Clik yer..iklan ni..

Tuesday, October 25, 2011

ROTI WHOLEMEAL DAN ROTI BIASA

650\a

Sajer jer buat roti kawin ni sebab emak nak makan wholemeal tapi si anak tak nak makan i holemeal. Selalu kalau beli roti gardeia, emak selalu kalah pada anak-anak. So utk selesaikan masalah, jadilah roti kawin ni, buat satu loaf dua-dua boleh makan. Kalau nak makan wholemeal bread bleh, roti biasa pun boleh.

Saya uli guna mixer trio, murah jer dan praktikal, tak payah nak beli mahal-mahal.

Harga trio mixer tu murah jer RM650. Kalau ada sesiapa nak order inform/ call/sms ler..hehe sempat tu promosi.

FEATURES & SPECIFICATIONS
- 4 Speeds electronic soft touch buttons with indicator light
- Removable stainless steel bowl & additional splash guard lid
- Tilt-back locking head for easy access to mixture
- Accessories: beater, whisk & dough hook
- Max Power: 1150W
- Capacity: 5.0L
- 4 Speed Electronic controller
- Stainless steel bowl
- Powerful & quiet motor
- Easy to operate





Utk resepi wholemeal bread spt dibawah;
Saya buat setengah aduan juga/

Bahan-bahan ( 1 loaf )


270g Tepung Protin Tinggi
90g wholemeal
2sb Gula Perang
1 1/2 st Garam
2sb Butter
1 1/2 st Yis Segera
40 gram gula

Cara-cara

Cara-cara

Campur kesemua bahan kecuali air, guna speed 1 sehingga ia digaul rata. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga rata uli hingga menjadi doh yg lembut. Saya guna speed 3.
tutup dgn plastik & rehatkan selama kira-kira 20 minit
tumbuk doh untuk mengeluarkan udara, Masukkan kedalam loyang pembakar roti empat segi bujur berpenutup yg telah disapu mentega
rehatkan doh selama kira2 45minit/ 1 jam atau sehingga doh naik & hampir memenuhi ruang loyang
bakar pada suhu 200C kira2 45minit.


Utk portion roti manis saya guna jer setangah adunan dari resepi dibwh:

Bahan-bahan

500g tepung roti
25g mentega
25g shortening
20g gula
10g yis kering
secubit garam
air
40 gram gula
1 sudu susu sejat

Cara-cara

Campur kesemua bahan kecuali air, guna speed 1 sehingga ia digaul rata. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga rata uli hingga menjadi doh yg lembut. Saya guna speed 3.
tutup dgn plastik & rehatkan selama kira-kira 20 minit
tumbuk doh untuk mengeluarkan udara, Masukkan kedalam loyang pembakar roti empat segi bujur berpenutup yg telah disapu mentega
rehatkan doh selama kira2 45minit/ 1 jam atau sehingga doh naik & hampir memenuhi ruang loyang
bakar pada suhu 200C kira2 45minit.





No comments:

Post a Comment