Clik yer..iklan ni..

Tuesday, April 19, 2011

METABOLIC SINDROM - ON VICTOZA TREATMENT

Dah banyak yg dicuba utk kuruskan badan, makin dicuba makin banyak resistance. Jumpa doktor pakar, it seem I have metabolic sindrom. apa tu metabolic sindrom..Hmm..cari kat yahoo...the definition : Metabolic syndrome is a name for a group of risk factors that occur together and increase the risk for coronary artery disease, stroke, and type 2 diabetes.

Ohh my God..it sound terrible, darah tinggi dah ada eventhough under control..kata doctor lagi..saya ada INSULIN RESISTANCE...APA TU PULAK???

Insulin resistance is a condition in which cells, particularly those of muscle, fat, and liver tissue, display "resistance" to insulin by failing to take up and utilize glucose for energy and metabolism (insulin normally promotes take up and utilization of blood glucose from the blood stream). In its early stages, the condition is asymptomatic, but may develop into Type II Diabetes. Although there are several established risk factors, the underlying cause is unknown.


Doktor kata to cure mysself..I have to take victoza..mean everyday I kena cucuk my tummy...but doctor kata ini bukan INSULIN..sbb kalau cucuk insulin adalah utk patient yg tak cukup insulin..but my problem insulin ada tapi ia tidak boleh digunakan utk neutralise glucose.

Well agreed with the cadangan doctor, I started my medication on victoza since Sabtu 16 April 2011. 30 hb akan jumpa doctor lagi ..utk follwup medical checkup.

DOCTOR KATA LAGI;;BILA BADAN DAH KURUS..SEMUA PENYAKIT AKAN HILANG..UWAAAHHHHHH





.

3 comments:

  1. kak, nak tanyer sket, berapa harga victoza tu. dia cucuk sehari sekali je kan? - Roslan

    ReplyDelete
  2. salam roslan..aha dia cucuk sehari sekjali..tapi yg ini lagi bagus compare dgn byetta, byetta raa nak muntah etc. saya tak pasti rege dia sbb sdaya sign jer..yg bayar orang lain

    ReplyDelete
  3. tima kasih la kak, sy tanya ni sebab anak sy ada kencing manis dan saya dah baca pasal VICTOZA ni. Takpe la nanti sy tanya doktor, harap2 tak la mahal sgt. - Roslan

    ReplyDelete