sepenuhnya,tapi anda perlulah mengambil makanan lain yang mempunyai keupayaan untuk memusnahkan sel kanser.

Buah aprikot adalah yang terbaik. Anda juga perlu mengambil lebih sayuran hijau,ulaman,jus nenas,apel hijau,pisag atau anggur untuk memusnahkan sel kanser.Tetapi apabila anda sudah didiagnos dan disahkan mempunyai tumor, daging dan lebih banyak makanan lain yang berunsur pemangkin kepada pembiakkan sel kanser mesti dihindari.Di akhir artikel ini disertakan cadangan permakanan yang dicadangkan untuk tidak diambil atau diambil berlebihan yang dicadangkan olih para saintis yang membuat penyelidikan mengenai kanser.

Jika anda telah disahkan mempunyai tumor atau kanser anda biasanya ditawarkan dengan beberapa jenis peringkat perubatan olih pihak hospital. Anda perlulah bersedia dengan sejumlah duit simpanan jika anda tidak mempunyai insuran kesihatan.Jika anda tidak mampu pastikan waris anda mengutip derma dari orang ramai untuk membiyai kos perubatannya yang amat mahal. Biasnya doktor akan menawarkan untuk melakukan pembedahan untuk membuang tumor yang jika dilakukan dihospital swasta akan menelan kos pulohan ribu ringgit.Saya mempunyai sahabat yang mempunyai kanser dikenakan cas sebanyak satu ratus ribu ringgit untuk membuang tumor dan ditawarkan peluang 50/50 untuk hidup!.

Bayangkanlah cara birokrasi perubatan berperanan. Anda perlu membayar mereka 100 ribu ringgit walaupun selepas pembedahan itu anda mati.Tidak ada risiko dipihak mereka walaupun pembedahan itu nantinya menemui kegagalan.Anda sebaliknya kehilangan 100 ribu yang anda tidak pasti samaada ia berbaloi atau tidak.Fikirkanlah.

Sementara perubatan kimoterapi akan juga menyebabkan wang simpanan anda kering dan ia sebenarnya tidak mempunyai rekod yang cemerlang untuk untuk dibuktikan.Kimoterapi juga memakan belanja yang besar bergantung kepada tahap kanser anda.Jika anda mempnyai kanser tahap 4 kimoterapi boleh mencecah 5 ribu ringgit sekali lawatan.Ia ibarat memasukan racun lalang kedalam badan anda.Ia memmbakar sel kanser anda dan sel sel sihat yang ada berdekatan bahkan ia membuat satu perkara yang amat malang bagi sistem badan anda kerana ia turut memusnahkan sistem imun anda yang amat diperlukan untuk melawan penyakit2 lain yang biasanya tidak merbahaya kepada anda seperti selsema,demam dan batuk.Seseorang yang sedang dalam proses menjalani kimoterapi jika ia demam sekalipun biasanya akan mendapat rawatan kecemasan kerana para doktor mengetahui pesakit itu beradalam risiko yang amat tinggi kerana "imune system" telah termusnah akibat kimoterapi.

Kimoterapi juga tidak memberi jaminan yang sel kanser anda telah musnah seratus peratus.Disegi saintifik,sebahagian kecil sel sel kanser yang terurai hasil dari kimoterapi ini beredar didalam saluran darah dan mencari lokasi pembiakkan yang baru.Kita biasa mendengar pesakit pesakit kanser yang telah menjalani rawatan kimoterapi hanya bertahan untuk beberapa bulan atau tahun. Para pakar perubatan ini mampu mencongak tumbesaran kanser anda dan memberikan tarikh sebenar ajal anda tanpa membuka mulut mengenai vitamin B17 yang ada didalam aprikot.Kalau adapun yang berani sikit menggunakan bahasa kiasan tentang permakanan dan pantang larang untuk memanjangkan sedikit lagi usia anda.Inilah etika yang digarap olih penyagak penyagak kapitalis barat.Sedangkan kanser amat berkesan untuk sembuh jika pada peringkat awal dikesan terus diberikan suntikkan atau pil B17 yang sememangnya diketahui mampu melawan kanser.Nyawa tiada nilai jika wang ringgit menjadi perhitungan.


Luangkan masa anda menonton video berikut untuk anda memahami dengan lebih lanjut mengenai B17 dan seterusnya membuat pilihan kaedah rawatan alternatif yang anda perlukan untuk merawat penyakit yang amat merbahaya ini.Atau anda bolih terus menonton termuramah dengan G Edward Griffin penulis buku mengenai Aprikot dan Vitamin B17.

Sekiranya anda telah menjalani rawatan kimo terapi atau rawatan laser yang memusnahkan sistem pertahan badan anda perlu mendapatkan produk AHCC (Active Hexose
Correlated Compound) untuk membina semula sistem pertahanan badan bagi membantu melawan pembiakkan sel kanser yang baru sementara vitamin B17 memusnahkan sel
kanser yang lama.

DIET AND KANSER

70 peratus sebab kanser membiak dalam tubuh kita adalah berpunca dari apa yang kita suapkan kedalam mulut kita.Diet yang salah akan mengujudkan satu batas dalam badan kita yang akan menjadi tempat membiaknya sel2 kulat.Apabila agen2 kanser ini bertindakbalas dengan badan sistem penampan badan tidak mampu untuk memusnahkanya lalu terjadilah kanser.Anda perlu membaca dari laman web ini untuk mengetahui apa yang perlu dielakkan dalam diet harian anda kerana semasa menjalani terapi b17 anda seharusnya mengelakkan dari mengambil makanan2 yang berunsur kulat untuk tidak memberi senjata tambahan kepada sel kanser. Adalah amat penting anda memahami apa yang perlu diambil kerana sahabat saya yang mengidap kanser tahap 4 doktornya mengatakan "anda bolih makan apa sahaja makanan yang anda suka".Mungkin doktor berkenaan berasa kasihan kepada sahabat saya ini yang sebelum ini telah diberikan "tarikh ajal" beliau selama 6 bulan,tetapi tarikh itu telah luput kerana dia masih bernafas hingga kini ( 3 tahun ).

Secara relatifnya diet pengidap kanser terbahagi kepada 4 kategori:

1.makanan yang memberi tenaga / atau tenaga tambahan kepada sel kanser atau mikrob yang membiak dalam badan anda.Antaranya gula proses,coklat,ais krim sebagainya.

2.makanan yang menyebabkan kanser,secara amnya ialah makanan segera seperti burger.

3.makanan yang menggangu terapi kanser anda dan menjadikan terapi anda tidak berguna.Antarnya ialah tembakau,caffene,alkohol dan klorin.

4.makanan yang menganggu sistem pertahanan badan anda dari melawan sel kanser. Antaranya ialah semua jenis daging yang dimasak berlebihan.Seperti yang diterangkan diatas daging yang dipanaskan secara maksima akan menyebabkan agen pencernaan semulajadi dalam daging akan mati dan sistem badan anda akan menghantar trypsin untuk mencerna daging,suatu arahan yang buruk.Trypsin bukan agen pencernaan.

5.makanan yang mengandungi zat yang membunuh sel kanser atau menghalang pembiakannya,seperti angur unggu,apel hijau,buah beri ( yang dimakan dengan bijinya sekali)jus nenas,sayur brokoli,bayam dan kebanyakkan jenis ulam.

Perhatikan betul2,hanya ambil makanan yang membantu membunuh dan menghalang pembiakan sel kanser.Sayur2an dan ulaman seboleh bolehnya elakkan dari memanaskannya secara berlebihan kerana ini akan menyebabkan enzimnya terurai.Umpamanya sayur brokoli adalah digalakkan untuk memakannya dalam keadaan mentah.

Artikel ini adalah berkaitan dengan terapi B17 dan diet yang dicadangkan adalah berkisar dengan terapi B17.Adakalanya anda perlu melihat jenis terapi yang anda sedang lakukan.Dalam ertikata lain sebagai contoh,mengikut terapi b17 atau jika anda tidak mengidap kanser,buah anggur unggu adalah agen pembasmi kanser yang baik,tetapi ia akan menjadi sebaliknya iaitu membantu sel kanser membiak jika diambil dengan terapi atau perubatan yang lain.Seolah olah ubat yang anda ambil membunuh enzim pembasmi kanser dalam anggur dan menukarkannya kepada makanan untuk sel kanser.

Buah buahan yang anda makan sebaik baiknya dimakan dalam bentuk yang asli tanpa dijuskan lebih2 lagi pengisar moden sekarang menapis hampas buah buahan yang mempunyai agen pembasmi kanser yang tinggi terutamanya bijinya.Adakalanya kita menambah gula dan perasa tiruan yang sememangnya buruk untuk kesihatan.Ingat,anda perlu berpuasa dari tabiat makanan kebiasaan anda semasa menjalani terapi b17. Adakalanya pesakit kanser yang teruk tidak berupaya untuk makan makanan yang tidak bermasak kerana sistem penghadaman yang lemah.Makanan yang dimasak adalah lebih mudah dihadamkan.

Elakkan meminum air yang mempunyai klorin atau minuman yang diproses dengan menggunakan air yang mengandungi klorin.Sesetengah air mineral yang dijual dipasaran tidak melebelkan yang ia tidak mempunyai klorin,oleh itu baca lebel untuk kepastian.Atau anda bolih dapatkan dari saya dimana ianya telah disahkan 100 peratus tidak mempunyai klorin dan didihkan untuk membasmi bakteria.Klorin memusnahkan apa yang dipanggil "phytonutrients" dan nutrin nutrin lain dan seterusnya memusnahkan makanan yang anda makan semasa ianya diproses.Kerosakan pada makanan yang anda ambil adalah kekal dan zat2 tidak dapat diselamatkan.Umpama anda membakar kertas ia akan bertukar menjadi karbon dan tidak mungkin diproses untuk menjadi kertas semula.

Ambil sayur sayuran yang dikenalpasti sebagai anti kanser seperti brokoli,bayam,bawang,kobis,semua jenis ulam berdaun hijau,kacan peas hijau segar,timun dan sayuran kekacang.Dari kesemua sayuran ulaman berdaun hijau adalah yang terbaik.Pastikan anda kerap memakannya.Elakkan mengambil produk soya seperti kicap,sos tiram,air soya,tauhu terutamanya yang dicampur dengan bahan2 anti pereputan dan gula.Jangan ambil sebarang makanan yang dibuat dengan menggunakan serbuk penaik atau yeast.Ia amat buruk untuk pengidap kanser.Semua jenis daging adalah dikategorikan sebagai pemangkin kepada pembiakkan kanser.Ikan masin,jeruk dan makanan segera dalam tin seperti sardin akan memburukkan lagi keadaan kanser anda.Jika anda ingin minum susu,dapatkan susu kambing segar yang bolih didapati dipasaran.

Tahan diri anda dari mengambil semua jenis produk tenusu.Semua jenis gula2 yang diproses adalah tidak baik bukan sahaja kepada orang sihat bahkan pengidap knser akan mengalami mimpi buruk jika mengambil gula2.Satu sebab yang nyata ialah gula adalah makanan utama kulat dan sel kanser.Ia mendorong vitamin c dan oksigen ke sel kanser anda dan ini menyebabkan sel kanser menjadi kuat.Ingat' anda berada dalam satiuasi peperangan dengan kanser oleh itu jangan berikan kelebihan kepada mereka dengan memberi zat2 penting kepada musuh anda.Madu adalah juga gula kerana ia mengandungi 38 % fruktos dan 31 % glukos dan ini disukai oleh sel kanser namun berita baiknya ia juga kaya dengan penolik antioksidan yang baik untuk melawan sel kanser.Namun ia boleh diambil dalam sukatan yang minima





Masaalah paling besar dengan daging yang yang dimasak sepenuhnya ia adalah ia kaya dengan protin dan tidak mempunyai enzim kecuali ia mentah dan belum dimasak.Ia juga lebih berasid.Kandungan tinggi protin haiwan memerlukan enzim 'trypsin' untuk mencernakannya.Masaalahnya ialah badan kita hanya mengeluarkan enzim 'trypsin' dalam kadar tertentu.Dalam ertikata lain lebih banyak daging yang kita makan lebih banyak yang tidak dicernakan kerana badan tidak berupaya untuk menggeluarkan enzim 'trypsin' tambahan untuk menampung keperluan untuk mencernakan daging yang berlebihan.Jika kesemua enzim 'trypsin' digunakan untuk mencernakan daging yang kita makan,maka hanya tinggal sedikit atau tiada langsung baki untuk memusnahkankan lapisan protin sel kanser.Dan ini akan menyebabkan sel kanser membiak dan membahagi kerana sel darah putih tidak berupaya untuk memusnahkannya.Kita telah memusnahkan enzim semulajadi daging dengan memasaknya.
enzim trypsin

Kini kita faham bagaimana pengambilan daging bermasak yang berlebihan adalah punca serangan kanser.Secara saintifik sel badan kita akan mati setiap waktu dan digantikan dengan sel2 baru untuk memungkinkan penerusan dalam kehidupan.Kebiasaannya sel kanser yang mati akan keluar daribadan melalui sistem perkumuhan.Yang menjadi masaalah sel2 mati yang tidak keluar dari badan dan ia tetap tinggal dalam badan dan jika tidak dihapuskan akan menyebabkan ia membelah dan menjadi entiti asing yang tidak diiktiraf olih otak sebagai sebahagian dari komuniti yang sihat.Apabila ini terjadi otak akan mengerahkan "trypsin" untuk memusnahkan jaluran protin yang melindungi sel kanser ini sebelum sel darah putih dapat memusnahkannya.Yang menjadi masaalah sekarang terlmpau banyak daging yang kita makan akan menyebabkan "trypsin" begitu sibuk untuk memusnahkan protin daging dan terlepas pandang kepada sel2 kanser yang sedang giat memelah dan membahagi.Daging sebenarnya bukanlah penyebab kanser jika ia diambil secara yang minima terutamanya daging yang dimasak sepenuhnya.

Perlu diingat enzin 'trypsin' dan 'chymotrypsin' adalah enzim permusnah protin, bukannya enzim pencernaan.Mereka telah dimanupulasikan untuk melakukan kerja kerja pencernaan yang spatutnya dibiarkan untuk melaksanakan kerja kerja menghapuskan lapisan protin sel kanser.

Terdapat juga sumber makanan lain mengandungi bahan kimia yang bolih menolong memusnahkan sel kanser.Ia adalah ibarat pertahanan kedua.Ia dikenali dengan 'nitrilosides'.Sebagai cuntoh 'amygdalin' adalah 'nitriloside' yang terdapat dalam isirung kacang aprikot.biji apel,biji anggur ulaman dan seumpamanya.Untuk kita yang tinggal di Malaysia ulam-ulaman adalah kaya dengan "nitrilosides" yang mesti diambil sebagai enzim sokongan untuk menghapuskan sel2 kanser.

Nitrilosides bekerja begini.Sel kanser mengandungi enzim yang dipanggil 'beta-glucose yang berfungsi menukarkan 'nitrilosides' kepada dua bahagian molikul glukosa iaitu satu molikul yang dinamakan 'benzaldehyde' yang amat beracun kepada sel kanser,dan satu lagi ialah 'hidrogen cyanide' yang juga beracun kepada sel kanser.Sel badan yang normal mengandungi enzim 'rhodance'yang akan menukarkan 'nitrilosides' kepada makanan.Hanya sel kanser mengandungi 'beta-glucosides'.Olih itu hanya sel kanser bolih menukarkan 'nitrilosides' kepada 'benzaldehyde' dan 'hydrogen cyanide' dan proses ini membunuh sel kanser dalam keadaan sel biasa yang subur.Ini adalah tindakkan yang memang disasarkan.Dan ia tidak memudaratkan sel lain yang normal.Ia umpama kita memberi racun tikus yang amat digemari olih tikus,apabila ia makan racun itu akan bertindakbalas dalam badannya dan seterusnya membunuh tikus tersebut.

Sejak beratus tahun manusia telah mengambil bijiran yang kaya dengan 'nitrilosides'untuk memproses makanan yang mengandungi kurang 'nitrilosides'seperti ragi untuk membuat roti,kek dan donut.Kita mengambil terlalu banyak sumber protin haiwan berbanding bijiran dan hanya sedikit sayuran dan ini adalah salah satu gejala yang menyebabkan bertambahnya pesakit pesakit kanser di merata dunia.Perangkaan menunjukkan 3 dari setiap 10 orang didunia adalah pengidap kanser.

Mengubati kanser adalah satu langkah terbelakang yang rata ratanya tidak disukai kerana badan kita terpaksa didera dengan racun racun yang asing buat badan.Contohnya 'kimoterapi' yang diumpamakan meminum racun yang juga akan memudaratkan sel sel yang normal dan tubuh terpaksa menanggung kesakitan yang amat sangat.Walaupun ia berkesan untuk membunuh sel kanser tetapi tiada jaminan yang pasti, kesemua sel kanser itu termusnah.Harus diingat sel kanser mampu beredar dari satu lokasi ke satu lokasi tubuh kita melalui saluran darah dan ia akan terus membiak ditempat baru.Kita kerap mendengar pesakit pesakit kanser puyudara hanya dapat bertahan beberapa tahun selepas menjalani rawatan kimoterapi.Pakar pakar perubatan sependapat cara mencegah kanser yang paling berkesan adalah mengawal permakanan kita selain aktiviti aktiviti riadah dan mengamalkan cara hidup sihat.
Adalah penting untuk diketahui 'nitrilosides' mesti dibekalkan kepada sel untuk melengkapkannya dalam kerja kerja membinasakan sel kanser.Zat 'Zinc' adalah perlu untuk metabolisma 'nitrilosides' untuk memusnahkan sel kanser.Kanser tidak bolih disembuhkan tanpa kehadiran zat zat 'manganese','selenium','magnesium', 'calcium' dan zat zat yang lain.

Enzim dan vitamin C,A,E dan B ( termasuk B17 ) adalah juga komponen yang amat penting.Ia adalah sumber yang sangat penting dalam penyembuhan penyakit kanser.Dan cara terbaik untuk mendapatkannya ialah dari sumber sumber makanan yang tidak bermasak.Jika anda mempunyai kanser pastikan anda makan dengan banyak makanan makanan ini setiap hari

Saturday, May 8, 2010

BIJI BUAH APRIKOT DAN KHASIATNYA

CARA MENGAMBIL BIJI APRIKOT

Merawat dan mencegah cancer
1.Mulakan dengan memakan sepotong buah betik atau Nenas, selepas 15_ 30 minit , minum (15 _20 Biji Apricot di blender dengan ½ biji Appel + 2 gelas air mineral ) tanpa gula. Mula pengambilan seawal jam 4 Pagi. Merupakan waktu yang paling lemah bagi sistem pertahanan sel kanser.

Masa makan:

Jam 4 pagi
Jam 8 pagi
Jam 12.00 tgh
Jam 4 ptg
Jam 8 mlm
Jam 12 mlm

Untuk mereka yang telah disahkan mempunyai tumor atau kanser atau telah menjalani kimoterapi,tambahkan jumlah biji aprikot yang anda makan dalam gandaan 20,sehingga 200 biji.

Antara simpton2 overdos ialah anda akan berasa sedikit pening atau khayal.Jadi kurangkan jumlah pengambilannya sehingga ianya bersesuaian dengan tubuh anda.

Diet permakanan harian perlu diubah.Banyakkan makan sayuran hijau seperti brokoli,bayam,semua jenis ulam berdaun hijau,salad,timun dan sayuran berkekacang.
Untuk minuman,yang terbaik adalah karot oren yag dibuat jus ( jagan tapis hampas )untuk dapatkan sedikit manisan campurkan sedikit madu asli.Jus anggur jingga atau apel hijau yang diblender dengan biji sekali ( jangan tapis hampas ).Teh herba adalah baik sebagai alternatif minuman anda.

Makanan Yg haru dielakkan:

Adalah penting untuk mengelakkan makanan yang berunsur kulat atau makanan2 yang mengandungi kadar glukosa yang tinggi.Glukosa merupakan makanan utama sel kanser.
Elakkan semua jenis daging kerana anda tidak mahu kekuatan trypsin anda dibebankan dengan kerja2 tambahan mencernakan daging yang anda makan dalam keadaan sel kanser anda sedang merebak.
Elakkan memakan semua jenis produk tenusu dan coklat kerana ia berunsur kulat.Ikan masin,telor,telor asin dan semua jenis makanan yang dijeruk adalah musibah kepada kanser anda.


Proses penyembuhan memerlukan kesabaran untuk terus mengambil biji aprikot.Ia boleh memakan masa sehingga 1 tahun atau lebih bergantung kepada tahap kanser anda.Adakalanya proses pemulihan akan menyebabkan anda berasa sedikit ksakitan pada bahagian organ yang dijangkiti sebelum ia berangsur ansur hilang.

Jika anda belum disahkan pengidap kanser makan biji aprikot dalam 7 biji sehari sebagai suppliment.Ia akan membantu / menguatkan imunisasi untuk penghapusan unsur kanser dalam badan.Sebaik baiknya aprikot dimakan sebelum anda mula makan apa2 makanan.Untuk impak maksima biarkan 1 jam sebelum anda mula makan apa2 makanan.
Air mineral yang diminum, Klorin boleh memusnahkan nutrient yg anda makan termasuk
B17 dan dikhuatiri hanya sedikit nutrin yang dapat diserap oleh badan kerana sebahagiannya telah termusnah.


APRIKOT DAN BUASIR
Buasir biasa atau Buasir berdarah dirawat dengan menggunakan B17 ( Biji Apricot )
7-14 Biji diblender dengan buah betik sahaja di amalkan
Protokol 1.Minggu pertama 2 kali sehari (8am & 8pm )
Protokol 2.Minggu kedua 3 kali sehari (8am, 2pm & 8pm )
Protokol 3.Minggu ketiga 4 kali sehari ( 8am,12am, 2pm & 8pm )
Protokol 4.Minggu keempat 5 kali sehari(4.08 am,8.08am,12.08pm,4.08pm,8.08pm)
Protokol 5.Minggu kelima 6 kali sehari (4am,8am,12pm,4pm,8pm dan 12am)
Minggu ke enam mula dari protokol 1 hingga protokol 5, begitulah seterusnya.
Darah tinggi
5-7 Biji di makan begitu saja atau diblender dengan sebarang jenis buah. Amalkan 2 kali hingga 3 kali sehari.


APRIKOT DAN KENCING MANIS

5-7 Biji di makan begitu saja atau diblender dengan sebarang jenis buah. Amalkan 2 kali hingga 3 kali sehari.
jantung dan Kardiovaskular
8-10 Biji di makan begitu saja atau diblender dengan sebarang jenis buah. Amalkan 2 kali hingga 3 kali sehari.

APRIKOT DAN KECANTIKAN

Mengurangkan bintik-bintik hitam & jerawat , sel-sel mati serta menghilangkan kulit kasar . hasilnya kulit terlihat lebih berseri-seri dan pemukaan kulit wajah lebih halus
5-7 Biji di makan begitu saja atau diblender dengan sebarang jenis buah terutama lobak merah ( carot ). Amalkan 2 kali hingga 3 kali sehari.

Radang paru-paru
7- 10 Biji di makan begitu saja atau diblender dengan sebarang jenis buah. Amalkan 2 kali hingga 3 kali sehari.

Asma/alahan / resdung
5-7 Biji di makan begitu saja atau diblender dengan sebarang jenis buah ( apple, angor, carot, tembikai dll ). Amalkan 3 kali hingga 4 kali sehari.

Autoimmune / SLE
5-7 Biji di makan begitu saja atau diblender dengan sebarang jenis buah ( apple, angor, carot, tembikai dll ). Amalkan 3 kali hingga 4 kali sehari.

Menghilangkan Keputihan
3-5 Biji di makan begitu saja atau diblender dengan sebarang jenis buah apple. Amalkan 3 kali sehari.
P/s : Pantang makan kobis, tembikai, timun, nangka, lobak putih ( sebarang sayur yang berwarna putih )

PANTANG INI HANYA UNTUK ORANG KEPUTIHAN SAHAJA.

Senggugut
5-7 Biji di makan begitu saja atau diblender dengan sebarang jenis buah ( apple, angor, carot, tembikai dll ). Amalkan 3 kali hingga 4 kali sehari.Melancar perjalanan darah haid5-7 Biji di makan begitu saja atau diblender dengan sebarang jenis buah ( apple, angor, carot, tembikai dll ). Amalkan 3 kali hingga 4 kali sehari.

Menghilangkan bau hamis faraj
5-7 Biji di makan begitu saja atau diblender dengan sebarang jenis buah ( apple, angor, carot, tembikai dll ). Amalkan 3 kali hingga 4 kali sehari.


Penjagaan Apricot1.Simpan biji apricot ini di dalam peti sejuk.2.Basuh dengan air garam sebelum anda memakanya.

BIJI APRIKOT DAN KANSER : KASIH SAYANG SEORANG ANAK TERHADAP IBUNYA - TERHARUNYA SAYA..

Salam

Petang tadi sewaktu saya jalan-jalan kat UO Greentown Mall Ipoh, saya ada menerima panggilan telefon dari orang tak saya kenali. Bagi saya adalah biasa menerima panggilan dari orang yg tidak dikenali kerana mungkin ada orang nak bertanya pasal pinggan etc.

Tetapi pemanggil pd petang tadi adalah seorang wanita berbangsa China. Dalam hati saya ini mesti berkaitan dgn service TM, tapi rupanya sangkaan saya meleset. Si pemanggil terus bertanya samada saya ada menjual biji buah aprikot. Saya kata memang ada dan masih ada lagi stok yg tersimpan. Mungkin rezeki dialah tu. Melalui smsnya, si pemanggilnya memperkenalkan namanya,

Saya pun teruslah dgn kerja-kerja saya memilih baju utk FatehaH dan Adam tanpa check semula sms di hp saya. Bila saya check terdapat beberapa msg dari kawan baru saya ni. Menurutnya ibunya sedang tenat dan sedang bertarung dgn kanser. Saya pun berjanji utk menghantar biji buah tersebut sebaik saja saya tiba dirumah dan mengambil stok aprikot dan akan menghubunginya semula apabila saya sampai dikawasan perumahannya di Ipoh Jaya Timur.

Nak dijadikan citer, hp saya plak kena bar, lambat sikit bayar bil dah kena bar. Saya pun tercari2 lah pondok telefon, dgn izin Allah adalah pondok telefon dan alhamdulillah boleh plak buat call..selalunya mesti tak boleh ..

Selepas menunggu tak sampai 10 minit saya nampak seorang perempuan china dgn matanya yg merah bergenang air mata. Apabila saya bertanya umur ibunya, beliau tidak boleh menyebut umur ibunya kerana terlalu sebak ..mungkin beliau sebak kerana ibunya sedang tenat, kansernya telah merebak. Saya pun tenangkannya dan terus citer cara-cara cam mana nak consume biji aprikot tu..Tapi saya sendiri tidak dapat menahan airmata apabila melihat airmatanya terus berderai..Saya boleh lihat kasih saya seorang anak terhadap ibunya..biji buah aprikot itu adalah hadiah utk ibunya sempena Hari Ibu esok 9 May 2010.

To my new fren Sxxxxxx, even we are from different races and religion, I'll pray to God, may your mom will recover soon.

Saya akan buat N3 utk aprikot dan kebaikannya utk badan kita.

Thursday, May 6, 2010

MY TRIP TO SABAH NEGERI DI BAWAH BAYU

Salam

Dalam diam tak diam, dah hampir 2 minggu saya tak berblog..hmm cepatnya masa berlalu. Sibuk bukan aper nak menyiapkan kerja yg pending sebelum bertolak ke Sabah pada 30 april bersama dgn rombongan TIARANITA (Persatuan Kakitangan Wanita dan Isteri Anggota TM) Perak (lebih kurang gitulah maksudnya). Pas tu lepas balik dari Sabah pd 3 May yg lepas saya terus demam 4 hari..

Ikutilah catatan perjalanan saya ke Sabah.

Hari Pertama (30 May 2010)

Excited nak gi Sabah, saya ngan Fatehah antara orang yg terawal berkumpul di TM Tasek
Biasalah kalau nak gi ontime organiser terpaksa mark-up time. Saya plak tak boleh bila orang kata jam sekian-sekian berkumpul kat sekian-sekian tempat..saya akan ada pd waktunya kecualilah ada emergency.

Jam 12 mlm, 30 May kami bertolak dgn bas ke LCCT. Dlm perjalanan malam tu hari hujan. Kecut jugak perut saya sbb saya tak suka berjalan malam2 ni. Tapi tawakkal jerlah. Tgh sedap tido2 ayam..ada akak kat belakang tu merungut bas bocor..seat kat belakang dah kena hujan. Tak tahu ler sebanyak mana terehnya. Sampai kat TApah saya rasa bas tu macam mengelewor (cam gerak ke kiri ke kanan tu) isk..biar betui drebar ni.

Lebih kurang jam 3.45pg, bas pun selamat sampai kat LCCT. Kami naik AIR ASIA jer..Lepas solat subuh sempat jugalklah menjamu selera kat restoran..makan chicken porridge hmm RM9.90 semangkuk..standardlah harga makan kat Airport.

Dah lama tak naik kape trobang(kpl terbang) rasa takut pun ada. Last naik kape trobang masa gi Bali tu pun tahun 1998. Mak oii dekat 12 tahun..

Oleh kerana dah agak lewat, kami pun berkejor-kejorler nak naik kape trobang, saya pun ikut jer akak yg biasa gi Sabah tu, tak bertanya2 kat petugas-petugas yg ada. Sampe kat pintu yg last point checking boarding pass, tetiba deme kata kape tu nak gi Sibu..pulak..hish..nilah akibatnya menonong jer orang kata.

Jam 9.20 pagi, kami selamat landing di KK. Tu pun dah banyak kali selawat..macam-macam ayat yg saya baca. Sampai di KK kami disambut mesra dgn orang-orang Sabah yg mesra-mesra gitu bah..

Masa nak naik bas nak berangkat ke Marina Court, adalah akak sorang ( Kak R)ni hilang bag. Dia ni pulak yakin ada orang yg akan amik begnya, so dia pun gi lah ke ladies dulu sebelum amik bag. Tetiba bag tak ada..haruler kejap dibuatnya. Dah dekat 30 min cari beg tak jumpa so kami bertolak ler ke Marina court tanpa beg akak tu. Nasiblah sapa yg amik beg dia tu sempat juga kami mengusik akak tu..nasib baik ler dia sporting. Kalau saya gelabah gak kalau hilang bag..bukan aper..susah nak cari saiz baju etc.

Dalam masa perjalanan, tak sampai 10 mins, orang airport call, beg dah dijumpai..memang sah ler ada orang silap amik sbb deme letak bag tu kat luar airport jer. Alhamdulillah selesai ler satu masalah.

Lepas check in, kami terus bertolak ke Kundasang melalui Pekan Nabalu. Punyalah lapor orang Perak kata. Nasib baik pg tadi ada isi dgn kanji kat airport pas tu adalah bekalan roti dan buah dari organiser dan makan bun yg disponsor oleh Kak
Ani (Fatehah Cake House di Pinji Mewah). Kami semua bersolat kat Pekan Nabalu, pekan kecil ala-ala highest point kat Est west highway nak gi ke Grik tu.



Tengok muka Fatehah boring jer ..maklum selalu tu makan ada berkuah..hari kuah langsung tak ada. Sebelah tu Kak Kiah..lapo yer..

dlm bas sebelum bertolak ke Kundasang


Di Pekan Nabalu..Kak Zurina dan Kak Noraziah. Yg dua orang tu teman tak perasan plak.

Pemandangan yg cantik.


Sempat gak beli kepak ayam kat Kundasang, sedap jugak. Orang sana panggil sayap ayam..apa-apa pun rasanya sedap macam rasa ayam percik masa bulan puasa.

Malam tu tiba kat KK, ada lagi kaki-kaki shopping yg nak gi shopping, saya ikut jer singgah, deme bawak kat Kedai Jamilah...hmm harga kristal dan harga Pearl pun boleh tahan gak. Saya tak larat lagi dah nak gi shipping, balik jalan kaki kat marina court. Sampai kat hotel order Mc donald. Pas tu apa lagi hanyutlah saya dua beranak ngan Fatehah dibuai mimpi seawal jam 9.00mlm

HARI KEDUA

Pepagi lagi dah kena bangun, kena berkumpul kat tempat menunggu bas jam jam 5.50 pagi, Dlm hati mak oii deme ni bior betui, awal tu. rupanya bila turun kat bawah, dah terang-benderang mcam jam 7.00 pg. Terlupalah pulak kita ada perberzaan masa.
Cari-cari no tipon Kak Azah Sabah, tak ada plak dlm simpanan saya, ingatkan boleh ler call Kak Azah.

Pagi tu macam-macam acara ada, senamrobik, sukaneka etc. Saya tak masuk sukaneka sbb awai lagi kaki dan enjured punyak syok bergoyang masaa senamrobik. Jadi masa depa gi bersukaneka kita gi shopping ikan masin kat Stadium Likas. Ada member kata udang kat situ murah rm25 sekilo, kalau kat pasar malm rm30. Saya borong ikan masin, ikan biling udang kat RM160. mak oii..macam kat Ipoh tak dak benda2 tu.

Hmm tengoklah gambar2 kami semasa kat Stadium Likas.









Sampai kat marina Court jam 2 ptg, pas tu jam 3.00 ptg nak kana ada kat 1Borneo utk rehearsal tarian hehehehe..jgn tokojut..den masuk tarian..lagu Daddy Daddy Cool. Penyertaan oleh kami ni bukan berujuan utk memang saja utk memeriahkan suasana. Maklumlah rata-rata dancer dari Perak semuanya dah 50 tahun keatas pas tu badan sorang-sorangnya hantap termasuklah saya. Yg paling muda saya ngan sidah (CS) tu pun hantap gak. Nak buat cam mana dancer2 yg biasa tu tak gi pulak kali ni, kalau tak kami pun tak rasa hehehehe.

Mlm Dinner tu, Stacy diundang sebagai penyanyi jemputan. Dari awal lagi Fatehah dah excited bila diberi tahu penyayi undangan adalah Stacy. Apa lagi, dia ajak saya duduk kat pentas mengadap si Stacy. Sememangnya Stacy hebat sebagai penyayi. Lepas jer stacy nyanyi, saya ngan Fatehah ikut bontot Stacy sampai masuk satu bilik tu, apa lagi saya pun pangggil Stacy..Stacy..Stacy..anak akak ni nak bergambar ngan Stacy!!. Hmm dgn senang hati Stacy ambil gambar ngan Fatehah. hehehe rezeki Fatehah ler.

Persembahan tu kami dapat sagu hati. tapi kami dapat pujian dari DAtin sbb group kami sporting hehehhe. Pas tu enjoy gak buat persembahan sbb yg kat pentas bawah pun turut menyanyi lagu Daddy Daddy cool.













HARI KETIGA --TO BE CONTINUED - sabo yer hehehhe

Sunday, April 25, 2010

SAIDAH GIVEAWAY MASIH BERJALAN - BELUM TUTUP LAGI. JEMPUTALAH JOIN YER..

GIVEAWAY MY LIFE..MY STORIES..DEMI ADAM DANIEL
Salam semua.

About a week ago, Adam dah boleh meniarap. Aha..meniarap..pas tu merangkak...pas tu duduk dan berdiri. Bila bab dia dah pandai berdiri ni, risau gak maklumlah banyak koleksi2 yg terletak dlm bakul shj. Demi keselamatan anakku Adam, maka saya rasa saya nak let go sebahagian dari koleksi saya yg masih belum berumah tu. Bukannya tak sayang, tapi perasaan sayang kepada anak melebihi segalanya.

So, I would to announce that hehehe saya apun nak anjurkan giveaway juga. Hadiah-hadiah spt berikut:



Hadiah ke 10 - sepasang cawan wild rose dan 4 biji acuan kuih lompang wild rose



Hadiah ke 9 - 2 biji teko kangkung (w/o chop)



Hadiah ke 7 & ke 8 - masing-masing 3 pasang cawan VCR


Hadiah ke 6 - sepasang cawan mulut lebar VCR



Hadiah ke 4 - 3 biji piring VCR, hadiah ke 5 - 2 biji piring vcr



hadiah ke 3 - sebiji sugar bowl vcr tanpa cover



Hadiah ke 2 - teko vcr


:
Hadiah pertama : 8 pasang cawan buluh hijau, sebiji sugar bowl tanpa tutup dan 1 biji pinggan mungkum

Syarat-syarat peraduan adalah seperti berikut:

1- Tarikh peraduan bermula hari ini hingga 30hb May, 2010

2 - Terbuka kepada semua kawan-kawan di Malaysia sahaja yg menjadi Follower . Kepada yg belum jadi follower kenalah jadi follower saya dahulu.

3- Linkkan blog saya kepada blog masing-masing dan buat sedikit N3 berkenaan dgn blog saya ini.

4- Memberi komen dalam entry ini..(komen di shoutbox tidak diambil kira) 4-Nama pemenang akan diumumkan pada minggu pertama bulan June.

5 - 1 Hadiah khas (misteri) akan diberikan kepada referral yg paling banyak disebut oleh pemberi komen. ( contoh kalau A tengok N3 giveaway ini dari blog B, sila mention nama B dalam komen mereka so that B akan dapat hadiah misteri)

5- Penghantaran hadiah adalah dari minggu kedua JUne hingga ke 30 June. Pemenang akan dihubungi jika terdapat sebarang kelewatan dalam penghantaran hadiah.

CHEMPAQA'S GIVEAWAY~

KATEGORI ENGLISH LAVENDERKATEGORI CEMPAKA-ANTIK

Kawan-kawan meh lah join chempaqa giveaway...


~

SYARAY-SYARAT GIVEAWAY:

1. Terbuka untuk semua FOLLOWERS, NON-FOLLOWERS & juga SILENT READERS.(tiada paksaan dalam menjadi follower) yang berada di Malaysia sahaja.

2. Ade 2 kategori :
A) Kategori Cempaka-Antik
-terdiri daripada sebiji teko kangkung. 3 biji cawan kangkong cina, 1 milk jar (silver bamboo).
1 sugar pot (golden bamboo), 1 mangkok kecil wild roses

B) Kategori English-Lavender
-terdiri dari sebiji jam, 1 biji mug, 1 biji telur hiasan dan 1 biji bekas brooch bertutup

APE YANG PERLU ANDA LAKUKAN IALAH PILIH SALAH SATU KATEGORI SAHAJA DAN LINK KATEGORI TERBABIT DI BLOG ANDA..sebab nama anda akan diundi mengikut kategori yang anda pilih..

C) Hendaklah memberi komen dalam ruangan komen giveaway ini ,
serta sila tinggalkan link dan nyatakan kategori anda, supaya saya boleh wat spot check..hiihhihiii. (yang tak ade blog, sila tinggalkan alamat email yer)

D) Komen di shoutbox , tidak di ambil kira ya..jika nak wat n3 pasal blog saya kat n3 blog masing-masing..amat dialu-alukan...

E) Giveaway nie bermula hari ini, 20 April-25 April 2010 (pkl 11.59pm). Pemenang akan diumum pada hari Ahad, pkl 9pm.

F) Cabutan hadiah akan dilakukan oleh Doter 4 dan Doter 6 (manual jer).....dan satu kategori hanya ade seorang pemenang sahaja.

G) sesiapa yg x letak kategori(yakni kategori bebas..)hiihihihi..namanya akan diletakan bawah parti bebas yer,,opsssssss..sbb hanya 2 kategori bertanding skrg..antik & english..ok kengkawan??

Tuesday, April 20, 2010

MY VACATION - SWISS GARDEN RESORT AND SPA DI DAMAI LAUT RESORT

Salam semua.

Sebelum bercerita tentang kisah percutian, Give Away saya masih berjalan. Kemungkinan ada tambahan hadiah lagi. Nak clearkan lebihan stock masa hunting dulu.

Click DISINI utk GIVEAWAY Saidah


Cuti panjang hujung minggu bersambung dgn cuti Birthday Sultan Perak, saya manafaatkan dgn percutian keluarga. Kami sekeluarga memang suka melancong. Tempatnya tak jauh, di Perak jugak. Tapi walaupun lahir diPerak dan tinggal di Perak hampir seumur hidup saya, saya sekeluarga tidak pernah menjejakkan kaki ke tempat ini.

Lokasi percutian kami ialah di Swiss GArden REsort di Damai Laut . Tempatnya berhampiran dengan Pantai Remis dan tidak jauh dari Teluk Senangin.

Kalau yg tak tahu Pantai Remis tu dimana, kenalah ikut jalan nak ke Lumut dan akan nampak simpang menuju ke Pantai Remis. Masa dalam perjalan tu, saya taklah rasa apa..maklumlah jalan Ipoh ke Lumut tu memang dah biasa saya lalui. Pokok kelapa sawit adalah view yg biasa bagi saya.

Even selepas masuk simpang nak ke Swiss Garden Damai Laut REsort ia menunjukkan 7.2km dari jalan besar. Kawasan sekeliling ti masih lagi pokok kelapa sawit, pas tu jumpalah ladang pokok buah naga. Lepas ladang buah naga tu...mak oiii..saya kena lalu kawasan hutan paya bakau yg agak tebal. Saya pun beritahu kat suami, supaya seboleh2nya elakkan utk keluar malam maklumlah saya bawa Adam, dan Adam baru jer cecah 3.5 bulan. Jadi tak eloklah rasanya lalu-lalang masuk kaw hutan pada waktu malam. Seram juga saya.

Petang tu kami keluar makan, maklumlah belum lagi makan tengahari. Nak makan kat area Damai Laut Resort ni memanglah susah. Tak ada kedai makan yg boleh dipercayai kesedapannya. ADa kedai makan pun cam ala kadar jer. Jadi kami terpaksa keluar hingga ke Sri Manjung utk mencari makanan. Apa lagi makan dan siap tapaw sekali utk makan malam.

Tiba tang waktu malam nak tidor, saya plak tak boleh nak tido, seram mengenangkan kaw hutan yg kami lalui tadi. Adam pulak merengek semacam..lagi ler kecut perut. Nak dijadikan citer kami dapat apartment sebilik yg ada dua katil single. Husband pun cantumkan rapat supaya jadi satu katil besar. Saya punya penakut, rela tidor berhimpit-himpit sebab malam tak boleh tidor. Lagi pulak masa kami datang petang tu kaw apartment tu macam sunyi jer tak ramai orang datang, kereta pun tak ada. Block yg kami duduk tu macam tak ramai org yg menginap. Tambah seram lah saya. Actually tak ada aper..cuma perasaan saya jer agaknya. Saya rasa nak balik esok jer tak nak tidor semalam lagi.

Esoknya pepagi saya bangun, lega sikit bila tengok banyak kereta yg dipartking di car park dan sebelah apartment kami pun dah ada visitors. Bila siang bawak anak gi swimming pool barulah nampak orang ramai. Seronok pulak..sebab di Damai Laut Resort ni memang provacy tempatnya. Jauh dari hiruk pikuk kenderaan, memang sesuai utk orang berbulan madu. Saya pun rehat-serehatnya, maklumlah tak perlu pikir nak kemas rumah etc.

Selain dari Apartment, ada juga hotel dan Swiss Villa. Kami meround ke kaw hotel..hmm lagi ler cantik..insyaallh kami akan berkunjung lagi ke Swiss Garden ..yerlah nak manafaatkan keahlian Swiss Garden VAcation Club yg kami sertai. Kalau tak silap sayalah di Damai laut REsort ni ada Apartment..namanya Swiss Court Apartment, ada Villa iaitu Swiss Villa.
















Fatehah pulak asyik-asyik nak mandi kat swimming pool. Lepas mandi lapar ,,nasib baik ada dapur dan freezer. so bolehlah masak maggie goreng dan prepare sandwich telur dan tuna!!!

Sementelah saya dah ker Damai Laut, kami terus ke Teluk Senangin. kat sana saya tengok ramai yg berkhemah. Tempatnya cantik dan memang sesuai utk perkhemahan tetapi persekitaranya tidak dijaga. Sampah-sampah merata-rata. Mungkin disebabkan tempat ini tidak se popular Teluk Batik, sbb itu ia dijaga dgn sempurna.

Lepas tu saja kami jalan-jalan ke Segari ..bagi kaki-kaki pancing Segari adalah syurga mereka. Disebabkan kami bukan kaki pancing, kami gi jer ke Pusat Pembiakan Penyu (species tuntung kalau tak silap). Nak minta Fatehah jadi model, dia takut dgn penyu batu tu, jadi abahnya lah yg jadi model.

Sebelum sampai ke pusat pembiakan penyu tu kitaakan lalui Baitul Hilal..hmm aper tu yer Baitul Hilal..bukan--bukannya rumah anak yatim..tapi ia adalah tempat dimana orang2 yg berkenaan melihat anak bulan sebelum Hari Raya Puasa atau Hari Raya Haji.


Pada para pembaca yg nak berhoneymoon, atau nak merehat-rehatkan minda datang ler ke Damai Laut Resort ..tapi kalau dok kat apartment sparelah makanan sikit.

Thursday, April 15, 2010

GIVE AWAY SAIDAHIPOH - TERHARUNYA DGN SAMBUTAN

Click DISINI utk GIVEAWAY Saidah

Salam semua.

Terharu saya dgn sambutan yg diberikan oleh rakan-rakan bloggers dgn program yg saya anjurkan. T/kasih kepada semua dan selamat berkenalan kpd follower baru.

Saya tersentuh dgn komen Shas, menitik juga air mata. Jgn risau Shas .. bukan tersentuh sbb kecik hati..bukan yer.. Tersentuh sbb Shas kata dia terharu dgn kasih-sayang saya terhadap ADAM. Ialah hanya beberapa orang saja yg tahu siapa ADAM dalam hidup saya. Antara yg tahu ialah Shas sendiri, Ezany, Kak Zie dan Nannie.

Menitik juga airmata sbb terkenangkan bagaimana orang tergamak membuang bayi yg baru dilahirkan di dalam tong sampah, dlm sungai. Tidak adakah perasaan kasihan belas mereka terhadap anak yg mereka kandung selama 9 bulan.

Oklah kita sambung semula pasang GA ni.

Next week saya akan upload gambar hadiah misteri utk referrer. Saya taklah berahsia, tak elokkan biarkan org dlm keadaan tertanya. Yg pasti ia adalah adik-beradik MEAKIN ROSSA WARNA PINK.

Tuesday, April 13, 2010

GIVEAWAY MY LIFE..MY STORIES..DEMI ADAM DANIEL

Salam semua.

About a week ago, Adam dah boleh meniarap. Aha..meniarap..pas tu merangkak...pas tu duduk dan berdiri. Bila bab dia dah pandai berdiri ni, risau gak maklumlah banyak koleksi2 yg terletak dlm bakul shj. Demi keselamatan anakku Adam, maka saya rasa saya nak let go sebahagian dari koleksi saya yg masih belum berumah tu. Bukannya tak sayang, tapi perasaan sayang kepada anak melebihi segalanya.

So, I would to announce that hehehe saya apun nak anjurkan giveaway juga. Hadiah-hadiah spt berikut:



Hadiah ke 10 - sepasang cawan wild rose dan 4 biji acuan kuih lompang wild rose



Hadiah ke 9 - 2 biji teko kangkung (w/o chop)



Hadiah ke 7 & ke 8 - masing-masing 3 pasang cawan VCR


Hadiah ke 6 - sepasang cawan mulut lebar VCR



Hadiah ke 4 - 3 biji piring VCR, hadiah ke 5 - 2 biji piring vcr



hadiah ke 3 - sebiji sugar bowl vcr tanpa cover



Hadiah ke 2 - teko vcr


:
Hadiah pertama : 8 pasang cawan buluh hijau, sebiji sugar bowl tanpa tutup dan 1 biji pinggan mungkum

Syarat-syarat peraduan adalah seperti berikut:

1- Tarikh peraduan bermula hari ini hingga 30hb May, 2010

2 - Terbuka kepada semua kawan-kawan di Malaysia sahaja yg menjadi Follower . Kepada yg belum jadi follower kenalah jadi follower saya dahulu.

3- Linkkan blog saya kepada blog masing-masing dan buat sedikit N3 berkenaan dgn blog saya ini.

4- Memberi komen dalam entry ini..(komen di shoutbox tidak diambil kira) 4-Nama pemenang akan diumumkan pada minggu pertama bulan June.

5 - 1 Hadiah khas (misteri) akan diberikan kepada referral yg paling banyak disebut oleh pemberi komen. ( contoh kalau A tengok N3 giveaway ini dari blog B, sila mention nama B dalam komen mereka so that B akan dapat hadiah misteri)

5- Penghantaran hadiah adalah dari minggu kedua JUne hingga ke 30 June. Pemenang akan dihubungi jika terdapat sebarang kelewatan dalam penghantaran hadiah.