Clik yer..iklan ni..

Monday, January 24, 2011

MORE INFO ON B17@BIJI APRIKOT

Selain itu, kata-kata yg kita sering dengar "an epal a day, keep the doctor away' atau "sebiji epal dalam sehari dapat hindarkan diri anda dari doktor". Ianya termasuklah bijinya. Sebaliknya, kita diberitahu sepanjang hidup kita untuk tidak memakan bijinya yang mana sangat bertentangan dengan apa yang diperlukan oleh tubuh kita.

Biji aprikot mentah mempunyai kandungan B17 yang sangat tinggi dan tertinggi diantara yang lain-lainnya, diikuti oleh biji buah epal.

Disini, kami menawarkan biji aprikot mentah yang dibungkus, yang tidak dijemur dibawah cahaya matahari, tidak dibekukan dan tidak dimasak....semuanya yang MENTAH dan sangat baik untuk tujuan pencegahan dan rawatan penyakit. Biji aprikot jangan dimasak atau dibekukan supaya kebaikan yang ada padanya tidak hilang. Biji aprikot hanya berkhasiat dalam bentuk mentah.

Untuk menghilangkan rasa pahit apabila memakan biji aprikot ini, anda boleh memakannya bersama buah-buahan lain. Contoh, anda boleh makannya bersama kismis atau kurma atau buah-buahan segar yang lain.

Anda boleh juga menghancurkannya menggunakan mesin pengisar dan taburkan biji aprikot yang telah dikisar ke atas salad buah-buahan. Anda juga boleh mengunyahnya begitu saja. Sesetengah orang boleh mengunyah biji aprikot tanpa mencampurkannya dengan makanan atau buah-buahan lain.

Jika anda mengambil biji aprikot untuk tujuan pencegahan kanser, cukup dengan mengambil 10 hingga 20 biji dalam sehari.

Pada masa yang sama, cuba jauhkan diri anda dari mandi dan minum air berklorin, sebaiknya gunakanlah air beralkali untuk menyahkan toxin dari tubuh anda.

Makan hidangan yang berkhasiat. Elak daripada memakan makanan segera , makanan yang dibeli dari kedai yang mengandungi kimia dan pengawet, daging yang dicucuk dengan pelbagai jeni bahan kimia dan antibiotik.

Dapatkan makanan dan air yang paling berkhasiat serta udara yang sihat dan segar, dan sentiasa memasukkan biji aprikot kedalam diet pemakanan anda.

Satu lagi sebab kenapa anda perlu makan biji aprikot mentah, didalamnya terkandung bukan saja B17. Biji aprikot juga mengandungi B17 , enzim dan nutrisi lain yang sangat baik untuk tubuh badan manusia.

Oleh yang demikian, apabila diekstrak B17 dari biji aprikot dan dijadikan dalam bentuk tablet, anda hanya akan dapat B17, bermakna sebaiknya anda makan biji aprikot dalam bentuk asalnya atau yang dikisar dan diletakkan kedalam kapsul.

Bagi pesakit kanser, mulakan pemakanan biji aprikot mentah ini dalam dosej yang sedikit, contoh, 5 biji 2 kali sehari....Kemudian ditambah 1-2 biji setiap hari sehingga mencapai jumlah 13 biji 6 kali sehari.

Setiap orang berbeza dalam pengambilan biji aprikot mentah ini. Sesetengah orang perlu mengambilnya dalam dosej yang tinggi untuk melihat kesan positif dari pengambilan biji aprikot mentah dan sesetengah orang hanya perlu mengambilnya dalam dosej yang kecil dan kekerapan yang kurang untuk mendapat kesan penyembuhannya. Ini adalah kerana beberapa faktor perbezaan tubuh seseorang, ada yang tubuhnya mengandungi toxic yang lebih dari yang lain, saiz tubuh yang berbeza juga memainkan peranan, tapi walaubagaimanapun, anda mesti pastikan anda memasukkan sebanyak mungkin biji aprikot kedalam tubuh anda dalam kadar secepat yang anda mampu.

Dengan mengalih pemakanan diet anda kepada yang semulajadi, ianya adalah bertentangan dengan apa yang bahan kimia akan lakukan kepada tubuh anda. Ianya akan membina sistem imunisasi tubuh anda, menyerang kanser yang wujud dalam tubuh anda serta menyahtoksin badan anda. Manakala bahan kimia dan dadah akan memenuhkan tubuh anda dengan toksin dan sekaligus memusnahkan sistem imunisasi anda. Bahan kimia atau dadah itu akan membunuh kanser tetapi pada masa yang sama ianya juga mematikan sel-sel yang baik didalam tubuh anda. Kita semua perlu memastikan yang sistem imunisasi tubuh kita berada didalam keadaan yang 'Tip-top" kerana ianya merupakan sistem pertahanan kita.


KEPERLUAN MENJADIKAN BIJI APRIKOT MAKANAN HARIAN

Sebagaimana biji-bijian yang lain Biji Aprikot amat berkhasiat dan ia adalah makanan kaum Hunza dipendalaman yang bebas dari kanser, sihat, lanjut usia sehingga lebih 120 tahun. Antara nutrient yang banyak terdapat pada biji aprikot ialah enzim Amygdalin atau Laetrile atau disebut Vitamin B17. Tugas B17 ini hanyalah memusnahkan sel asing dan mengeluarkannya melalui pembuangan air.

B17 terdapat dalam banyak makanan, malangnya tabiat pemakanan kita hari ini di negara membangun telah mengenepikan dan mengurangkan penggunaan B17 yang rasanya agak pahit. Sebagai contoh masyarakat yang mengamalkan pemakanan tradisi ini dikatakan bebas dari kanser kerana makanan mereka kaya dengan B17.


Selain dari biji aprikot, bijirin lain ialah Almond pahit, pie apple, biji buah anggor, millet (yang sekarang ini digantikan dengan gandum yang kurang B17), broad beans, sengkuang, Oren, ubi kayu, kacang hijau, keledek, buah betik , B17 juga terdapat didalam sesetengah rumput seperti wheat grass, johnson, tunas dan southen.

B17 pertama kali di ektrak dan diberi nama 100 tahun dahulu malah telahpun didaftarkan didalam pharmacological sebagai ubatan tidak bertoksin, tetapi terdapat racun yang terperangkap yang dinamakan Cyanide seperti garam harian yang mempunyai sodium tetapi tidak merosakkan tisu manusia, Ia tidak beracun seperti garam dan gula yang kita makan hari ini.

Kebiasaan sistem pertahan tubuh mampu menghalang dan menghapuskan sel kanser ini tetapi semasa berlaku stress atau sakit, maka sistem pertahanan tidak berupaya melawan mereka.

B17 akan hanya bertindak balas pada sel yang tidak normal dalam badan manusia termasuk sel kanser, tumor, jerawat atau pun buasir. Enzim yang terdapat dalam sel kanser dapat membuka kunci amygdalin maka terhasillah dan tindakbalas metabolik badan yang berkanser dan cyanide tersebut memasuki aliran darah. Maka secara semulajadi akan dineutralkan oleh hati.

Hati (liver) bekerja dengan lebih kuat jika terdapat ada unsur toksin dalam badan, sehingga kesan yang dapat dilihat ialah kerosakan hati akibat penghasilan toksin dalam badan, tetapi bukan kerosakan dari kanser. Jika tubuh terlalu banyak toksin dan tidak dapat keluar dari badan besar kemungkinan akan mengidap kanser hati pula.

http//www.anticancerinfo.co.uk/why.htm.


Biji Aprikot Atau Vitamin B17 TIDAK Beracun!
Soalan:
Adakah vitamin B17 dan biji aprikot untuk kanser beracun?
(Vitamin B17 adalah salah satu ektrak dari biji aprikot mentah)

Jawapan:
Secara teknikalnya, setiap makanan di atas planet ini adalah beracun.

Sepertimana anda boleh jatuh sakit dengan meminum terlalu banyak air atau memakan terlalu banyak makanan apa saja , ya, anda juga boleh jatuh sakit bila memakan terlalu banyak biji aprikot mentah juga.
Walaubagaimanapun, ini tidak bermakna air, makanan atau biji aprikot tidak baik untuk anda dalam dosej atau kuantiti yang betul.
Apabila seseorang menggunakan perkataan "beracun", ianya secara umum bermakna benda itu beracun bila diambil dalam dosej atau kuantiti yang sedikit.
Dengan definisi ini, Vitamin B17 TIDAK beracun walaupun diambil dalam dosej yang tinggi.
Tablet aspirin, contohnya, 20 kali lebih beracun dari Vitamin B17 dalam amaun yang setara denga aspirin itu. Malah biji aprikot adalah kurang beracun dari gula. (PERCAYA ATAU TIDAK!)

Tetapi, seperti aspirin atau gula, anda tidak boleh makan 20 tablet aspirin atau makan 1 kg gula pada satu masa. Anda akan jatuh sakit apabila mengambil atau memakan apa saja dalam kuantiti yang berlebihan.

"Biji aprikot atau Vitamin B17 beracun" hanyalah satu mitos yang bertujuan untuk menakut-nakutkan kita daripada mencari kebenaran dan menggunakan bahan semulajadi yang murah dalam mencegah dan merawat penyakit kanser.


CADANGAN CARA MAKAN BIJI APRIKOT


Perhatian: Informasi ini adalah untuk orang dewasa – untuk kanak-kanak dan orang-orang dewasa yang bersaiz kecil (dan binatang peliharaan), ubah mengikut berat badan (anggarannya: 1 biji aprikot untuk setiap 4.5kg berat badan)

UNTUK TUJUAN PENCEGAHAN KANSER

Cadangan oleh kebanyakan sumber , mengambil 15-20 (yang bersaiz kecil) biji apricot dalam sehari seumur hidup adalah makanan tambahan yang baik untuk menjamin kesihatan dan mengelakkan kanser. Biji apricot berbeza dalam saiz: Biji apricot dari California adalah besar jika dibandingkan dengan biji apricot dari Hunza atau Afrika Selatan. Kadar untuk pencegahan kanser adalah lebih kurang 7 gm sehari.

Jangan menelan biji apricot tanpa dikunyah. Biji apricot mesti dikunyah atau dikisar. Anda boleh menggunakan mesin pengisar untuk mengisar biji apricot. Biji apricot yang telah dikisar boleh di tabor keatas makanan atau dicampur bersama jus buah-buahan. Rasa biji apricot adalah pahit – rasa pahit itulah amygdalin atau vitamin B17, oleh yang demikian, cuba kacau ianya bersama jus epal atau jus pic dan minum segera. Adalah satu idea yang baik untuk memulakan pengambilan biji apricot pada kadar yang sedikit dan ditambah sedikit demi sedikit dari sehari ke sehari sehingga mencapai jumlah maksima iaitu 20 biji sehari. Jus epal dapat menghilangkan/mengurangkan rasa pahit dari biji apricot itu

Sangat sedikit yang mendapati biji apricot mempunyai kesan loya. Sekiranya ini berlaku, cuba kurangkan jumlah biji apricot yang dimakan dan tambahkan jumlahnya secara perlahan-lahan sehingga badan dapat menyesuaikan diri dengan jumlah yang diambil. Dicadangkan juga memakan biji aprikot bersama dengan buah aprikot kering ( atau lain-lain buah-buahan nitrilosided segar seperti aprikot, pic, plum, nektarin, epal, pear, ceri). Ada sesuatu didalam isi buah tersebut yang akan meneutralkan beta-glucosidase yang hadir didalam air liur, perut dan usus yang mungkin boleh mengakibatkan rasa loya pada sesetengah orang.

#Ada juga yang mengatakan biji aprikot boleh menyelesaikan masalah sembelit. Jika ini membawa masalah, ianya akan beransur pulih dalam masa yang singkat.

Sila ambil perhatian, biji aprikot juga boleh merendahkan tekanan darah.

UNTUK PESAKIT KANSER:

Ada yang telah Berjaya disembuhkan dengan hanya memakan biji aprikot. Walaubagaimanapun, terutama jika kanser telah merebak, dinasihatkan untuk mengambil Vitamin B17 dalam bentuk yang lebih pekat bersama dengan makanan tambahan serta perubahan dalam gaya pemakanan untuk memaksimakan serangan kepada kanser.

Apabila memakan biji aprikot, ianya sangat digalakkan untuk menambah jumlah pengambilan sedikit demi sedikit sehingga jumlah yang dicadangkan. Biji aprikot yang bertindak secara efektif, akan mengeluarkan toksin melalui organ ekskretoris tubuh, termasuklah kulit – oleh yang demikian pengambilan cecair yang banyak dapat membantu.( MINUM BANYAK AIR!) Untuk pesakit kanser, dicadangkan supaya mengambil sebanyak 30gm biji aprikot dalam sehari ( 10-15 biji aprikot setiap kali makan – jarakkan pengambilan sekurang-kurangnya 1 jam)

Penting: dinasihatkan untuk mengisi perut dahulu sebelum mengambil jumlah biji aprikot yang banyak.Makanlah buah-buahan yang mengandungi nitrilosides seperti aprikot, pic, plum, nektarin, epal, pear dan ceri.

Bagi mereka yang telah menjalani kimoterapi dan/atau radiasi, dimana system imunisasi telah diganggu, satu keperluan untuk mengubah cara pemakanan dan ambil makanan tambahan bernutrisi untuk membina semula system imunisasi yang telah dimusnahkan, membantu asimilasi vitamin B17 dan membaiki kerosakan pada tubuh yang diakibatkan oleh kimoterapi dan radiasi itu. (Biji aprikot adalah makanan, maka ianya selamat dimakan semasa pembedahan, kimoterapi dan radiasi)

UNTUK MEREKA YANG PERNAH MENDERITA KANSER DAN TELAH DISAHKAN BEBAS DARI KANSER:

Adalah menasabah untuk mengekalkan pengambilan diantara pencegahan dan rawatan kanser. Cadangan: makan 30 – 40 biji aprikot dalam sehari.

SOALAN-SOALAN YANG BIASA DITANYA TENTANG BIJI APRIKOT MENTAH (FAQ)

Soalan 1. Berapa banyakkah biji aprikot mentah yang boleh saya makan? Pertamanya, biji aprikot mentah sebaiknya dikunyah dan dibiarkan didalam mulut sehingga benar hancur dan sebati dengan air liur. Untuk tujuan pencegahan, dinasihatkan untuk mengambil 10 – 20 biji sehari (lebih kurang 7gm sehari), iaitu 5-10 biji 2 kali sehari. Manakala bagi mereka yang mengidap kanser, makanlah lebih kurang 60-90 biji aprikot sehari (lebih kurang 30gm sehari), iaitu 10-15 biji 6 kali sehari. Untuk mengekalkan diri bebas dari kanser ( bagi yang telah pernah disahkan mengidap kanser dan telah sembuh), makanlah diantara 30-40 biji aprikot sehari. Satu idea yang baik jika diambil selepas mengisi perut dengan makanan sedikit. Pada pendapat saya, makanlah biji aprikot sepanjang hidup kita seperti yang telah dilakukan oleh ribuan, malah jutaan manusia di seluruh dunia.

Soalan 2. Bolehkah saya mengambil biji aprikot mentah jika saya mengambil keputusan untuk menjalani kimoterapi dan/atau radiasi terapi? Sudah tentu. Kami syorkan sangat-sangat supaya anda mengambil biji aprikot ketika dalam kimoterapi dan radiasi. Jikalau anda akan melalui pembedahan dimana sel-sel kanser akan diganggu, anda digalakkan untuk memakan biji aprikot mentah untuk membunuh mana-mana sel kanser. Kebaikan lain dari pengambilan biji aprikot mentah: • merendahkan tekanan darah • menguatkan arteri • sasarannya ialah kepada sel kanser

Soalan 3. Berapa lamakah untuk mematikan sel kanser setelah mengambil biji aprikot mentah? Sel kanser akan mulai mati sebaik saja anda memakan biji aprikot mentah. Pergantungan kepada biji aprikot mentah semata-mata, proses pembunuhan sel kanser agar perlahan kerana biji aprikot hanya mengandungi 2% hingga 3% laetrile sahaja. Contoh: • Untuk kanser tulang, lebih masa diperlukan untuk laetrile meresap kedalam tubuh. • Tindakbalas paling cepat bagi kanser kulit. Dalam masa seminggu, anda akan merasai perubahannya. Dalam kebanyakan kes, pengecutan tumor dirasai dalam masa kurang dari 3 minggu. •Kanser servik, pernah dilaporkan mengalami regresi sepenuhnya dalam masa kurang dari 3 minggu.

Soalan 4. Jika saya memanggang biji aprikot mentah, akan musnahkah laetrile ( Vitamin B17)? Tidak. Memanggang biji aprikot mentah tidak akan memusnahkan vitamin B17 tetapi tindakan itu akan merosakkan enzim. Dengan memanggang biji aprikot tersebut, anda akan kehilangan kebaikan dari aktiviti kimia kepada enzim didalam mulut, perut dan usus.

Soalan 5. Berapa banyakkah biji aprikot mentah dalam sekilogram beratnya? Lebih kurang 2500 biji aprikot mentah.

Soalan 6. Dari mana asal biji aprikot mentah? Turki

Soalan 7. Perlukah biji aprikot mentah disimpan di dalam peti sejuk? Biji aprikot mentah tidak perlu di simpan di dalam peti sejuk tetapi untuk mengekalkan kesegaran dan kebaikannya sehingga 8 bulan, ianya disyorkan disimpan di dalam peti sejuk. JANGAN BEKUKAN BIJI APRIKOT MENTAH!

Soalan 8. Biji aprikot mentah adalah pahit untuk dimakan – adakah cara lain untuk memakannya selain daripada mengunyahnya? Ada. Anda boleh mengisar biji aprikot mentah itu taburkan ke atas salad, shake, atau minuman ‘smoothie’. Lagi satu cara ialah selepas mengisar biji aprikot mentah, masukkan ke dalam kapsul. Kemudian makan kapsul berisi biji aprikot tersebut seperti anda mengambil vitamin atau makanan tambahan lain yang mungkin anda sedang amalkan pengambilannya.

Soalan 9. Adakah biji aprikot mentah masih didalam kulitnya? Tidak!

Soalan 10. Besar manakah biji aprikot mentah? Separuh saiz badam yang biasa ada dalam pasaran.

Soalan 11. Akan rosakkah biji aprikot mentah selepas beberapa lama? Tidak semestinya. Kami cadangkan biji aprikot mentah disimpan di dalam peti sejuk. Hanya keluarkan biji aprikot mentah dari bekasnya untuk tujuan dimakan pada hari itu. Kebaikan dan khasiat biji aprikot mentah akan terpelihara sekurang-kurangnya selama 8 bulan. Jika di simpan di luar, pada suhu bilik, biji aprikot mentah akan kekal baik selama lebih kurang 6 bulan.

Soalan 12. Patutkah saya mengambil biji aprikot mentah bersama makanan lain atau tidak? Kebiasaannya orang makan biji aprikot mentah bersama makanan lain atau selepas makan hidangan.

Berdasarkan kepada buku "World without Cancer", biji aprikot mentah mengandungi kadar kepekatan B17 yang tertinggi jika dibandingkan dengan biji-biji buah yang lain. Biji epal adalah yang kedua tertinggi. Apabila anda makan sebiji epal, makanlah kesemuanya, bijinya dan lain-lain.

Anda mungkin pernah mendengar kata-kata ini, "sebiji epal dalam sehari dapat hindarkan diri anda dari doktor". Ianya termasuklah bijinya. Sebaliknya, kita diberitahu sepanjang hidup kita untuk tidak memakan bijinya yang mana sangat bertentangan dengan apa yang diperlukan oleh tubuh kita.

Biji aprikot mentah mempunyai kandungan B17 yang sangat tinggi dan tertinggi diantara yang lain-lainnya. Disini, kami menawarkan biji aprikot mentah yang dibungkus, yang tidak dijemur dibawah cahaya matahari, tidak dibekukan dan tidak dimasak....semuanya yang MENTAH dan sangat baik untuk tujuan pencegahan dan rawatan penyakit. Biji aprikot jangan dimasak atau dibekukan supaya kebaikan yang ada padanya tidak hilang. Biji aprikot hanya berkhasiat dalam bentuk mentah.

Untuk menghilangkan rasa pahit apabila memakan biji aprikot ini, anda boleh memakannya bersama buah-buahan lain. Contoh, anda boleh makannya bersama kismis atau kurma atau buah-buahan segar yang lain.

Anda boleh juga menghancurkannya menggunakan mesin pengisar dan taburkan biji aprikot yang telah dikisar ke atas salad buah-buahan. Anda juga boleh mengunyahnya begitu saja. Sesetengah orang boleh mengunyah biji aprikot tanpa mencampurkannya dengan makanan atau buah-buahan lain.

Jika anda mengambil biji aprikot untuk tujuan pencegahan kanser, cukup dengan mengambil 10 hingga 20 biji dalam sehari.

Pada masa yang sama, cuba jauhkan diri anda dari mandi dan minum air berklorin, sebaiknya gunakanlah air beralkali untuk menyahkan toxin dari tubuh anda.

Makan hidangan yang berkhasiat. Elak daripada memakan makanan segera , makanan yang dibeli dari kedai yang mengandungi kimia dan pengawet, daging yang dicucuk dengan pelbagai jeni bahan kimia dan antibiotik.

Dapatkan makanan dan air yang paling berkhasiat serta udara yang sihat dan segar, dan sentiasa memasukkan biji aprikot kedalam diet pemakanan anda.

Satu lagi sebab kenapa anda perlu makan biji aprikot mentah, didalamnya terkandung bukan saja B17. Biji aprikot juga mengandungi B15 , enzim dan nutrisi lain yang sangat baik untuk tubuh badan manusia.

Oleh yang demikian, apabila diekstrak B17 dari biji aprikot dan dijadikan dalam bentuk tablet, anda hanya akan dapat B17, bermakna sebaiknya anda makan biji aprikot dalam bentuk asalnya atau yang dikisar dan diletakkan kedalam kapsul.

Bagi pesakit kanser, mulakan pemakanan biji aprikot mentah ini dalam dosej yang sedikit, contoh, 5 biji 2 kali sehari....Kemudian ditambah 1-2 biji setiap hari sehingga mencapai jumlah 13 biji 6 kali sehari.

Setiap orang berbeza dalam pengambilan biji aprikot mentah ini. Sesetengah orang perlu mengambilnya dalam dosej yang tinggi untuk melihat kesan positif dari pengambilan biji aprikot mentah dan sesetengah orang hanya perlu mengambilnya dalam dosej yang kecil dan kekerapan yang kurang untuk mendapat kesan penyembuhannya. Ini adalah kerana beberapa faktor perbezaan tubuh seseorang, ada yang tubuhnya mengandungi toxic yang lebih dari yang lain, saiz tubuh yang berbeza juga memainkan peranan, tapi walaubagaimanapun, anda mesti pastikan anda memasukkan sebanyak mungkin biji aprikot kedalam tubuh anda dalam kadar secepat yang anda mampu.

Dengan mengalih pemakanan diet anda kepada yang semulajadi, ianya adalah bertentangan dengan apa yang bahan kimia akan lakukan kepada tubuh anda. Ianya akan membina sistem imunisasi tubuh anda, menyerang kanser yang wujud dalam tubuh anda serta menyahtoksin badan anda. Manakala bahan kimia dan dadah akan memenuhkan tubuh anda dengan toksin dan sekaligus memusnahkan sistem imunisasi anda. Bahan kimia atau dadah itu akan membunuh kanser tetapi pada masa yang sama ianya juga mematikan sel-sel yang baik didalam tubuh anda. Kita semua perlu memastikan yang sistem imunisasi tubuh kita berada didalam keadaan yang 'Tip-top" kerana ianya merupakan sistem pertahanan kita.

2 comments:

  1. Boleh ke saya tahu berapa harganya biji sprikot dan beratnya berapa? .Tolong email di alama email saya jemilah35@hotmsil.com

    ReplyDelete
  2. saya makan yang jenis mentah dan mula makan setelah disahkan sebagai pesakit BC stage 4. Saya stop bila mula rawatan kemoterapi dan sambung balik makan lepas pembedahan mac. sekarang tengah tunggu stok baru.

    ReplyDelete