Clik yer..iklan ni..

Friday, May 6, 2011

CAM NI KER ORANG MALAYSIA?? TAK TAHU CAKAP MELAYU

Tengahari Jumaat, pergi ker Ipoh Parade, cadangnya nak ambil handbag CArlo Rino yg hantar repair tahun lepas. Beg dah lama siap tapi tak berambik lagi sbb kesuntukan masa..opppsss jap jap yer..saya tahuler semua orang ada 24 jam sehari, tapi saya masih jugak tak sempat.

Nak dijadikan citer lepas gi ambik bag, saya singgahlah kat kedai yg jual IPad kat, maklumlan sekarang kan trend orang pakai IPad, tak beli pun tak per...saja jer tengok-tengok.

Saya pun gi bertanya dgn sales girl pompuan, kalau tak silap guna bahasa rojak melayu-Inggeris. Sales girl tu boleh kata..SORRY SAYA TAK TAHU MALAY..hushh..angin jugak dengarnya, tapi sabar juga, explain ngan dia dlm bahasa Inggeris. Lepas di aexplain tu cadang nak balik terus ler, tapi hati rasa tak puas hati, saya pun patah balik ( tak jauh pun masih dlm kedai tu jugak) ..saya tanya dia..ARE YOU MALAYSIAN??

Dia jawab: YES IM MALAYSIAN.
Saya tanya : HOW COME YOU CANT SPEAK MALAY?
Dia jawab: I DONT KNOW MALAY.
Saya jawab: IF YOU MALAYSIAN, YOU SHOULD KNOW SPEAK MALAY...SHAME ON YOU..

Pas tu saya pun beredarlah..puas juga hati membahasakan dia..




4 comments:

  1. Bagus kak
    Kadang2 menyampah ngn bdk cina kat sekolah. Asik
    X tau melayu aje. Buat malu. Kalau kita marah, ngadu
    Ngn cikgu cina derang. Haissss....
    Panas hati

    ReplyDelete
  2. Caya la k saidah...
    Mmg patutpun akak ckp mcm tu

    ReplyDelete
  3. cikgu su..dan ju..memang akak geram sungguh tadi..kalau ju nak tahu kedai tu kat ipoh parade tkt 1, sesatunya kedai yg jual Ipad kat situ

    ReplyDelete