Clik yer..iklan ni..

Wednesday, October 12, 2011

DONUT

sUMBER MAJALAHSAJI

Bahan A:

500 gm tepung roti (berprotein tinggi)
75 gm gula kastor
1 sudu kecil garam
3/4 sudu besar yis kering
1 sudu kecil pelembut roti
1 sudu besar susu tepung

Bahan B:

100 gm ais
1 biji telur
2 sudu besar susu pekat manis

Bahan C

40 gm mentega
40 gm shortening

Bahan D

3 biji kentang - direbus dan dilecek
1 sudu besar minyak jagung

Hiasan:

50 gm gula kastor
100 gm coklat masakan
50 gm coklat putih

Cara Menyediakan:

1. Maskukkan telur ke dalam ais, kacau seketika kemudian masukkan susu, kacau lagi hingga rata. Ketepikan.

2. Dalam mangkuk adunan, masukkan kesemua bahan A dan bahan C. Putar 3 minit dengan kelajuan perlahan hingga rata. (Gaul ramas jika menggunakan tangan)

3. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Pukul lagi selama 10 minit dengan kelajuan sederhana. (Uli rata jika menggunakan tangan)

4. Masukkan bahan D dan pukul lagi selama 10 minit. (Uli sehingga lembut)

5. Doh mestilah elastik, lembut dan berkilat. Jika keras, tambahkan sedikit air sejuk.

6. Masukkan doh ke dalam plastik, rehatkannya selama 30 minit pada suhu bilik dan biar doh naik sekali ganda.

7. Keluarkan doh daripada plastik, uli memanjang dan pukul doh di atas permukaan meja. Potong doh setiap satu seberat 40 gm dan bulat-bulatkan. Rehatkan di atas dulang beralas tepung selama 30 minit, dan tutup dengan plastik agar kekal lembap.

8. Apabila doh naik, buat lubang di tengahnya, rehatkan lagi 30 minit. Goreng dan tuskan minyak serta ketepikan.

9. Sementara itu, cairkan coklat masakan dan gula kastor secara double boiler, celupkan sebahagian permukaan donat dalam coklat cair.

10. Cairkan juga coklat putih dan masukkan dalam beg piping dan paipkan di permukaan donat yang bercelup coklat. Keringkan coklat sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment