Clik yer..iklan ni..

Saturday, December 31, 2011

29 JAN 2012 - KELAS NASI LEMAK KUKUS DAN IBU SAMBAL

Salam

Kelas nasi lemak kukus, nasi lemak segera dan ibu sambal akan diadakan pd 29 Jan 2012. LOkasi di Ipoh, Perak. akan diajar juga cara-cara menyediakan 2 lagi jenis lauk utk nasi lemak ( sambal ayam dan sambal telur/sambal sosej)
Yuran : RM80

Sunday, October 30, 2011

MY KELAS KUIH TALAM



More cup cakes

Cupcakes



Inilah hasil keras tanganku mendeco cupcakes..






* Moist Chocolate Cake.

* Bahan A ( Diayak Bersama ) : -

280g Tepung Gandum
40g Serbuk Koko
2 Sudu Teh Serbuk Penaik
1 Sudu Teh soda Bikarbonat

* Bahan B : -

2 Sudu Teh Nescafe ( larutkan Dengan 1 Sudu Teh Air panas )
280g Marjerin
200g Gula Halus
5 Biji Telur Ayam
1 Sudu Teh Esen Vanila
250g Coklat Masakan ( Dicairkan )
1/4 Cawan Air Sejuk ( Betul2 Sejuk )


* Cara Penyediaannya : -

1. Pukul marjerin dan gula hingga kembang.Masukkan telur satu demi satu dan pukul sebati setiap kali telur dimasukkan.
2. Masukkan esen vanila, adunan nescafe serta coklat masakan yang telah dicairkan dan kacau.
3. Masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit dan diselang-selikan dengan air sejuk dan dikacau sebati.
4.Masukkan ke dalam acuan kek.bakar dalam ketuhar yang bersuhu 180c selama 1 jam 30 minit.Angkat dari ketuhar dan sejukkan.siap untuk disajikan.

sumber Chef Arm

Tuesday, October 25, 2011

Homemade Kek Lapis Sarawak ( Ipoh mali) utk tempahan dan kelas di Ipoh



Kek Lapis sarawak - masam manis



Kek Lapis Sarawak - walnut




Kek Lapis sarawak - buah prune



Kek Lapis sarawak - tembikai

Semua kek bersaiz 9" x 9"

FRUIT TART - UTK KELAS DAN TEMPAHAN




Tempahan utk hantaran dibuka dgn harga RM2.80 sebiji ( tidak termasuk kos hantaran). Utk Kelas tartlet dibuka di Ipoh dgn harga RM100 utk 4 jenis tart. Berminat boleh SMS

ROTI WHOLEMEAL DAN ROTI BIASA

650\a

Sajer jer buat roti kawin ni sebab emak nak makan wholemeal tapi si anak tak nak makan i holemeal. Selalu kalau beli roti gardeia, emak selalu kalah pada anak-anak. So utk selesaikan masalah, jadilah roti kawin ni, buat satu loaf dua-dua boleh makan. Kalau nak makan wholemeal bread bleh, roti biasa pun boleh.

Saya uli guna mixer trio, murah jer dan praktikal, tak payah nak beli mahal-mahal.

Harga trio mixer tu murah jer RM650. Kalau ada sesiapa nak order inform/ call/sms ler..hehe sempat tu promosi.

FEATURES & SPECIFICATIONS
- 4 Speeds electronic soft touch buttons with indicator light
- Removable stainless steel bowl & additional splash guard lid
- Tilt-back locking head for easy access to mixture
- Accessories: beater, whisk & dough hook
- Max Power: 1150W
- Capacity: 5.0L
- 4 Speed Electronic controller
- Stainless steel bowl
- Powerful & quiet motor
- Easy to operate





Utk resepi wholemeal bread spt dibawah;
Saya buat setengah aduan juga/

Bahan-bahan ( 1 loaf )


270g Tepung Protin Tinggi
90g wholemeal
2sb Gula Perang
1 1/2 st Garam
2sb Butter
1 1/2 st Yis Segera
40 gram gula

Cara-cara

Cara-cara

Campur kesemua bahan kecuali air, guna speed 1 sehingga ia digaul rata. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga rata uli hingga menjadi doh yg lembut. Saya guna speed 3.
tutup dgn plastik & rehatkan selama kira-kira 20 minit
tumbuk doh untuk mengeluarkan udara, Masukkan kedalam loyang pembakar roti empat segi bujur berpenutup yg telah disapu mentega
rehatkan doh selama kira2 45minit/ 1 jam atau sehingga doh naik & hampir memenuhi ruang loyang
bakar pada suhu 200C kira2 45minit.


Utk portion roti manis saya guna jer setangah adunan dari resepi dibwh:

Bahan-bahan

500g tepung roti
25g mentega
25g shortening
20g gula
10g yis kering
secubit garam
air
40 gram gula
1 sudu susu sejat

Cara-cara

Campur kesemua bahan kecuali air, guna speed 1 sehingga ia digaul rata. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga rata uli hingga menjadi doh yg lembut. Saya guna speed 3.
tutup dgn plastik & rehatkan selama kira-kira 20 minit
tumbuk doh untuk mengeluarkan udara, Masukkan kedalam loyang pembakar roti empat segi bujur berpenutup yg telah disapu mentega
rehatkan doh selama kira2 45minit/ 1 jam atau sehingga doh naik & hampir memenuhi ruang loyang
bakar pada suhu 200C kira2 45minit.





Sunday, October 16, 2011

TRIO STAND MIXER RM650 TERMASUK KOS PENGHANTARAN



FEATURES & SPECIFICATIONS
- 4 Speeds electronic soft touch buttons with indicator light
- Removable stainless steel bowl & additional splash guard lid
- Tilt-back locking head for easy access to mixture
- Accessories: beater, whisk & dough hook
- Max Power: 1150W
- Capacity: 5.0L
- 4 Speed Electronic controller
- Stainless steel bowl
- Powerful & quiet motor
- Easy to operate




Thursday, October 13, 2011

CHEESE CAKE

Bahan-bahan ( 18cm )

250g cream cheese
200g sour cream/plain yogurt
30g butter
*40g gula halus
*20g susu pekat manis
*20g madu
2 biji telur kuning
1 biji telur
100ml fresh cream
50ml fresh milk
25g corn starch
1/2 biji lemon jus
1/2 biji kulit lemon
10 titik vanila oil

Cara-cara
Panaskan oven pada suhu 180C. Cream cheese, butter dan telur mesti berada pada suhu bilik.
Letak cookies padat-padat ke dalam loyang. (RUJUK RESEPI COOKIES SPT DIBAWAH)

Letak cream cheese dan butter ke dalam mangkuk.
Pukul sehingga menjadi cream.
Masukkan bahan yang bertanda (*). Pukul lagi 1-2 minit.
Masukkan sour cream. Mix hingga sebati.
Sagat Kulit lemon

Masukkan pula (ikut turutan), telur kuning-> telur semua -> corn starch -> fresh cream -> fresh milk -> lemon -> vanila. Kacau biar sebati.

Tapiskan adunan masuk ke dalam loyang yang mengandungi cookies. Buang kulit lemon yang terlekat pada penapis.

Letakkan loyang berisi adunan ke dalam loyang yg lebih besar yg berisi air.
Bakar kek pada suhu 180C selama 10 minit.
Turunkan suhu kepada 150C. Bakar lagi selama 60 minit.
Biarkan sejuk di dalam loyang.

Sejukkan kek ke dalam peti sejuk.
Bila dah sejuk, keluarkan dari loyang. Kemudian simpan dalam peti ais. Biarkan sehari sebelum dimakan untuk menikmati keenakkan cheesecake ini.

Resepi Base cookies
Bahan-bahan ( 18cm )
70g tepung gandum
10g cocoa powder
40g gula halus
50g butter/shortening
10-20ml fresh milk/air - adjust kekerasannya
Cara-cara Masukkan semua bahan-bahan dari atas ke bawah ke dalam beg plastik. Ramas-ramas biar semuanya bercampur.
Canaikan biar setebal 5mm
Letak di atas oven plate. Kemudian buka beg plastik. Tarik keluar plastik bahagian bawah dengan perlahan. Kalau doh melekat boleh letak sekejap dalam peti ais.
Buat jalur-jalur seperti dalam gambar supaya senang nak ambik
Kemudian bakar dalam oven pada suhu 180C selama 12minit. Keluarkan dan sejukkan.
Bila dah sejuk tu, masukkan ke dalam loyang. Tekan biar patah-patah/hancur dengan belakang gelas.
Cheesecake yg guna coaco cookie



Wednesday, October 12, 2011

KELAS TALAM

Salam

Pada warga Ipoh dan kawasan yg berdekatan, Kelas Talam akan diadakan di Ipoh pada 23 Oct 2011 dari jam 9.00 pagi - 2.00pm. Sila sms saya di 0135282194 utk mendapatkan alamat. Yuran RM80 utk 7 jenis kuih talam.




WANTAN GORENG


Bahan-bahan:

1/2 biji putih telur
1 sudu kecil kicap cair
1/2 sudu kecil gula
150 gm udang/isi ketam/ayam
1 pokok daun bawang
150 gm kulit wantan
1 biji telur - dipukul
Secubit garam
Sedikit serbuk lada sulah
Minyak untuk menggoreng


Cara menyediakan:

1. Bersihkan udang, isi ketam atau ayam.

2. Perapkannya dengan putih telur, kicap cair, gula, garam dan serbuk lada sulah selama 1/2 jam.

3. Letakkan inti ini di tengah-tengah kulit wantan.

4. Sapukan telur yang telah dipukul di hujung kulit wantan.

5. Kemudian cantumkan mengikut bentuk yang disukai.

6. Goreng dalam minyak yang panas sehingga warna keemasan.

7. Hidangkan bersama sos cili (resipinya di bawah).


Sos Cili

Bahan-bahan:

6 biji cili merah
2-4 ulas bawang putih
1/2 cawan air
1 sudu besar sos tomato
1/4 sudu besar cuka (jika suka)
1/2 sudu besar gula
1/4 sudu kecil garam


Cara menyediakan:

1. Kisar cili dan bawang putih hingga halus.

2. Masukkan sos tomato, cuka, gula dan garam.

3. Masak selama 5 minit atau renehkan hingga dapat kepekatan yang sesuai.

WANTAN GORENG

Bahan-bahan:

1/2 biji putih telur
1 sudu kecil kicap cair
1/2 sudu kecil gula
150 gm udang/isi ketam/ayam
1 pokok daun bawang
150 gm kulit wantan
1 biji telur - dipukul
Secubit garam
Sedikit serbuk lada sulah
Minyak untuk menggoreng


Cara menyediakan:

1. Bersihkan udang, isi ketam atau ayam.

2. Perapkannya dengan putih telur, kicap cair, gula, garam dan serbuk lada sulah selama 1/2 jam.

3. Letakkan inti ini di tengah-tengah kulit wantan.

4. Sapukan telur yang telah dipukul di hujung kulit wantan.

5. Kemudian cantumkan mengikut bentuk yang disukai.

6. Goreng dalam minyak yang panas sehingga warna keemasan.

7. Hidangkan bersama sos cili (resipinya di bawah).


Sos Cili

Bahan-bahan:

6 biji cili merah
2-4 ulas bawang putih
1/2 cawan air
1 sudu besar sos tomato
1/4 sudu besar cuka (jika suka)
1/2 sudu besar gula
1/4 sudu kecil garam


Cara menyediakan:

1. Kisar cili dan bawang putih hingga halus.

2. Masukkan sos tomato, cuka, gula dan garam.

3. Masak selama 5 minit atau renehkan hingga dapat kepekatan yang sesuai.

DONUT

sUMBER MAJALAHSAJI

Bahan A:

500 gm tepung roti (berprotein tinggi)
75 gm gula kastor
1 sudu kecil garam
3/4 sudu besar yis kering
1 sudu kecil pelembut roti
1 sudu besar susu tepung

Bahan B:

100 gm ais
1 biji telur
2 sudu besar susu pekat manis

Bahan C

40 gm mentega
40 gm shortening

Bahan D

3 biji kentang - direbus dan dilecek
1 sudu besar minyak jagung

Hiasan:

50 gm gula kastor
100 gm coklat masakan
50 gm coklat putih

Cara Menyediakan:

1. Maskukkan telur ke dalam ais, kacau seketika kemudian masukkan susu, kacau lagi hingga rata. Ketepikan.

2. Dalam mangkuk adunan, masukkan kesemua bahan A dan bahan C. Putar 3 minit dengan kelajuan perlahan hingga rata. (Gaul ramas jika menggunakan tangan)

3. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Pukul lagi selama 10 minit dengan kelajuan sederhana. (Uli rata jika menggunakan tangan)

4. Masukkan bahan D dan pukul lagi selama 10 minit. (Uli sehingga lembut)

5. Doh mestilah elastik, lembut dan berkilat. Jika keras, tambahkan sedikit air sejuk.

6. Masukkan doh ke dalam plastik, rehatkannya selama 30 minit pada suhu bilik dan biar doh naik sekali ganda.

7. Keluarkan doh daripada plastik, uli memanjang dan pukul doh di atas permukaan meja. Potong doh setiap satu seberat 40 gm dan bulat-bulatkan. Rehatkan di atas dulang beralas tepung selama 30 minit, dan tutup dengan plastik agar kekal lembap.

8. Apabila doh naik, buat lubang di tengahnya, rehatkan lagi 30 minit. Goreng dan tuskan minyak serta ketepikan.

9. Sementara itu, cairkan coklat masakan dan gula kastor secara double boiler, celupkan sebahagian permukaan donat dalam coklat cair.

10. Cairkan juga coklat putih dan masukkan dalam beg piping dan paipkan di permukaan donat yang bercelup coklat. Keringkan coklat sebelum dihidangkan.

AKOK PANDAN


Makanan favorite suami


Bahan-bahan ( 36 biji )
5 biji telur
200 ml pati santan
100 ml air
150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
30 gram tepung gandum
3 helai daun pandan- disiat-siat
2 cubit garam halus
Cara-cara Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.



KUIH TAKO


Bahan-bahan:

25 helai daun pandan - dibentuk seperti kotak

Untuk lapisan bawah:

30 gm tepung Hoen Kwee (hijau)
15 biji sengkuang cina - dipotong dadu
1 1/2 cawan gula
3 cawan air
1/2 sudu kecil pewarna hijau

Untuk lapisan atas:

80 gm tepung jaung - dibacuh dengan secawan air
4 cawan pati santan
2 cawan air (tambahan)
Secubit garam

Cara Menyediakan:

1. Jerang air dan gula hingga larut dan masukkan sengkuang cina, tepung Hoen Kwee dan pewarna hijau. Dengan api yang sederhana, kacau selama 10 minit atau sehingga aduan menjadi pekat kemudian tuangkan ke dalam setiap kotak daun pandan hingga paras separuh. Sejukkan.

2. Didihkan santan dengan 2 cawan air tambahan. Masukkan garam serta adunan tepung jagung. Kacau hingga pekat kemudian tuangkan ke dalam kotak daun pandan hingga penuh. Biarkan sejuk sedikit sebelum didinginkan dalam peti sejuk.




KUIH TORAK


Bahan-bahannya:
Bahan-bahan:

2 cawan tepung beras
3 cawan air
Sedikit air kapur
1/2 cawan air perahan pandan
Gula ikut manis
Daun pisang dan tali untuk membungkus

Cara Menyediakan:

1. Dalam sebuah bekas, adun semua bahan hingga sebati. Ketepikan.

2. Menggunakan kayu bulat panjang, gulung daun pisang menjadi kelongsong dan ikat kemas hujungnya dengan tali. Ikat juga sepanjang kelongsong dengan ikatan simpul hidup. Keluarkan kayu.

3. Isi adunan ke dalam teko dan tuangkan ke dalam kelongsong sehingga tiga suku penuh. Ikat pangkalnya.

4. Rebus hingga keras serta kelongsong timbul.




Tuesday, October 11, 2011

APAM BALIK




Bahan-bahan ( 4-5 orang )
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1½ cawan air
Sedikit mentega/planta untuk mengoles
Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar dan butter jagung cream n gula)

Cara-cara
Mesin gula bersama telur hingga kembang,
Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong.

TALAM LAPIS PERMATA


Bahan-bahan:-
Bahan Lapisan Permata


Bahan A
50gm sagu kecil berwarna pink

Bahan B
120gm tepung beras
50gm tepung ubi
150ml santan pekat
100ml air

Bahan C
140gm gula kastor
100ml santan pekat
200ml air
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan

Cara-caranya:-
Masak bahan C sehingga gula menjadi hancur (suam kuku)
Kemudian masukkan bahan B dan kacau rata, tapiskan
Masukkan pula bahan A dan ketepikan sebentar

Bahan Lapis Berwarna


Bahan D
270tepung beras
150gm tepung ubi
250ml santan pekat
250ml air

Bahan E
200gm gula kastor
200ml santan pekat
300ml air
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan

Bahan F
Pewarna hijau secukupnya
Esen pandan secukupnya

Cara-caranya:-
Masak bahan E sehingga gula cair (suam kuku)
Setelah itu, bancuh bahan D dan satukan dengan bahan E.
Tapis dan bahagikan kepada 4 bahagian. Satu bahagian pink, satu bahagian putih dan 2 bahagian hijau yang dicampur dengan sedikit esen pandan.

Cara-cara melapis:-
Mula-mula masukkan bahagian merah dan kukus selama 10 minit.
Kemudian masukkan putih, kukus 10 minit. Masukkan pula bahagian hijau, kukus 10 minit.
Masukkan pula bahagian lapisan permata dan kukus 10 minit
Akhir sekali masukkan bahagian hijau dan kukus selama 25 minit.
Angkat dan sejukkan sebelum dipotong.
.

Monday, October 10, 2011

APAM POLKADOT

Bahan-bahan untuk masak apam polkadot ( 50 biji papercup medium )

3 biji telur dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar/ susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette**
1 sudu kecil esen vanilla
filling blueberry/ strawberry/ apa-apa ikut citarasa yang disukai
pewarna

**Nama panggilan lain bagi ovelette adalah quick 75. Ia berwarna oren atau kuning dan teksturnya seperti gel.Ovalette merupakan pengemulsi atau penstabil yang digunakan untuk membuat kek span dan dan kek-kek yang menggunakan telur sebagai bahan untuk melembutkan kek.

Cara-cara penyediaan apam polkadot

1. Masukkan telur dan gula ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang dan menjadi putih.

2. Selepas tue, baru campur bahan2 lain(masukkan susu, tepung dan last sekali ovelette. Then, masukkan esen vanilla) dan mix lagi sehingga sebati.

3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan.

4. Masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag.

5. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas (setengah/separuh sahaja).

6. Letakkan filling secukupnya (nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan).

7. Picit lagi adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh.

8. dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus dengan api kecil/sederhana selama 10-15minit atau sehingga masak.




RESEPI POPIA BASAH


Bahan-bahan ( 12 keping )

Bahan untuk kulit*
2 cawan tepung gandum
1 biji putih telor
3/4 cawan air
2 sudu makan cuka
secubit garam

Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
1/2 biji kobis - diricih halus
3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
1 biji sederhana bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan udang kering
garam secukupnya
minyak untuk menumis
**Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.

Bahan untuk sambal***
15 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 sudu besar gula perang
2 sudu besar kicap manis
minyak untuk menumis
garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
*** blend cili kering+bawang besar +bawang putih.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.

Cara-cara menyediakan kulit
1) campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan
2) gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-
kurangnya 1/2jam
3) ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper
4) buat dari arah jam
5) mulakan dari tepi dulu
6) kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar
angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)
ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal
Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
lipat macam biasa dan gulung
sedia untuk dimakan :)

Monday, September 19, 2011

Saturday, September 3, 2011

TIPS BUAT ROTI

TEPUNG -

High Protein Flour

Tepung Roti(TR) berbeza dengan Tepung Kek(TK). Didalam kandungan TR terdapat bahan2 pelembut yang dikawal oleh KPDN & HEP, dimana pelembut ini akan membuatkan roti menjadi gebu dan lembut. Tetapi bahan tersebut kurang berkesan kerana pengguna perlu membuat penambahan bahan pelembut(Bread Improver) agar roti yang dibuat menjadi lebih berkualiti lagi.

Di dalam pasaran sekarang terdapat beberapa jenis Cap TR yang digunakan dalam industri Bakeri.

Antaranya:-

Cap Bangau- Cap Timbang* Biasa digunakan oleh kedai Bakeri (Harga pasaran RM 64/25kg)-

Cap Diamond- Cap Gunung Mas* Biasa digunakan dalam sektor perhotelan (Harga pasaran RM 66/25 kg)

Cap Kuda (Untuk pasaran Sabah, Labuan & Serawak)

*Nota : kalau buat roti guna tepung selain dari yg terdapat diatas, roti akan menjadi keras.


GULA

Gunakan gula halus atau PX sugar, kalau rajin "Blender" gula tu agar semasa membuat adunan, gula akan hancur. Jika gula tidak hancur, dough roti akan jadi mengerutu dan apabila dibakar roti akan jadi keras.

YEAST (Ibu roti)

Kebanyakan industri pengeluaran roti menggunakan Yis kering kerana senang dikawal proses pengembangan dough. Kalau guna Yis basah kena timbang 2 kali ganda berat dari Yis kering.Kalau belajar di Bakeri Ria Academy, Yis keluaran syarikat Mauri akan digunakan

BREAD IMPROVER

Digunakan untuk melembutkan dan meringankan roti.

Nama lain bagi Bread Improver adalah:
1. Bread Softner
2. Softner
3. Modular Softner
4. Magi Pro
5. S 5006. Voltex (cecair)

Untuk makluman semua, pihak pembekal akan menjual Bread Improver dengan nama yang berlainan. Jadi pengguna boleh memilih senarai nama di atas, semasa membeli Bread Improver.


MARGERINE/BUTTER/SHOURTENING

Penggunaan bahan tersebuat adalah untuk menambat ikatan struktur dalaman dough, agar menjadi roti yang berkualiti apabila dibakar. Ada beberapa perkara yang ingin saya kongsikan disini, mengenai roti jika menggunakan bahan2 tersebut:*

Margerine - kebanyakan pengusaha bakeri menggunakan margerine apabila membuat Bun dan menggunakan Shourtening untuk membuat Sandwich Bread. Jika menggunakan Margerine, pengguna tidak perlu menyapu telur pada dough sebelum dibakar, selepas dbakar, dimana Bun masih panas, sapukan Butter atau Appricot glaze, untuk mengilatkan Bun sebelum di pamerkan.


* Butter - Pastinya sedap dimakan Bun apabila resepinya menggunakan Butter, tetapi para pengusaha bakeri tidak menggunakan Butter kerana kos nya yang mahal. Anda boleh menggunakan Butter jika hasilan bakeri untuk kegunaan sendiri atau keluarga.

* Shourtening - Lemak Sayuran. Kebanyakan pengusaha bakeri menggunakannya apabila membuat roti besar seperti Potatoes Braed, Garlic Bread, Sandwich Bread atau Whole Meal Bread. Sebelum dibakar, hendaklah dough roti tersebut disapukan Telur agar hasilan nya tidak kelihatan pucat.


SUSU TEPUNG

Pengguna boleh menggunakan Susu Tepung anak seperti Dutch Lady, Lactogen dll, untuk menghasilkan Bun atau roti yang enak dimakan. Tetapi banyak pengusaha bakeri menggunakan Susu Tepung timbang dimana yang dijual pada harga murah. boleh juga menggunakan UHT Milk (Yg cair-sejuk) yang akan mengahasilkan Bun lebih sedap lagi

TELUR

Kebanyakan pengusaha bakeri menggunakan telur yang kulitnya berwarna putih. Untuk pengetahuan semua, telur jenis ini mengandungi kandungan air yang tinggi. dan dijual pada harga yg murah. Biasanya pengusaha bakeri menggunakan telur gred B, untuk membuat roti atau kek. Saya ada mengeluarkan artikel mengenai telur pada keluaran lepas (lihat "Keluaran Lalu")

AIR

Gunakan air sejuk untuk mengawal proses pengembangan dough. Jika menggunakan air yg tidak sejuk, dikhuatiri, pengguna tidak dapat mengawal pengembangan Yis kerana jika suhu yang panas, Yis akan kembang terlalu cepat, yg pada akhirnya akan menjejaskan kualiti roti.

Tips from http://cheffarid.blogspot.com/

Thursday, July 21, 2011

KANSER DAN DURIAN BELANDA

Durian Belanda atau Soursop , buah dari pohon Graviola adalah pembunuh semulajadi sel kanser yang ajaib dengan 10 ribu kali lebih kuat dari pada terapi kemo. Tapi kenapa kita tidak tahu?

Kerana salah satu perusahaan dunia telah menutup rahsia penemuan penyelidikan tentang khasiat buah ini sebaik mungkin, mereka ingin agar dana penyelidikan yang dikeluarkan sangat besar, selama bertahun-tahun, ditambah pula keuntungan yang melimpah dengan cara menjadikan pohon Graviola Sintetis sebagai bahan utama ubat rawatan kanser.

Pohonnya rendah, di Brazil dinamai 'Graviola', di Sepanyol 'Guanabana' bahasa Inggeris dipanggil 'Soursop'. Di Indonesia, dikenali sebagai buah Sirsak manakala di Malaysia dipanggil sebagai Durian Belanda. Buahnya agak besar, kulitnya berduri lembut, isi buah berwarna putih, rasanya masam-masam manis, dimakan dengan cara membuka kulitnya atau dibuat jus.

Khasiat dari buah durian belanda ini memberikan kesan anti tumor / kanser yang sangat kuat, dan terbukti secara perubatan menyembuhkan segala jenis kanser. Selain menyembuhkan kanser, buah ini juga berfungsi sebagai anti bakteria, anti fungus , berkesan melawan berbagai jenis parasit dan cacing, menurunkan tekanan darah tinggi, kemurungan, stress, dan menormalkan kembali sistem saraf yang kurang baik.

Salah satu contoh betapa pentingnya kewujudan Institut Sains Kesihatan bagi orang-orang Amerika adalah kerana institut ini telah membuka tabir rahsia buah ajaib ini. Fakta yang membingungkankan adalah: Jauh dipedalaman hutan Amazon, tumbuh 'pohon ajaib', yang akan merubah cara berfikir anda, doktor anda, dan dunia mengenai proses penyembuhan kanser dan harapan untuk bertahan hidup.
Hasil penyelidikan membuktikan “pohon ajaib” dan buahnya ini :

i) Menyerang sel kanser secara efektif dan semulajadi, TANPA rasa mual, berat badan turun, rambut gugur, seperti yang terjadi pada terapi kemo.

ii) Melindungi sistem kekebalan tubuh dan mencegah dari jangkitan yang mematikan.

iii) Pesakit merasakan lebih kuat, lebih sihat selama proses perawatan / penyembuhan.

iv) Menambah tenaga dan penampilan fizikal semakin bertambah baik.
Sumber berita sangat mengejutkan ini berasal dari salah satu pengeluar farmasi terbesar di Amerika. Buah Graviola telah diuji lebih dari 20 makmal, sejak tahun 1970-an hingga beberapa tahun berikutnya. Hasil ujikaji dari ekstrak (sari) buah ini adalah :

1. Secara berkesan memilih sasaran dan membunuh sel jahat dari 12 jenis kanser yang berbeza, diantaranya kanser : Usus Besar, Payu Dara, Prostat, Paru-Paru dan Pankreas.

2. Daya kerjanya 10,000 kali lebih kuat dalam memperlambatkan pertumbuhan sel kanser dibandingkan dengan Adriamycin dan Terapi Kemo yang biasa digunakan!

3. Tidak seperti terapi kemo, ekstrak buah ini secara selektif hanya memburu dan membunuh sel-sel jahat dan TIDAK membahayakan atau membunuh sel-sel yang sihat.

Penyelidikan telah dilakukan secara ekstensif pada pohon “ajaib” ini,selama bertahun-tahun tapi kenapa kita tidak tahu langsung mengenai hal ini ? Jawabnya adalah : Begitu mudah kesihatan kita, kehidupan kita, dikendalikan oleh yang memiliki wang dan kekuasaan!

Salah satu perusahaan ubat terbesar di Amerika dengan aset jutaan dollar melakukan penyelidikan luar biasa pada pohon Graviola yang tumbuh dihutan Amazon ini. Ternyata beberapa bahagian dari pohon ini : kulit kayu, akar, daun, isi buah dan bijinya, selama berabad-abad lamanya telah menjadi penawar bagi suku Indian di Amerika Selatan untuk menyembuhkan : sakit jantung, asma, masalah berkaitan hati dan rematik. Dengan bukti-bukti ilmiah yang minimum, perusahaan yang mengumpulkan dana dan sumber usaha manusia yang sangat besar bagi tujuan melakukan penyelidikan dan berbagai ujian. Hasilnya sangat menakjubkan. Graviola secara ilmiah telah terbukti sebagai agen pembunuh sel kanser yang berkesan !

Tapi… kisah Graviola hampir berakhir disini. Kenapa?

Dibawah undang-undang persekutuan, sumber bahan semulajadi untuk ubat adalahDILARANG dipatentkan.

Perusahaan menghadapi masalah besar dan mereka berusaha sedaya upaya dengan pembiayaan sangat besar untuk membuat klon tiruan dari Graviola ini agar ianya dapat dipatentkan sehingga dana yang dikeluarkan untuk penyelidikan dan ujian dapat dituntut dan bahkan mengaup keuntungan besar. Tapi usaha ini tidak berhasil kerana Graviola tidak berjaya diklon. Perusahaan gigit jari setelah mengeluarkan dana jutaan dolar untuk usaha penyelidikan mereka.

Ketika mimpi untuk mendapatkan keuntungan besar beransur-ansur pudar, kegiatan penyelidikan juga turut berhenti. Lebih parah lagi, perusahaan menutup projek ini dan memutuskan untuk TIDAK menerbitkan hasil penyelidikan ini.

Beruntunglah, ada salah seorang ilmuwan dari kumpulan penyelidik tidak sanggup melihat kekejaman ini terjadi. Dengan mengorbankan kerjayanya, dia menghubungi sebuah perusahaan yang biasa mengumpulkan bahan-bahan bersumberkan semulajadi dari hutan Amazon untuk penghasilan penawar.

Ketika para pakar penyelidik dari Institut Sains Kesihatan mendengar berita keajaiban Graviola, mereka mulai lakukan usaha penyelidikan. Hasilnya sangat mengejutkan. Graviola terbukti sebagai pohon pembunuh sel kanser yang berkesan.
The National Cancer Institute mulakan penyelidikan ilmiah yang pertama pada tahun 1976. Hasilnya membuktikan bahawa daun dan batang kayu Graviola mampu menyerang dan menghancurkan sel-sel jahat kanser. Sayangnya hasil ini hanya untuk keperluan dalaman dan tidak dihebahkan.

Sejak 1976, Graviola telah terbukti sebagai pembunuh sel kanser yang luar biasa pada ujikaji yang dilakukan oleh 20 makmal bebas yang berbeza.

Satu kajian yang dihasilkan oleh the Journal of Natural Products menyatakan bahawa kajian yang dilakukan oleh Catholic University di Korea Selatan, mendakwa bahawa salah satu unsur kimia yang terkandung di dalam Graviola, mampu memilih, membezakan dan membunuh sel kanser usus besar dengan 10,000 kali lebih kuat berbanding dengan Adriamycin dan terapi kemo!

Sebuah kajian di Purdue University pula membuktikan bahwa daun Graviola mampu membunuh sel kanser secara berkesan, terutama sel kanser: Prostat, Pankreas, dan Paru-paru.

Setelah hampir 7 tahun tidak ada berita mengenai Graviola, akhirnya berita keajaiban ini pecah juga, melalui informasi dari Lembaga-lembaga seperti disebutkan terdahulu.
Kisah lengkap tentang Graviola, dimana memperolehnya, dan bagaimana cara memanfaatkannya, dapat dijumpai dalam Beyond Chemotherapy: New Cancer Killers, Safe as Mother’s milk, sebagai bonus istimewa percuma terbitan Health Sciences Institute. Sekarang anda tahu manfaat durian belanda yang luar biasa ini. Rasanya manis-manis masam begitu menyegarkan. Buah yang 100% semulajadi tanpa sebarang kesan sampingan.




WHAT CANCER CELLS FEED ON?

WHAT CANCER CELLS FEED ON:

a. Sugar is a cancer-feeder. By cutting off sugar it cuts off one important food
supply to the cancer cells.. Sugar substitutes like NutraSweet, Equal,Spoonful,
etc are made with Aspartame and it is harmful. A better natural substitute would
be Manuka honey or molasses but only in very small amounts. Table salt has a
chemical added to make it white in colour. Better alternative is Bragg's aminos or sea salt.

b. Milk causes the body to produce mucus, especially in the gastro-intestinal tract.
Cancer feeds on mucus. By cutting off milk and substituting with unsweetened soy milk,cancer cells are being starved.

c. Cancer cells thrive in an acid environment . A meat-based diet is acidic and it is best to eat fish, and a little chicken rather than beef or pork. Meat also contains livestock antibiotics, growth hormones and parasites, which are all harmful, especially to people with cancer.

d. A diet made of 80% fresh vegetables and juice, whole grains, seeds, nuts and
a little fruits help put the body into an alkaline environment. About 20% can be from cooked food including beans. Fresh vegetable juices provide live enzymes that
are easily absorbed and reach down to cellular levels within 15 minutes to nourish
and enhance growth of healthy cells.

To obtain live enzymes for building healthy cells try and drink fresh vegetable juice (most vegetables including bean sprouts) and eat some raw vegetables 2 or 3 times a day. Enzymes are destroyed at temperatures of 104 degrees F (40 degrees C).

e. Avoid coffee, tea, and chocolate, which have high caffeine. Green tea is a better alternative and has cancer-fighting properties. Water--best to drink purified water,or filtered, to avoid known toxins and heavy metals in tap water. Distilled water is acidic, avoid it.


12. Meat protein is difficult to digest and requires a lot of digestive enzymes. Undigested meat remaining in the intestines become putrified and leads to more toxic buildup.



13. Cancer cell walls have a tough protein covering. By refraining from or eating less meat it frees more enzymes to attack the protein walls of cancer cells and allows the body's killer cells to destroy the cancer cells.

14. Some supplements build up the immune system (IP6, Flor-ssence, Essiac, anti-oxidants, vitamins, minerals, EFAs etc..) to enable the body's own killer cells to destroy cancer cells.
Other supplements like vitamin E are known to cause apoptosis, or programmed cell death, the body's normal method of disposing of damaged, unwanted, or unneeded cells.

15. Cancer is a disease of the mind, body, and spirit. A proactive and positive spirit will help the cancer warrior be a survivor.

Anger, unforgiveness and bitterness put the body into a stressful and acidic environment.

Learn to have a loving and forgiving spirit.. Learn to relax and enjoy life.

16. Cancer cells cannot thrive in an oxygenated environment. Exercising daily,
and deep breathing help to get more oxygen down to the cellular level. Oxygen
therapy is another means employed to destroy cancer cells.

Sunday, July 17, 2011

HIDANGAN DINNER MLM AHAD

sALAM

Dah lama teringin nak buat ayam panggang ala kenny rogers ala-alam resepit Robert ( Licence To Grill). Mlm tu buat juga, minta hubby tolong beli ayam seekor.

REsepi ini saya amik dari blog Kak Jee, sedao juga..tapi ku ubah namanya jadi Ayam PanggangLemon BErmadu..sedappp

Mashed potato tu lagi sedap dari yg dijual dari restoran makan segera. Saya mik dari blog..sapa yer..tak ingatlah pulak.

Resepi spagetti tu saya dapat dari pekerja restoran makanan barat di Ipoh, tetapi tetap menggunakan camutan sos Prego.


Monday, June 27, 2011

LAUK TENGAHARI 27 JUN 2011

Cuti hari ni, baby sitter minta cuti. apa lagi..main masak-masak..rasa nak meratah pecal ngan ikan bakar...






Saturday, May 21, 2011

SENIWATI SARIMAH AHMAD MELAWAN KANSER DGN B17

Berpantang maut sebelum ajal
Terharu membaca kisah Datuk SArimah Ahmad yg mengidap kanser tahap dan disahkan oleh doktor pada tahun 2009 utk hidup selama 3 bulan sahaja tetepi masih sihat kerana mengamalkan rawatan alternatif B17.

IKuti kisah seterusnya.

Oleh MUZLINA ABU BAKAR
muzlina.bakar@utusan.com.my
Gambar ABDUL RASHID MAHFOF

Datuk Sarimah Ahmad

BUKAN mudah untuk memujuk primadona ini berkongsi kedukaan yang sudah lama bersarang di lubuk jiwanya. Alasan yang diberikan, dia enggan penderitaan yang dilaluinya akan mudah menarik simpati ramai.

Selama ini pun, apa saja pandangan buruk yang tidak dibahaskan masyarakat mengenai lara yang dilalui oleh golongan anak seni sepertinya dan kerana itu kali ini, seniwati unggulan, Datuk Sarimah Ahmad lebih senang berdiam diri.

Namun, kehendak Hits yang tidak pernah henti memujuknya untuk tampil di media berkongsi cerita mengenai penyakit kanser yang dihidapinya mencairkan hati beliau.

Pertemuan diatur di sebuah hotel di Subang Jaya, Selangor (berdekatan dengan kediamannya) untuk diinterbiu baru-baru ini.

Kejelitaan seniwati yang mula menempa kemasyhuran di era studio perfileman hitam putih di Jalan Ampas masih belum luntur. Dia hadir dengan imej yang cukup sederhana, bertudung hitam putih dan berkain serta blaus panjang hitam.

Aktres Sarimah atau lebih mesra dipanggil sebagai Kak Mah pagi itu hadir ditemani anak kelimanya, Yusarima Puteri.

Tidak banyak yang berubah pada Sarimah. Pada usianya mencecah 68 tahun, beliau masih manis biarpun sekadar mengenakan solekan yang nipis.

Bagaimanapun, dalam kesederhanaan itu, pada wajahnya sebetulnya terpancar kesedihan yang cuba diselindungi tuan punya dirinya yang kental dengan semangat juang yang tinggi, apa lagi untuk berhadapan dengan ujian maut selama setahun kerana kanser - penyakit yang amat digeruni dan menjadi antara penyakit paling berbahaya di dunia era moden ini.

Semangat berlawan dengan penyakit yang dikongsi dengan Sarimah pada awal perbualan sudah cukup menjelaskan betapa beliau sentiasa reda dengan ujian Ilahi.

Mengenali Sarimah, beliau tidak pernah lekang diuji sejak dari usia mudanya sehingga mendaki usia emas. Ibu tunggal kepada enam orang anak ini tidak henti-henti melafazkan rasa syukur pada Yang Maha Esa kerana kuasaNya itu mengatasi apa yang pernah diungkapkan oleh pengalaman perubatan.

“Bila doktor memberitahu jangka hayat Kak Mah hanya mampu bertahan tiga bulan saja, Kak Mah amat terkejut namun reda andai itu ketentuanNya. Kak Mah harus menerima qada dan qadar Tuhan,” Sarimah memulakan perbualan dalam nada yang cukup sebak.

Air mata cuba ditahan agar tidak mengalir laju dari kelopak matanya saat membuka rahsia mengenai penyakit barah hidung dan otak yang dimaklumkan oleh doktor ketika menjalani pemeriksaan pada April tahun lalu.

Sejak tarikh 20 April tahun lalu, hari yang dimaklumkan oleh doktor mengenai penyakit yang dideritainya, kehidupan Sarimah berubah secara total.

“Kak Mah masih ingat tarikh 20 April tahun lalu, bila Farawahida, Jamil dan Siti Rohani (arwah menantu yang meninggal kerana kanser payu dara pada Julai tahun lalu) membawa Kak Mah ke sebuah hospital swasta untuk mendapatkan keputusan perubatan, Kak Mah hanya berserah pada Allah.

“Tatkala doktor mengesahkan Kak Mah mengidap penyakit barah hidung dan otak tahap empat dan hanya ada waktu tiga bulan untuk hidup, Kak Mah hanya melafazkan `aku reda’.

“Sebab Kak Mah percaya, hidup dan mati kita ditentukan oleh Allah SWT dan jika sudah sampai ajal kita, ia tidak akan cepat atau lambat walau sesaat jua,” sambung Sarimah dengan nada bergetar.

Hati wanita, sesabar mana sekalipun mereka menerima ujian, namun sebagai insan yang lemah air mata akhirnya tumpah juga kerana tidak mampu untuk melaluinya sendirian.

“Kak Mah cuba kuat, namun hati seorang wanita tidak dapat menahan air mata daripada menitis. Waktu itu Kak Mah memandang Ida, Jamil dan Siti Rohani yang terdiam kaku.

“Walaupun hati ini digayut sedih namun Kak Mah reda dan yakin selagi belum sampai ajal, Kak Mah akan berusaha untuk membebaskan diri daripada penyakit ini.

“Cuma doa Kak Mah ketika itu, agar Allah beri peluang kepada Kak Mah untuk menunaikan umrah walaupun untuk kali terakhir pada bulan Ramadan lalu. Alhamdulillah, doa Kak Mah dimakbulkanNya,” cerita Sarimah dalam nada sebak.

Sebetulnya, tidak ramai yang mengetahui primadona yang bakatnya diasah oleh Seniman Agung Allahyarham Tan Sri P.Ramlee itu sudah diserang kanser sejak 2007 lagi.

“Waktu itu, dalam seminggu sekurang-kurangnya Kak Mah demam dan batuk sampai tiga empat hari. Bila makan ubat, demam kebah dan batuk pun reda.

“Bukan itu sahaja, malah kadang-kadang waktu tengah malam, tiba-tiba lidah Kak Mah keras. Kak Mah tak boleh rasa apa pun. Kepala sakit macam nak putus nyawa.

“Walaupun ketika itu, Kak Mah memujuk hati ini agar sabar namun kadang-kadang Kak Mah dapat rasakan maut bagaikan di depan mata. Apa yang mampu Kak Mah lakukan, hanyalah meminum air zam-zam yang menjadi minuman utama Kak Mah setiap hari.

“Bukan itu sahaja, malah Kak Mah sering diserang sakit kepala yang amat sangat dan mata semakin kabur. Bila penyakit itu datang menyerang, Kak Mah rasa dunia ini bagaikan gelap dan tidak punya apa-apa lagi,” Sarimah mendedahkan derita yang dilalui dengan penuh keinsafan.

Namun kerana sifat tawakal dan istiqamahnya, Sarimah tidak pernah mengalah. Menyedari setiap penyakit ada penawarnya, beliau memilih untuk mendekati Allah dengan menghayati bacaan ayat-ayat suci al-Quran selain memastikan solat wajib menepati waktu dan amalan solat sunat digandakan.

Sebagai seorang muslim, Sarimah berpegang pada ketentuan seandainya Allah mencabut nyawanya pada bila-bila masa, dia reda namun kewajipan sebagai hambaNya tidak akan sama sekali dipersiakan.

Ada ketika dalam serba kesulitan juga, Sarimah tetap mendekati Allah biarpun dalam keadaan terbaring.

Namun, satu hal yang tidak sanggup untuk dilalui pelakon Madu Tiga dan Ibu Mertuaku itu ialah proses perubatan kimoterapi yang disyorkan doktor kerana proses itu amat menyakitkan.

“Melihat kedegilan kak Mah enggan menjalani kimoterapi, Usha membawa kak Mah berjumpa doktor dan memberitahu keadaan sebenar. Bukan Kak Mah tidak percaya dengan perubatan moden, tetapi dalam usia Kak Mah ketika itu sudah mencecah 67 tahun ketika, tubuh Kak Mah tidak mampu menerimanya lagi.

“Bagi Kak Mah biarlah Kak Mah bertahan begitu dan jika Allah akan menjemput Kak Mah pulang, Kak Mah reda daripada menjalani proses kimoterapi,” kata Sarimah berkali-kali.

Beruntung Sarimah kerana beliau disayangi ramai. Saudara-mara dan kenalan rapat yang mengetahui penderitaan yang dilaluinya turut sama mendoakan kesejahteraan dan kesihatannya.

Ini termasuk saudara terdekat, Prof. Madya Dr. Abdul Aziz Hanafi dan isteri yang tidak pernah putus mengadakan solat hajat mendoakan kesihatannya.

Ketika Sarimah menanggung kesakitan yang amat sangat dan teraba-raba untuk mencari ubat, seorang kawan membawanya berjumpa seorang Profesor yang dikenali sebagai Prof. Syed yang menawarkan makanan tambahan B17 yang diimport dari Mexico.

“Sebelum mengamalkan pil supplemen ini, Kak Mah harus menjalani ujian darah. Hasil daripada keputusan ujian darah itu barulah Profesor berkenaan mengetahui penyakit Kak Mah. Keputusannya, Prof. Syed mendapati Kak Mah mengidap kanser hidung dan otak tahap empat dan Kak Mah juga ada masalah jantung,” Sarimah menjelaskan hasil penemuan dengan professor berkenaan.

Amalan dan gaya hidup Sarimah selama ini sememangnya positif dan memenuhi kriteria mereka yang sihat. Beliau amat menjaga kesihatan terutama dari aspek pemakanan selain sentiasa mengadakan senaman ringan setiap hari.

Justeru, apabila disahkan mempunyai masalah jantung, beliau sendiri keliru dan tertanya-tanya kenapa ia berlaku pada dirinya.

“Akhirnya kak Mah berbalik pada ketentuan Ilahi. Seperti yang kak Mah katakan sebagai umat Islam, kak Mah reda dengan ujian Allah. Dengan wang simpanan yang kak Mah ada serta bantuan anak-anak, kak Mah bersedia menjalani rawatan alternatif yang ditawarkan," jelasnya yang berterima kasih kepada anak-anak yang sentiasa mengambil berat soal kesihatannya.




Tuesday, May 17, 2011

KISAH BENAR _ SEORANG IBU AKAN TERPISAH DARI ANAK2NYA KERANA BELIAU MENGIDAP CANCER..PLS BANTU BELIAU DGN JADI FOLLOWER REGARDLESS OF RELIGION. ..

CATATAN ALAINA .

Say NO! to CANCER Discrimination
WE ARE DOING THIS THING!

On behalf of myself and my children, I cannot thank you all enough!

We need to keep it going!

Please "like" the fan page that my dear friend from childhood Peter Kaufmann made for
my children and me:

http://www.facebook.com/pages/Alaina-Giordano-Should-Not-Lose-Her-Kids-Because-She-Has-Breast-Cancer/127024814041233

We must OVERTURN this ruling

for my children

and for all children.


If this ruling stands it will become precedent in this Judge's courtroom, which will more than allow her to use it as a reason to make the same sort of rulings in similar custody decisions.

Thank you for doing the right thing.

Alaina Giordano




Sunday, May 15, 2011

KELAS TALAM DI IPOH

Kalau ada member2 di Ipoh yg berminat utk belajar atau masuk Kelas Talam saya, hubungi saya yer..kalau ada 5-6 orang saya dah boleh start kelass. Saya ambik RM80 utk 6 jenis kuih Talam.



Talam Keladi dan Talam chendol



Talam jagung dan talam suji


Seri Muka


Talam gula melaka dan talam skoteng




Tuesday, May 10, 2011

Risiko Diabetis

Salam.

TErtarik dgn info yg diberikan oleh seorang blogger yg menggelarkan dirinya Marhaen Kacak. So saya nak kongsi maklumat yg telah sayabaca dari ruangannya.

Fakta 1 : Diebetes Boleh Akibatkan Penyakit Mata

Penyakit mata diebetes (Diebetec Retinophaty) boleh terjadi disebabkan beberapa faktor seperti kawalan aras gula, tekanan darah, genetik dan sebagainya...Walaupun pada pengidap diebetes, kawalan aras gula yang baik dengan pengambilan ubatan secara konstan dapat mengurangkan risiko Diebetec Retinophaty (DR) atau sekurang2nya tak la penyakit ini berkembang ke tahap yang serius...

Fakta 2 : Tiada Tanda Atau Amaran Yang Jelas

Tiada tanda atau simptom yang jelas akan berlaku bagi DR sehinggalah ke peringkat yang severe.. Adakalanya simptom dan tanda awal berikut perlu diberi perhatian tidak kira kepada pesakit atau bukan pesakit diebetes :

Kabur Pandangan
Pandangan berganda (Double Vision)
Sukar melihat pada bahagian sisi medan penglihatan (ekor mata)
Objek kecil melayang2 dalam medan penglihatan (floaters)
Tompok hitam pada medan penglihatan
Sakit dan tekanan dari dalam mata

Fakta 3 : Pesakit Diebetes Perlukan Pemeriksaan Mata Berkala

Adalah menjadi kemestian pesakit diebetes perlu menjalani diebetec eye screening di hospital sekurang2nya setahun sekali...Pemeriksaan perlu dijalankan dengan pengembangan anak mata (dilated pupil) supaya lebih luas lagi kawasan retina yang dapat di periksa.. Pemeriksaan ini penting untuk memantau DR supaya apa2 perkembangan peringkat awal DR dapat dicegah dari melarat ke peringkat yang serius..

Fakta 4 : Risiko Penyakit DR Tetap Ada Walaupun Dengan Pengawalan Aras Gula

Pesakit diebetes, walaupun dengan pengawalan gula yang baik tidaklah akan terhindar dari DR 100%. DR boleh berlaku juga jika aras gula sentiasa di tahap yang normal.. Walaupun begitu pengawalan yang baik dapat melambatkan progres DR dan sekaligus dapat dicegah sebelum mencapai peringkat yang kronik..

Fakta 5 : Penghidap Diebetes Berisiko Mengidap Glaukoma

Pesakit diebetes terdedah kepada risiko untuk megidap glaukoma 40% lebih tinggi dari individu lain...Lebih lama penyakit diebetes dihidapi, semakin tinggi risiko untuk mengidap glaukoma...Risiko ini juga meningkat jika umur semakin meningkat...

Fakta 6 : Penghidap Diebetes Berisiko Mengidap Katarak

Kalau korang mengalami diebetes, risiko korang mengidap katarak juga meningkat. Pesakit diebetes boleh mengidap katarak pada usia lebih muda dan perkembangan katarak lebih cepat daripada individu lain...

Fakta 7 : DR Boleh Rosakkan Retina

Jika kandungan gula dalam darah terlalu tinggi, dinding salur darah akan menjadi lemah. Cecair dan komposisi2 darah akan meresap keluar dari salur darah retina dan menyebabkan tumbuhnya salur2 darah baru yang amat lemah daya tahan..Darah dan bendalir2 lain akan keluar dari salur2 darah baru ini dan akan menyebabkan retina bengkak. Retina bengkak ini akan mengurangkan pengambilan nutrien dan oksigen sekaligus akan merosakkan struktur retina...fenomena ini akan menyebabkan kebutaan..

Fakta 8 : Pembedahan Laser Boleh Melambatkan Progres DR

Pembedahan Laser berfungsi untuk mengecilkan salur2 darah abnormal serta menampal bahagian2 retina yang 'bocor' akibat pengaliran keluar bendalir2 darah.. Pembedahan ini dapat mengurangkan risiko kepada kebutaan kepada sesetengah individu yang mengidap DR.. walaubagaimanapun dalam kebanyakan kes, penglihatan pesakit tetap dalam keadaan yang sama (teruk). Rawatan Laser hanya dapat mengelakkan keadaan menjadi lebih teruk sahaja...




Monday, May 9, 2011

FADHILAT TASBIH KIFARAH

yang-simple.html

Baru kuteringat, zaman-zaman studi dulu, memang selalu diakhiri majlis dengan bacaan tasbih kaffarah..tak sedar rupa-rupanya dah jauh ku melupakan amalan itu…jahilnya diri nie, ayat yang cukup simple tu sebenarnya patut terus diamalkan…

meh kita sama-sama amalkan bacaan tasbih kifarah, moga Allah menerima keampunan kita

****

Daripada Abu Hurairah RA meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: “Sesiapa yang duduk dalam satu majlis, dan melakukan banyak salah dan silap, maka sebelum dia meninggalkan majlis itu dia menyebut:
سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ أَسْتَغْفِرُكَ وَأَتُوْبُ إِلَيْكَ
melainkan diampunkan segala dosa yang telah dilakukan sepanjang dia berada dalam majlis itu”.

****

Daripada Abu Barzah Aslami RA berkata: Rasulullah SAW pernah menyebut pada hujung usia baginda apabila baginda hendak bangun meninggalkan sesuatu majlis:
سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ أَسْتَغْفِرُكَ وَأَتُوْبُ إِلَيْكَ
Maka berkata seorang lelaki: Wahai Rasulullah, sesungguhnya engkau telah menyebut suatu ucapan yang mana tidak pernah engkau ucapkan sebelum ini. Berkata (Rasulullah SAW): “Ia merupakan kaffarah (penebus dosa) terhadap apa yang berlaku dalam majlis”

****
Di riwayatkan daripada Aisyah RA bahawa apabila baginda bangun daripada majlis, baginda akan membaca:
سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ أَسْتَغْفِرُكَ وَأَتُوْبُ إِلَيْكَ

Saya bertanya: kenapa tuan sering membaca doa ini?

Baginda menjawab: Sesiapa yang membaca doa ini pada penutup majlis maka akan di ampunkan kesilapan-kesilapan yang berlaku dalam majlis tersebut.




Friday, May 6, 2011

CAM NI KER ORANG MALAYSIA?? TAK TAHU CAKAP MELAYU

Tengahari Jumaat, pergi ker Ipoh Parade, cadangnya nak ambil handbag CArlo Rino yg hantar repair tahun lepas. Beg dah lama siap tapi tak berambik lagi sbb kesuntukan masa..opppsss jap jap yer..saya tahuler semua orang ada 24 jam sehari, tapi saya masih jugak tak sempat.

Nak dijadikan citer lepas gi ambik bag, saya singgahlah kat kedai yg jual IPad kat, maklumlan sekarang kan trend orang pakai IPad, tak beli pun tak per...saja jer tengok-tengok.

Saya pun gi bertanya dgn sales girl pompuan, kalau tak silap guna bahasa rojak melayu-Inggeris. Sales girl tu boleh kata..SORRY SAYA TAK TAHU MALAY..hushh..angin jugak dengarnya, tapi sabar juga, explain ngan dia dlm bahasa Inggeris. Lepas di aexplain tu cadang nak balik terus ler, tapi hati rasa tak puas hati, saya pun patah balik ( tak jauh pun masih dlm kedai tu jugak) ..saya tanya dia..ARE YOU MALAYSIAN??

Dia jawab: YES IM MALAYSIAN.
Saya tanya : HOW COME YOU CANT SPEAK MALAY?
Dia jawab: I DONT KNOW MALAY.
Saya jawab: IF YOU MALAYSIAN, YOU SHOULD KNOW SPEAK MALAY...SHAME ON YOU..

Pas tu saya pun beredarlah..puas juga hati membahasakan dia..




Tuesday, April 19, 2011

METABOLIC SINDROM - ON VICTOZA TREATMENT

Dah banyak yg dicuba utk kuruskan badan, makin dicuba makin banyak resistance. Jumpa doktor pakar, it seem I have metabolic sindrom. apa tu metabolic sindrom..Hmm..cari kat yahoo...the definition : Metabolic syndrome is a name for a group of risk factors that occur together and increase the risk for coronary artery disease, stroke, and type 2 diabetes.

Ohh my God..it sound terrible, darah tinggi dah ada eventhough under control..kata doctor lagi..saya ada INSULIN RESISTANCE...APA TU PULAK???

Insulin resistance is a condition in which cells, particularly those of muscle, fat, and liver tissue, display "resistance" to insulin by failing to take up and utilize glucose for energy and metabolism (insulin normally promotes take up and utilization of blood glucose from the blood stream). In its early stages, the condition is asymptomatic, but may develop into Type II Diabetes. Although there are several established risk factors, the underlying cause is unknown.


Doktor kata to cure mysself..I have to take victoza..mean everyday I kena cucuk my tummy...but doctor kata ini bukan INSULIN..sbb kalau cucuk insulin adalah utk patient yg tak cukup insulin..but my problem insulin ada tapi ia tidak boleh digunakan utk neutralise glucose.

Well agreed with the cadangan doctor, I started my medication on victoza since Sabtu 16 April 2011. 30 hb akan jumpa doctor lagi ..utk follwup medical checkup.

DOCTOR KATA LAGI;;BILA BADAN DAH KURUS..SEMUA PENYAKIT AKAN HILANG..UWAAAHHHHHH





.

Wednesday, April 6, 2011

Pinggan bujur twin rose utk dijual



Ada 2 keping , sebiji RM80 tidak termasuk pos. Panjang 16.5inci.





Thursday, March 3, 2011

KANSER DAN BIJI APRIKOT (VITAMIN B17)

Baru baru dari klinik..ambik ubat demam selsema n batuk. Ingatkan sure kena marah ngan doktor sebab dah 2 hari tak makan ubat darah tinggi..sure bp naik..dan glucose reading sure cecah 9 apatah lagipg tadi dah pekena milo O se mug. rupa-rupanya alhamdulillah glucose 6.7 dan bp 120/83...hehehe bestnya..alhamdulillah mujarab juga KAPSUL BUJI APRIKOT yg ku makan pagi dan malam. .



Kapsul Biji Aprikot dalam bentuk kapsul, mudah dimakan terutama bagi mereka yang agar sukar untuk mengunyah dan menelan biji aprikot mentah yang mempunyai rasa pahit. Kandungan kapsul adalah 100% kisaran biji aprikot mentah yang pahit. Kapsul Biji Aprikot sangat digalakkan sebagai makanan tambahan seharian bagi mencegah pelbagai masalah kesihatan terutamanya penyakit kanser. Berikut adalah kebaikan-kebaikan yang boleh diperolehi daripada pengambilan kapsul biji aprikot sebagai makanan tambahan seharian:

Mencegah dan merawat penyakit kanser (semua jenis kanser)
Membantu menstabilkan tekanan darah
Mengurangkan masalah sakit sendi
Menyelesaikan masalah jerawat
Menghaluskan kulit
Membantu menyelesaikan masalah buasir
Menghilangkan penyakit migrain
Menyelesaikan masalah haid tidak teratur (menstabilkan hormon)
Kencing Manis
Menghilangkan keputihan (bagi kaum wanita)
Melegakan asma dan resedung
Harga runcit: RM89/botol (150 kapsul) - Semenanjung Malaysia + postage RM7
RM94/botol (150 kapsul) - Sabah dan Sarawak + postage RM13

Monday, January 24, 2011

MORE INFO ON B17@BIJI APRIKOT

Selain itu, kata-kata yg kita sering dengar "an epal a day, keep the doctor away' atau "sebiji epal dalam sehari dapat hindarkan diri anda dari doktor". Ianya termasuklah bijinya. Sebaliknya, kita diberitahu sepanjang hidup kita untuk tidak memakan bijinya yang mana sangat bertentangan dengan apa yang diperlukan oleh tubuh kita.

Biji aprikot mentah mempunyai kandungan B17 yang sangat tinggi dan tertinggi diantara yang lain-lainnya, diikuti oleh biji buah epal.

Disini, kami menawarkan biji aprikot mentah yang dibungkus, yang tidak dijemur dibawah cahaya matahari, tidak dibekukan dan tidak dimasak....semuanya yang MENTAH dan sangat baik untuk tujuan pencegahan dan rawatan penyakit. Biji aprikot jangan dimasak atau dibekukan supaya kebaikan yang ada padanya tidak hilang. Biji aprikot hanya berkhasiat dalam bentuk mentah.

Untuk menghilangkan rasa pahit apabila memakan biji aprikot ini, anda boleh memakannya bersama buah-buahan lain. Contoh, anda boleh makannya bersama kismis atau kurma atau buah-buahan segar yang lain.

Anda boleh juga menghancurkannya menggunakan mesin pengisar dan taburkan biji aprikot yang telah dikisar ke atas salad buah-buahan. Anda juga boleh mengunyahnya begitu saja. Sesetengah orang boleh mengunyah biji aprikot tanpa mencampurkannya dengan makanan atau buah-buahan lain.

Jika anda mengambil biji aprikot untuk tujuan pencegahan kanser, cukup dengan mengambil 10 hingga 20 biji dalam sehari.

Pada masa yang sama, cuba jauhkan diri anda dari mandi dan minum air berklorin, sebaiknya gunakanlah air beralkali untuk menyahkan toxin dari tubuh anda.

Makan hidangan yang berkhasiat. Elak daripada memakan makanan segera , makanan yang dibeli dari kedai yang mengandungi kimia dan pengawet, daging yang dicucuk dengan pelbagai jeni bahan kimia dan antibiotik.

Dapatkan makanan dan air yang paling berkhasiat serta udara yang sihat dan segar, dan sentiasa memasukkan biji aprikot kedalam diet pemakanan anda.

Satu lagi sebab kenapa anda perlu makan biji aprikot mentah, didalamnya terkandung bukan saja B17. Biji aprikot juga mengandungi B17 , enzim dan nutrisi lain yang sangat baik untuk tubuh badan manusia.

Oleh yang demikian, apabila diekstrak B17 dari biji aprikot dan dijadikan dalam bentuk tablet, anda hanya akan dapat B17, bermakna sebaiknya anda makan biji aprikot dalam bentuk asalnya atau yang dikisar dan diletakkan kedalam kapsul.

Bagi pesakit kanser, mulakan pemakanan biji aprikot mentah ini dalam dosej yang sedikit, contoh, 5 biji 2 kali sehari....Kemudian ditambah 1-2 biji setiap hari sehingga mencapai jumlah 13 biji 6 kali sehari.

Setiap orang berbeza dalam pengambilan biji aprikot mentah ini. Sesetengah orang perlu mengambilnya dalam dosej yang tinggi untuk melihat kesan positif dari pengambilan biji aprikot mentah dan sesetengah orang hanya perlu mengambilnya dalam dosej yang kecil dan kekerapan yang kurang untuk mendapat kesan penyembuhannya. Ini adalah kerana beberapa faktor perbezaan tubuh seseorang, ada yang tubuhnya mengandungi toxic yang lebih dari yang lain, saiz tubuh yang berbeza juga memainkan peranan, tapi walaubagaimanapun, anda mesti pastikan anda memasukkan sebanyak mungkin biji aprikot kedalam tubuh anda dalam kadar secepat yang anda mampu.

Dengan mengalih pemakanan diet anda kepada yang semulajadi, ianya adalah bertentangan dengan apa yang bahan kimia akan lakukan kepada tubuh anda. Ianya akan membina sistem imunisasi tubuh anda, menyerang kanser yang wujud dalam tubuh anda serta menyahtoksin badan anda. Manakala bahan kimia dan dadah akan memenuhkan tubuh anda dengan toksin dan sekaligus memusnahkan sistem imunisasi anda. Bahan kimia atau dadah itu akan membunuh kanser tetapi pada masa yang sama ianya juga mematikan sel-sel yang baik didalam tubuh anda. Kita semua perlu memastikan yang sistem imunisasi tubuh kita berada didalam keadaan yang 'Tip-top" kerana ianya merupakan sistem pertahanan kita.










KEPERLUAN MENJADIKAN BIJI APRIKOT MAKANAN HARIAN

Sebagaimana biji-bijian yang lain Biji Aprikot amat berkhasiat dan ia adalah makanan kaum Hunza dipendalaman yang bebas dari kanser, sihat, lanjut usia sehingga lebih 120 tahun. Antara nutrient yang banyak terdapat pada biji aprikot ialah enzim Amygdalin atau Laetrile atau disebut Vitamin B17. Tugas B17 ini hanyalah memusnahkan sel asing dan mengeluarkannya melalui pembuangan air.

B17 terdapat dalam banyak makanan, malangnya tabiat pemakanan kita hari ini di negara membangun telah mengenepikan dan mengurangkan penggunaan B17 yang rasanya agak pahit. Sebagai contoh masyarakat yang mengamalkan pemakanan tradisi ini dikatakan bebas dari kanser kerana makanan mereka kaya dengan B17.


Selain dari biji aprikot, bijirin lain ialah Almond pahit, pie apple, biji buah anggor, millet (yang sekarang ini digantikan dengan gandum yang kurang B17), broad beans, sengkuang, Oren, ubi kayu, kacang hijau, keledek, buah betik , B17 juga terdapat didalam sesetengah rumput seperti wheat grass, johnson, tunas dan southen.

B17 pertama kali di ektrak dan diberi nama 100 tahun dahulu malah telahpun didaftarkan didalam pharmacological sebagai ubatan tidak bertoksin, tetapi terdapat racun yang terperangkap yang dinamakan Cyanide seperti garam harian yang mempunyai sodium tetapi tidak merosakkan tisu manusia, Ia tidak beracun seperti garam dan gula yang kita makan hari ini.

Kebiasaan sistem pertahan tubuh mampu menghalang dan menghapuskan sel kanser ini tetapi semasa berlaku stress atau sakit, maka sistem pertahanan tidak berupaya melawan mereka.

B17 akan hanya bertindak balas pada sel yang tidak normal dalam badan manusia termasuk sel kanser, tumor, jerawat atau pun buasir. Enzim yang terdapat dalam sel kanser dapat membuka kunci amygdalin maka terhasillah dan tindakbalas metabolik badan yang berkanser dan cyanide tersebut memasuki aliran darah. Maka secara semulajadi akan dineutralkan oleh hati.

Hati (liver) bekerja dengan lebih kuat jika terdapat ada unsur toksin dalam badan, sehingga kesan yang dapat dilihat ialah kerosakan hati akibat penghasilan toksin dalam badan, tetapi bukan kerosakan dari kanser. Jika tubuh terlalu banyak toksin dan tidak dapat keluar dari badan besar kemungkinan akan mengidap kanser hati pula.

http//www.anticancerinfo.co.uk/why.htm.






Biji Aprikot Atau Vitamin B17 TIDAK Beracun!
Soalan:
Adakah vitamin B17 dan biji aprikot untuk kanser beracun?
(Vitamin B17 adalah salah satu ektrak dari biji aprikot mentah)

Jawapan:
Secara teknikalnya, setiap makanan di atas planet ini adalah beracun.

Sepertimana anda boleh jatuh sakit dengan meminum terlalu banyak air atau memakan terlalu banyak makanan apa saja , ya, anda juga boleh jatuh sakit bila memakan terlalu banyak biji aprikot mentah juga.
Walaubagaimanapun, ini tidak bermakna air, makanan atau biji aprikot tidak baik untuk anda dalam dosej atau kuantiti yang betul.
Apabila seseorang menggunakan perkataan "beracun", ianya secara umum bermakna benda itu beracun bila diambil dalam dosej atau kuantiti yang sedikit.
Dengan definisi ini, Vitamin B17 TIDAK beracun walaupun diambil dalam dosej yang tinggi.
Tablet aspirin, contohnya, 20 kali lebih beracun dari Vitamin B17 dalam amaun yang setara denga aspirin itu. Malah biji aprikot adalah kurang beracun dari gula. (PERCAYA ATAU TIDAK!)

Tetapi, seperti aspirin atau gula, anda tidak boleh makan 20 tablet aspirin atau makan 1 kg gula pada satu masa. Anda akan jatuh sakit apabila mengambil atau memakan apa saja dalam kuantiti yang berlebihan.

"Biji aprikot atau Vitamin B17 beracun" hanyalah satu mitos yang bertujuan untuk menakut-nakutkan kita daripada mencari kebenaran dan menggunakan bahan semulajadi yang murah dalam mencegah dan merawat penyakit kanser.






CADANGAN CARA MAKAN BIJI APRIKOT


Perhatian: Informasi ini adalah untuk orang dewasa – untuk kanak-kanak dan orang-orang dewasa yang bersaiz kecil (dan binatang peliharaan), ubah mengikut berat badan (anggarannya: 1 biji aprikot untuk setiap 4.5kg berat badan)

UNTUK TUJUAN PENCEGAHAN KANSER

Cadangan oleh kebanyakan sumber , mengambil 15-20 (yang bersaiz kecil) biji apricot dalam sehari seumur hidup adalah makanan tambahan yang baik untuk menjamin kesihatan dan mengelakkan kanser. Biji apricot berbeza dalam saiz: Biji apricot dari California adalah besar jika dibandingkan dengan biji apricot dari Hunza atau Afrika Selatan. Kadar untuk pencegahan kanser adalah lebih kurang 7 gm sehari.

Jangan menelan biji apricot tanpa dikunyah. Biji apricot mesti dikunyah atau dikisar. Anda boleh menggunakan mesin pengisar untuk mengisar biji apricot. Biji apricot yang telah dikisar boleh di tabor keatas makanan atau dicampur bersama jus buah-buahan. Rasa biji apricot adalah pahit – rasa pahit itulah amygdalin atau vitamin B17, oleh yang demikian, cuba kacau ianya bersama jus epal atau jus pic dan minum segera. Adalah satu idea yang baik untuk memulakan pengambilan biji apricot pada kadar yang sedikit dan ditambah sedikit demi sedikit dari sehari ke sehari sehingga mencapai jumlah maksima iaitu 20 biji sehari. Jus epal dapat menghilangkan/mengurangkan rasa pahit dari biji apricot itu

Sangat sedikit yang mendapati biji apricot mempunyai kesan loya. Sekiranya ini berlaku, cuba kurangkan jumlah biji apricot yang dimakan dan tambahkan jumlahnya secara perlahan-lahan sehingga badan dapat menyesuaikan diri dengan jumlah yang diambil. Dicadangkan juga memakan biji aprikot bersama dengan buah aprikot kering ( atau lain-lain buah-buahan nitrilosided segar seperti aprikot, pic, plum, nektarin, epal, pear, ceri). Ada sesuatu didalam isi buah tersebut yang akan meneutralkan beta-glucosidase yang hadir didalam air liur, perut dan usus yang mungkin boleh mengakibatkan rasa loya pada sesetengah orang.

#Ada juga yang mengatakan biji aprikot boleh menyelesaikan masalah sembelit. Jika ini membawa masalah, ianya akan beransur pulih dalam masa yang singkat.

Sila ambil perhatian, biji aprikot juga boleh merendahkan tekanan darah.

UNTUK PESAKIT KANSER:

Ada yang telah Berjaya disembuhkan dengan hanya memakan biji aprikot. Walaubagaimanapun, terutama jika kanser telah merebak, dinasihatkan untuk mengambil Vitamin B17 dalam bentuk yang lebih pekat bersama dengan makanan tambahan serta perubahan dalam gaya pemakanan untuk memaksimakan serangan kepada kanser.

Apabila memakan biji aprikot, ianya sangat digalakkan untuk menambah jumlah pengambilan sedikit demi sedikit sehingga jumlah yang dicadangkan. Biji aprikot yang bertindak secara efektif, akan mengeluarkan toksin melalui organ ekskretoris tubuh, termasuklah kulit – oleh yang demikian pengambilan cecair yang banyak dapat membantu.( MINUM BANYAK AIR!) Untuk pesakit kanser, dicadangkan supaya mengambil sebanyak 30gm biji aprikot dalam sehari ( 10-15 biji aprikot setiap kali makan – jarakkan pengambilan sekurang-kurangnya 1 jam)

Penting: dinasihatkan untuk mengisi perut dahulu sebelum mengambil jumlah biji aprikot yang banyak.Makanlah buah-buahan yang mengandungi nitrilosides seperti aprikot, pic, plum, nektarin, epal, pear dan ceri.

Bagi mereka yang telah menjalani kimoterapi dan/atau radiasi, dimana system imunisasi telah diganggu, satu keperluan untuk mengubah cara pemakanan dan ambil makanan tambahan bernutrisi untuk membina semula system imunisasi yang telah dimusnahkan, membantu asimilasi vitamin B17 dan membaiki kerosakan pada tubuh yang diakibatkan oleh kimoterapi dan radiasi itu. (Biji aprikot adalah makanan, maka ianya selamat dimakan semasa pembedahan, kimoterapi dan radiasi)

UNTUK MEREKA YANG PERNAH MENDERITA KANSER DAN TELAH DISAHKAN BEBAS DARI KANSER:

Adalah menasabah untuk mengekalkan pengambilan diantara pencegahan dan rawatan kanser. Cadangan: makan 30 – 40 biji aprikot dalam sehari.





SOALAN-SOALAN YANG BIASA DITANYA TENTANG BIJI APRIKOT MENTAH (FAQ)





Soalan 1. Berapa banyakkah biji aprikot mentah yang boleh saya makan? Pertamanya, biji aprikot mentah sebaiknya dikunyah dan dibiarkan didalam mulut sehingga benar hancur dan sebati dengan air liur. Untuk tujuan pencegahan, dinasihatkan untuk mengambil 10 – 20 biji sehari (lebih kurang 7gm sehari), iaitu 5-10 biji 2 kali sehari. Manakala bagi mereka yang mengidap kanser, makanlah lebih kurang 60-90 biji aprikot sehari (lebih kurang 30gm sehari), iaitu 10-15 biji 6 kali sehari. Untuk mengekalkan diri bebas dari kanser ( bagi yang telah pernah disahkan mengidap kanser dan telah sembuh), makanlah diantara 30-40 biji aprikot sehari. Satu idea yang baik jika diambil selepas mengisi perut dengan makanan sedikit. Pada pendapat saya, makanlah biji aprikot sepanjang hidup kita seperti yang telah dilakukan oleh ribuan, malah jutaan manusia di seluruh dunia.

Soalan 2. Bolehkah saya mengambil biji aprikot mentah jika saya mengambil keputusan untuk menjalani kimoterapi dan/atau radiasi terapi? Sudah tentu. Kami syorkan sangat-sangat supaya anda mengambil biji aprikot ketika dalam kimoterapi dan radiasi. Jikalau anda akan melalui pembedahan dimana sel-sel kanser akan diganggu, anda digalakkan untuk memakan biji aprikot mentah untuk membunuh mana-mana sel kanser. Kebaikan lain dari pengambilan biji aprikot mentah: • merendahkan tekanan darah • menguatkan arteri • sasarannya ialah kepada sel kanser

Soalan 3. Berapa lamakah untuk mematikan sel kanser setelah mengambil biji aprikot mentah? Sel kanser akan mulai mati sebaik saja anda memakan biji aprikot mentah. Pergantungan kepada biji aprikot mentah semata-mata, proses pembunuhan sel kanser agar perlahan kerana biji aprikot hanya mengandungi 2% hingga 3% laetrile sahaja. Contoh: • Untuk kanser tulang, lebih masa diperlukan untuk laetrile meresap kedalam tubuh. • Tindakbalas paling cepat bagi kanser kulit. Dalam masa seminggu, anda akan merasai perubahannya. Dalam kebanyakan kes, pengecutan tumor dirasai dalam masa kurang dari 3 minggu. •Kanser servik, pernah dilaporkan mengalami regresi sepenuhnya dalam masa kurang dari 3 minggu.

Soalan 4. Jika saya memanggang biji aprikot mentah, akan musnahkah laetrile ( Vitamin B17)? Tidak. Memanggang biji aprikot mentah tidak akan memusnahkan vitamin B17 tetapi tindakan itu akan merosakkan enzim. Dengan memanggang biji aprikot tersebut, anda akan kehilangan kebaikan dari aktiviti kimia kepada enzim didalam mulut, perut dan usus.

Soalan 5. Berapa banyakkah biji aprikot mentah dalam sekilogram beratnya? Lebih kurang 2500 biji aprikot mentah.

Soalan 6. Dari mana asal biji aprikot mentah? Turki

Soalan 7. Perlukah biji aprikot mentah disimpan di dalam peti sejuk? Biji aprikot mentah tidak perlu di simpan di dalam peti sejuk tetapi untuk mengekalkan kesegaran dan kebaikannya sehingga 8 bulan, ianya disyorkan disimpan di dalam peti sejuk. JANGAN BEKUKAN BIJI APRIKOT MENTAH!

Soalan 8. Biji aprikot mentah adalah pahit untuk dimakan – adakah cara lain untuk memakannya selain daripada mengunyahnya? Ada. Anda boleh mengisar biji aprikot mentah itu taburkan ke atas salad, shake, atau minuman ‘smoothie’. Lagi satu cara ialah selepas mengisar biji aprikot mentah, masukkan ke dalam kapsul. Kemudian makan kapsul berisi biji aprikot tersebut seperti anda mengambil vitamin atau makanan tambahan lain yang mungkin anda sedang amalkan pengambilannya.

Soalan 9. Adakah biji aprikot mentah masih didalam kulitnya? Tidak!

Soalan 10. Besar manakah biji aprikot mentah? Separuh saiz badam yang biasa ada dalam pasaran.

Soalan 11. Akan rosakkah biji aprikot mentah selepas beberapa lama? Tidak semestinya. Kami cadangkan biji aprikot mentah disimpan di dalam peti sejuk. Hanya keluarkan biji aprikot mentah dari bekasnya untuk tujuan dimakan pada hari itu. Kebaikan dan khasiat biji aprikot mentah akan terpelihara sekurang-kurangnya selama 8 bulan. Jika di simpan di luar, pada suhu bilik, biji aprikot mentah akan kekal baik selama lebih kurang 6 bulan.

Soalan 12. Patutkah saya mengambil biji aprikot mentah bersama makanan lain atau tidak? Kebiasaannya orang makan biji aprikot mentah bersama makanan lain atau selepas makan hidangan.

Berdasarkan kepada buku "World without Cancer", biji aprikot mentah mengandungi kadar kepekatan B17 yang tertinggi jika dibandingkan dengan biji-biji buah yang lain. Biji epal adalah yang kedua tertinggi. Apabila anda makan sebiji epal, makanlah kesemuanya, bijinya dan lain-lain.

Anda mungkin pernah mendengar kata-kata ini, "sebiji epal dalam sehari dapat hindarkan diri anda dari doktor". Ianya termasuklah bijinya. Sebaliknya, kita diberitahu sepanjang hidup kita untuk tidak memakan bijinya yang mana sangat bertentangan dengan apa yang diperlukan oleh tubuh kita.

Biji aprikot mentah mempunyai kandungan B17 yang sangat tinggi dan tertinggi diantara yang lain-lainnya. Disini, kami menawarkan biji aprikot mentah yang dibungkus, yang tidak dijemur dibawah cahaya matahari, tidak dibekukan dan tidak dimasak....semuanya yang MENTAH dan sangat baik untuk tujuan pencegahan dan rawatan penyakit. Biji aprikot jangan dimasak atau dibekukan supaya kebaikan yang ada padanya tidak hilang. Biji aprikot hanya berkhasiat dalam bentuk mentah.

Untuk menghilangkan rasa pahit apabila memakan biji aprikot ini, anda boleh memakannya bersama buah-buahan lain. Contoh, anda boleh makannya bersama kismis atau kurma atau buah-buahan segar yang lain.

Anda boleh juga menghancurkannya menggunakan mesin pengisar dan taburkan biji aprikot yang telah dikisar ke atas salad buah-buahan. Anda juga boleh mengunyahnya begitu saja. Sesetengah orang boleh mengunyah biji aprikot tanpa mencampurkannya dengan makanan atau buah-buahan lain.

Jika anda mengambil biji aprikot untuk tujuan pencegahan kanser, cukup dengan mengambil 10 hingga 20 biji dalam sehari.

Pada masa yang sama, cuba jauhkan diri anda dari mandi dan minum air berklorin, sebaiknya gunakanlah air beralkali untuk menyahkan toxin dari tubuh anda.

Makan hidangan yang berkhasiat. Elak daripada memakan makanan segera , makanan yang dibeli dari kedai yang mengandungi kimia dan pengawet, daging yang dicucuk dengan pelbagai jeni bahan kimia dan antibiotik.

Dapatkan makanan dan air yang paling berkhasiat serta udara yang sihat dan segar, dan sentiasa memasukkan biji aprikot kedalam diet pemakanan anda.

Satu lagi sebab kenapa anda perlu makan biji aprikot mentah, didalamnya terkandung bukan saja B17. Biji aprikot juga mengandungi B15 , enzim dan nutrisi lain yang sangat baik untuk tubuh badan manusia.

Oleh yang demikian, apabila diekstrak B17 dari biji aprikot dan dijadikan dalam bentuk tablet, anda hanya akan dapat B17, bermakna sebaiknya anda makan biji aprikot dalam bentuk asalnya atau yang dikisar dan diletakkan kedalam kapsul.

Bagi pesakit kanser, mulakan pemakanan biji aprikot mentah ini dalam dosej yang sedikit, contoh, 5 biji 2 kali sehari....Kemudian ditambah 1-2 biji setiap hari sehingga mencapai jumlah 13 biji 6 kali sehari.

Setiap orang berbeza dalam pengambilan biji aprikot mentah ini. Sesetengah orang perlu mengambilnya dalam dosej yang tinggi untuk melihat kesan positif dari pengambilan biji aprikot mentah dan sesetengah orang hanya perlu mengambilnya dalam dosej yang kecil dan kekerapan yang kurang untuk mendapat kesan penyembuhannya. Ini adalah kerana beberapa faktor perbezaan tubuh seseorang, ada yang tubuhnya mengandungi toxic yang lebih dari yang lain, saiz tubuh yang berbeza juga memainkan peranan, tapi walaubagaimanapun, anda mesti pastikan anda memasukkan sebanyak mungkin biji aprikot kedalam tubuh anda dalam kadar secepat yang anda mampu.

Dengan mengalih pemakanan diet anda kepada yang semulajadi, ianya adalah bertentangan dengan apa yang bahan kimia akan lakukan kepada tubuh anda. Ianya akan membina sistem imunisasi tubuh anda, menyerang kanser yang wujud dalam tubuh anda serta menyahtoksin badan anda. Manakala bahan kimia dan dadah akan memenuhkan tubuh anda dengan toksin dan sekaligus memusnahkan sistem imunisasi anda. Bahan kimia atau dadah itu akan membunuh kanser tetapi pada masa yang sama ianya juga mematikan sel-sel yang baik didalam tubuh anda. Kita semua perlu memastikan yang sistem imunisasi tubuh kita berada didalam keadaan yang 'Tip-top" kerana ianya merupakan sistem pertahanan kita.

B17, KANSER DAN BIJI APRIKOT

Sebelum habis baca yg hak bawah tu, dipendekakn citer, biji buah aprikot ni bagus utk mengubati kancer dan utk precaution bagi kita semua. Rasanya tak lah teruk sangat, lebih kurang rasa buah peria. Jgnlah kita asyik dgn pinggan mangkuk antik sampai lupakan kesihatan diri. Harganya RM100 SEKILO tidak masuk belanja pos. boleh beli sekilo, atau 500 gram atau 250gm.Berdasarkan kepada buku "World without Cancer", biji aprikot mentah mengandungi kadar kepekatan B17 yang tertinggi jika dibandingkan dengan biji-biji buah yang lain. Biji epal adalah yang kedua tertinggi. Apabila anda makan sebiji epal, makanlah kesemuanya, bijinya dan lain-lain. Keberkesana biji aprikot juga ada dinyatakan melalui saluran 106 Astro Oasis melalui rancangan BIOHALAL.









In 1952, a biochemist named Dr. Ernst Krebb, Jr. in San Francisco decided that cancer was a metabolic reaction to a poor diet, and a missing nutrient from modern man's diet could be the key to overcoming cancer. His research led to a compound found in over 1200 edible plants throughout nature. That compound is amagdylin,

Amagdylin is found with the highest concentration and necessary enzymes in apricot seed kernels. A primitive tribe, the Hunzas, were known to consume large amounts of apricot seed kernels. The hard pit had to be broken to get into the soft kernels. There was no incidence of cancer with them at all, ever. And they had long, healthy life spans. Laetrile was created by simply extracting amagdylin from the soft apricot kernels, purifying it and putting it into a concentrated form.

Amagdylin is a nitrioloside. Nitriolisides are difficult to categorize since they are in foods but not foods themselves. As a nitrioloside, amagdylin resembled the B complex structures, so Dr. Krebb called it B17 since by that time 16 types of B vitamins had been isolated.

Dr. Krebb injected himself with laetrile to ensure there would be no toxic side effects. He conducted further lab animal and culture experiments to conclude that laetrile would be effective in the treatment of cancer. By the way, the FDA standard for drug safety is known as LD 50, LD stands for lethal dose, and the 50 is the percentage threshold of lab animals poisoned to death by the drug tested. As long as the percentage killed is under 50%, FDA will approve it!

Since laetrile is derived directly from a food substance in nature and not chemically developed in a laboratory, it is impossible to patent. And of course it's not toxic. In other words, just as with all natural healing substances, Big Pharma and the AMA can't make a fortune from the substance and from the remedies for the long term side effects. There have been several testimonies from cancer victims who cured themselves by chewing large quantities of the apricot seeds alone.

The seeds are more available to consumers now than laetrile because in 1971 the FDA banned laetrile. Laetrile is difficult, but not impossible, to purchase. The seeds are actually the soft almond shaped, bitter tasting kernels from inside the pits. A few users prefer extracting those soft kernels from the pits themselves. But the soft kernels are available and inexpensive.

So How Does It Work?

Amagdylin contains four substances. Two are glucose; one is benzaldyhide, and one is cyanide. Yes, cyanide and benzaldyhide are poisons if they are released or freed as pure molecules and not bound within other molecular formations. Many foods containing cyanide are safe because the cyanide remains bound and locked as part of another molecule and therefore cannot cause harm.

There is even an enzyme in normal cells to catch any free cyanide molecules and to render them harmless by combining them with sulfur. That enzyme is rhodanese, which catalyzes the reaction and binds any free cyanide to sulfur. By binding the cyanide to sulfur, it is converted to a cyanate which is a neutral substance. Then it is easily passed through the urine with no harm to the normal cells.

But cancer cells are not normal. They contain an enzyme that other cells do not share, beta-glucosidase. This enzyme, virtually exclusive to cancer cells, is considered the "unlocking enzyme" for amagdylin molecules. It releases both the benzaldyhide and the cyanide, creating a toxic synergy beyond their uncombined sum. This is what the cancer cell's beta-glucosidase enzyme does to self destruct cancer cells.

Amagdylin or laetrile in conjunction with the protective enzymes in healthy cells and the unlocking enzymes in cancer cells is thus able to destroy cancer cells without jeopardizing healthy cells. Chemotherapy, on the other hand, kills a lot of other cells and diminishes one's immune system while killing an undetermined amount of cancer cells.

Those cancer cells tend to return elsewhere because the patient's general health was reduced from the pervasive chemo toxins. The cancer industry has declared the bench mark for curing cancer as being cancer free for 5 years. It's estimated that of those who undergo the AMA big three for curing cancer, surgery, radiation, and chemotherapy, no more than 3% make the 5 year cancer free mark. Besides the treatments' debilitating effects, they are much more expensive!

But for someone with cancer, it takes a considerable amount of daily B17 consumption to enable the amagdylin to reach the cancer cells with beta-glucosidase. That's because some of the amagdylin molecules will be neutralized by the normal cells containing rhodanese.

Many practitioners who use laetrile have an 85% cure rate among cancer victims who did not undergo much of the standard cut, burn, and poison that is main-stream - while the cure rate for those who come to laetrile therapy as a last resort after all that conventional medicine could only have a 15% recovery rate. There is a clinic in Mexico that claims a 100 percent cure rate!