Clik yer..iklan ni..

Sunday, October 30, 2011

MY KELAS KUIH TALAM



More cup cakes

Cupcakes



Inilah hasil keras tanganku mendeco cupcakes..






* Moist Chocolate Cake.

* Bahan A ( Diayak Bersama ) : -

280g Tepung Gandum
40g Serbuk Koko
2 Sudu Teh Serbuk Penaik
1 Sudu Teh soda Bikarbonat

* Bahan B : -

2 Sudu Teh Nescafe ( larutkan Dengan 1 Sudu Teh Air panas )
280g Marjerin
200g Gula Halus
5 Biji Telur Ayam
1 Sudu Teh Esen Vanila
250g Coklat Masakan ( Dicairkan )
1/4 Cawan Air Sejuk ( Betul2 Sejuk )


* Cara Penyediaannya : -

1. Pukul marjerin dan gula hingga kembang.Masukkan telur satu demi satu dan pukul sebati setiap kali telur dimasukkan.
2. Masukkan esen vanila, adunan nescafe serta coklat masakan yang telah dicairkan dan kacau.
3. Masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit dan diselang-selikan dengan air sejuk dan dikacau sebati.
4.Masukkan ke dalam acuan kek.bakar dalam ketuhar yang bersuhu 180c selama 1 jam 30 minit.Angkat dari ketuhar dan sejukkan.siap untuk disajikan.

sumber Chef Arm

Tuesday, October 25, 2011

Homemade Kek Lapis Sarawak ( Ipoh mali) utk tempahan dan kelas di Ipoh



Kek Lapis sarawak - masam manis



Kek Lapis Sarawak - walnut




Kek Lapis sarawak - buah prune



Kek Lapis sarawak - tembikai

Semua kek bersaiz 9" x 9"

FRUIT TART - UTK KELAS DAN TEMPAHAN




Tempahan utk hantaran dibuka dgn harga RM2.80 sebiji ( tidak termasuk kos hantaran). Utk Kelas tartlet dibuka di Ipoh dgn harga RM100 utk 4 jenis tart. Berminat boleh SMS

ROTI WHOLEMEAL DAN ROTI BIASA

650\a

Sajer jer buat roti kawin ni sebab emak nak makan wholemeal tapi si anak tak nak makan i holemeal. Selalu kalau beli roti gardeia, emak selalu kalah pada anak-anak. So utk selesaikan masalah, jadilah roti kawin ni, buat satu loaf dua-dua boleh makan. Kalau nak makan wholemeal bread bleh, roti biasa pun boleh.

Saya uli guna mixer trio, murah jer dan praktikal, tak payah nak beli mahal-mahal.

Harga trio mixer tu murah jer RM650. Kalau ada sesiapa nak order inform/ call/sms ler..hehe sempat tu promosi.

FEATURES & SPECIFICATIONS
- 4 Speeds electronic soft touch buttons with indicator light
- Removable stainless steel bowl & additional splash guard lid
- Tilt-back locking head for easy access to mixture
- Accessories: beater, whisk & dough hook
- Max Power: 1150W
- Capacity: 5.0L
- 4 Speed Electronic controller
- Stainless steel bowl
- Powerful & quiet motor
- Easy to operate





Utk resepi wholemeal bread spt dibawah;
Saya buat setengah aduan juga/

Bahan-bahan ( 1 loaf )


270g Tepung Protin Tinggi
90g wholemeal
2sb Gula Perang
1 1/2 st Garam
2sb Butter
1 1/2 st Yis Segera
40 gram gula

Cara-cara

Cara-cara

Campur kesemua bahan kecuali air, guna speed 1 sehingga ia digaul rata. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga rata uli hingga menjadi doh yg lembut. Saya guna speed 3.
tutup dgn plastik & rehatkan selama kira-kira 20 minit
tumbuk doh untuk mengeluarkan udara, Masukkan kedalam loyang pembakar roti empat segi bujur berpenutup yg telah disapu mentega
rehatkan doh selama kira2 45minit/ 1 jam atau sehingga doh naik & hampir memenuhi ruang loyang
bakar pada suhu 200C kira2 45minit.


Utk portion roti manis saya guna jer setangah adunan dari resepi dibwh:

Bahan-bahan

500g tepung roti
25g mentega
25g shortening
20g gula
10g yis kering
secubit garam
air
40 gram gula
1 sudu susu sejat

Cara-cara

Campur kesemua bahan kecuali air, guna speed 1 sehingga ia digaul rata. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga rata uli hingga menjadi doh yg lembut. Saya guna speed 3.
tutup dgn plastik & rehatkan selama kira-kira 20 minit
tumbuk doh untuk mengeluarkan udara, Masukkan kedalam loyang pembakar roti empat segi bujur berpenutup yg telah disapu mentega
rehatkan doh selama kira2 45minit/ 1 jam atau sehingga doh naik & hampir memenuhi ruang loyang
bakar pada suhu 200C kira2 45minit.





Sunday, October 16, 2011

TRIO STAND MIXER RM650 TERMASUK KOS PENGHANTARAN



FEATURES & SPECIFICATIONS
- 4 Speeds electronic soft touch buttons with indicator light
- Removable stainless steel bowl & additional splash guard lid
- Tilt-back locking head for easy access to mixture
- Accessories: beater, whisk & dough hook
- Max Power: 1150W
- Capacity: 5.0L
- 4 Speed Electronic controller
- Stainless steel bowl
- Powerful & quiet motor
- Easy to operate




Thursday, October 13, 2011

CHEESE CAKE

Bahan-bahan ( 18cm )

250g cream cheese
200g sour cream/plain yogurt
30g butter
*40g gula halus
*20g susu pekat manis
*20g madu
2 biji telur kuning
1 biji telur
100ml fresh cream
50ml fresh milk
25g corn starch
1/2 biji lemon jus
1/2 biji kulit lemon
10 titik vanila oil

Cara-cara
Panaskan oven pada suhu 180C. Cream cheese, butter dan telur mesti berada pada suhu bilik.
Letak cookies padat-padat ke dalam loyang. (RUJUK RESEPI COOKIES SPT DIBAWAH)

Letak cream cheese dan butter ke dalam mangkuk.
Pukul sehingga menjadi cream.
Masukkan bahan yang bertanda (*). Pukul lagi 1-2 minit.
Masukkan sour cream. Mix hingga sebati.
Sagat Kulit lemon

Masukkan pula (ikut turutan), telur kuning-> telur semua -> corn starch -> fresh cream -> fresh milk -> lemon -> vanila. Kacau biar sebati.

Tapiskan adunan masuk ke dalam loyang yang mengandungi cookies. Buang kulit lemon yang terlekat pada penapis.

Letakkan loyang berisi adunan ke dalam loyang yg lebih besar yg berisi air.
Bakar kek pada suhu 180C selama 10 minit.
Turunkan suhu kepada 150C. Bakar lagi selama 60 minit.
Biarkan sejuk di dalam loyang.

Sejukkan kek ke dalam peti sejuk.
Bila dah sejuk, keluarkan dari loyang. Kemudian simpan dalam peti ais. Biarkan sehari sebelum dimakan untuk menikmati keenakkan cheesecake ini.

Resepi Base cookies
Bahan-bahan ( 18cm )
70g tepung gandum
10g cocoa powder
40g gula halus
50g butter/shortening
10-20ml fresh milk/air - adjust kekerasannya
Cara-cara Masukkan semua bahan-bahan dari atas ke bawah ke dalam beg plastik. Ramas-ramas biar semuanya bercampur.
Canaikan biar setebal 5mm
Letak di atas oven plate. Kemudian buka beg plastik. Tarik keluar plastik bahagian bawah dengan perlahan. Kalau doh melekat boleh letak sekejap dalam peti ais.
Buat jalur-jalur seperti dalam gambar supaya senang nak ambik
Kemudian bakar dalam oven pada suhu 180C selama 12minit. Keluarkan dan sejukkan.
Bila dah sejuk tu, masukkan ke dalam loyang. Tekan biar patah-patah/hancur dengan belakang gelas.
Cheesecake yg guna coaco cookie



Wednesday, October 12, 2011

KELAS TALAM

Salam

Pada warga Ipoh dan kawasan yg berdekatan, Kelas Talam akan diadakan di Ipoh pada 23 Oct 2011 dari jam 9.00 pagi - 2.00pm. Sila sms saya di 0135282194 utk mendapatkan alamat. Yuran RM80 utk 7 jenis kuih talam.




WANTAN GORENG


Bahan-bahan:

1/2 biji putih telur
1 sudu kecil kicap cair
1/2 sudu kecil gula
150 gm udang/isi ketam/ayam
1 pokok daun bawang
150 gm kulit wantan
1 biji telur - dipukul
Secubit garam
Sedikit serbuk lada sulah
Minyak untuk menggoreng


Cara menyediakan:

1. Bersihkan udang, isi ketam atau ayam.

2. Perapkannya dengan putih telur, kicap cair, gula, garam dan serbuk lada sulah selama 1/2 jam.

3. Letakkan inti ini di tengah-tengah kulit wantan.

4. Sapukan telur yang telah dipukul di hujung kulit wantan.

5. Kemudian cantumkan mengikut bentuk yang disukai.

6. Goreng dalam minyak yang panas sehingga warna keemasan.

7. Hidangkan bersama sos cili (resipinya di bawah).


Sos Cili

Bahan-bahan:

6 biji cili merah
2-4 ulas bawang putih
1/2 cawan air
1 sudu besar sos tomato
1/4 sudu besar cuka (jika suka)
1/2 sudu besar gula
1/4 sudu kecil garam


Cara menyediakan:

1. Kisar cili dan bawang putih hingga halus.

2. Masukkan sos tomato, cuka, gula dan garam.

3. Masak selama 5 minit atau renehkan hingga dapat kepekatan yang sesuai.

WANTAN GORENG

Bahan-bahan:

1/2 biji putih telur
1 sudu kecil kicap cair
1/2 sudu kecil gula
150 gm udang/isi ketam/ayam
1 pokok daun bawang
150 gm kulit wantan
1 biji telur - dipukul
Secubit garam
Sedikit serbuk lada sulah
Minyak untuk menggoreng


Cara menyediakan:

1. Bersihkan udang, isi ketam atau ayam.

2. Perapkannya dengan putih telur, kicap cair, gula, garam dan serbuk lada sulah selama 1/2 jam.

3. Letakkan inti ini di tengah-tengah kulit wantan.

4. Sapukan telur yang telah dipukul di hujung kulit wantan.

5. Kemudian cantumkan mengikut bentuk yang disukai.

6. Goreng dalam minyak yang panas sehingga warna keemasan.

7. Hidangkan bersama sos cili (resipinya di bawah).


Sos Cili

Bahan-bahan:

6 biji cili merah
2-4 ulas bawang putih
1/2 cawan air
1 sudu besar sos tomato
1/4 sudu besar cuka (jika suka)
1/2 sudu besar gula
1/4 sudu kecil garam


Cara menyediakan:

1. Kisar cili dan bawang putih hingga halus.

2. Masukkan sos tomato, cuka, gula dan garam.

3. Masak selama 5 minit atau renehkan hingga dapat kepekatan yang sesuai.

DONUT

sUMBER MAJALAHSAJI

Bahan A:

500 gm tepung roti (berprotein tinggi)
75 gm gula kastor
1 sudu kecil garam
3/4 sudu besar yis kering
1 sudu kecil pelembut roti
1 sudu besar susu tepung

Bahan B:

100 gm ais
1 biji telur
2 sudu besar susu pekat manis

Bahan C

40 gm mentega
40 gm shortening

Bahan D

3 biji kentang - direbus dan dilecek
1 sudu besar minyak jagung

Hiasan:

50 gm gula kastor
100 gm coklat masakan
50 gm coklat putih

Cara Menyediakan:

1. Maskukkan telur ke dalam ais, kacau seketika kemudian masukkan susu, kacau lagi hingga rata. Ketepikan.

2. Dalam mangkuk adunan, masukkan kesemua bahan A dan bahan C. Putar 3 minit dengan kelajuan perlahan hingga rata. (Gaul ramas jika menggunakan tangan)

3. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Pukul lagi selama 10 minit dengan kelajuan sederhana. (Uli rata jika menggunakan tangan)

4. Masukkan bahan D dan pukul lagi selama 10 minit. (Uli sehingga lembut)

5. Doh mestilah elastik, lembut dan berkilat. Jika keras, tambahkan sedikit air sejuk.

6. Masukkan doh ke dalam plastik, rehatkannya selama 30 minit pada suhu bilik dan biar doh naik sekali ganda.

7. Keluarkan doh daripada plastik, uli memanjang dan pukul doh di atas permukaan meja. Potong doh setiap satu seberat 40 gm dan bulat-bulatkan. Rehatkan di atas dulang beralas tepung selama 30 minit, dan tutup dengan plastik agar kekal lembap.

8. Apabila doh naik, buat lubang di tengahnya, rehatkan lagi 30 minit. Goreng dan tuskan minyak serta ketepikan.

9. Sementara itu, cairkan coklat masakan dan gula kastor secara double boiler, celupkan sebahagian permukaan donat dalam coklat cair.

10. Cairkan juga coklat putih dan masukkan dalam beg piping dan paipkan di permukaan donat yang bercelup coklat. Keringkan coklat sebelum dihidangkan.

AKOK PANDAN


Makanan favorite suami


Bahan-bahan ( 36 biji )
5 biji telur
200 ml pati santan
100 ml air
150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
30 gram tepung gandum
3 helai daun pandan- disiat-siat
2 cubit garam halus
Cara-cara Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.



KUIH TAKO


Bahan-bahan:

25 helai daun pandan - dibentuk seperti kotak

Untuk lapisan bawah:

30 gm tepung Hoen Kwee (hijau)
15 biji sengkuang cina - dipotong dadu
1 1/2 cawan gula
3 cawan air
1/2 sudu kecil pewarna hijau

Untuk lapisan atas:

80 gm tepung jaung - dibacuh dengan secawan air
4 cawan pati santan
2 cawan air (tambahan)
Secubit garam

Cara Menyediakan:

1. Jerang air dan gula hingga larut dan masukkan sengkuang cina, tepung Hoen Kwee dan pewarna hijau. Dengan api yang sederhana, kacau selama 10 minit atau sehingga aduan menjadi pekat kemudian tuangkan ke dalam setiap kotak daun pandan hingga paras separuh. Sejukkan.

2. Didihkan santan dengan 2 cawan air tambahan. Masukkan garam serta adunan tepung jagung. Kacau hingga pekat kemudian tuangkan ke dalam kotak daun pandan hingga penuh. Biarkan sejuk sedikit sebelum didinginkan dalam peti sejuk.




KUIH TORAK


Bahan-bahannya:
Bahan-bahan:

2 cawan tepung beras
3 cawan air
Sedikit air kapur
1/2 cawan air perahan pandan
Gula ikut manis
Daun pisang dan tali untuk membungkus

Cara Menyediakan:

1. Dalam sebuah bekas, adun semua bahan hingga sebati. Ketepikan.

2. Menggunakan kayu bulat panjang, gulung daun pisang menjadi kelongsong dan ikat kemas hujungnya dengan tali. Ikat juga sepanjang kelongsong dengan ikatan simpul hidup. Keluarkan kayu.

3. Isi adunan ke dalam teko dan tuangkan ke dalam kelongsong sehingga tiga suku penuh. Ikat pangkalnya.

4. Rebus hingga keras serta kelongsong timbul.




Tuesday, October 11, 2011

APAM BALIK




Bahan-bahan ( 4-5 orang )
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1½ cawan air
Sedikit mentega/planta untuk mengoles
Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar dan butter jagung cream n gula)

Cara-cara
Mesin gula bersama telur hingga kembang,
Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong.

TALAM LAPIS PERMATA


Bahan-bahan:-
Bahan Lapisan Permata


Bahan A
50gm sagu kecil berwarna pink

Bahan B
120gm tepung beras
50gm tepung ubi
150ml santan pekat
100ml air

Bahan C
140gm gula kastor
100ml santan pekat
200ml air
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan

Cara-caranya:-
Masak bahan C sehingga gula menjadi hancur (suam kuku)
Kemudian masukkan bahan B dan kacau rata, tapiskan
Masukkan pula bahan A dan ketepikan sebentar

Bahan Lapis Berwarna


Bahan D
270tepung beras
150gm tepung ubi
250ml santan pekat
250ml air

Bahan E
200gm gula kastor
200ml santan pekat
300ml air
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan

Bahan F
Pewarna hijau secukupnya
Esen pandan secukupnya

Cara-caranya:-
Masak bahan E sehingga gula cair (suam kuku)
Setelah itu, bancuh bahan D dan satukan dengan bahan E.
Tapis dan bahagikan kepada 4 bahagian. Satu bahagian pink, satu bahagian putih dan 2 bahagian hijau yang dicampur dengan sedikit esen pandan.

Cara-cara melapis:-
Mula-mula masukkan bahagian merah dan kukus selama 10 minit.
Kemudian masukkan putih, kukus 10 minit. Masukkan pula bahagian hijau, kukus 10 minit.
Masukkan pula bahagian lapisan permata dan kukus 10 minit
Akhir sekali masukkan bahagian hijau dan kukus selama 25 minit.
Angkat dan sejukkan sebelum dipotong.
.

Monday, October 10, 2011

APAM POLKADOT

Bahan-bahan untuk masak apam polkadot ( 50 biji papercup medium )

3 biji telur dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar/ susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette**
1 sudu kecil esen vanilla
filling blueberry/ strawberry/ apa-apa ikut citarasa yang disukai
pewarna

**Nama panggilan lain bagi ovelette adalah quick 75. Ia berwarna oren atau kuning dan teksturnya seperti gel.Ovalette merupakan pengemulsi atau penstabil yang digunakan untuk membuat kek span dan dan kek-kek yang menggunakan telur sebagai bahan untuk melembutkan kek.

Cara-cara penyediaan apam polkadot

1. Masukkan telur dan gula ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang dan menjadi putih.

2. Selepas tue, baru campur bahan2 lain(masukkan susu, tepung dan last sekali ovelette. Then, masukkan esen vanilla) dan mix lagi sehingga sebati.

3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan.

4. Masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag.

5. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas (setengah/separuh sahaja).

6. Letakkan filling secukupnya (nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan).

7. Picit lagi adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh.

8. dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus dengan api kecil/sederhana selama 10-15minit atau sehingga masak.




RESEPI POPIA BASAH


Bahan-bahan ( 12 keping )

Bahan untuk kulit*
2 cawan tepung gandum
1 biji putih telor
3/4 cawan air
2 sudu makan cuka
secubit garam

Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
1/2 biji kobis - diricih halus
3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
1 biji sederhana bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan udang kering
garam secukupnya
minyak untuk menumis
**Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.

Bahan untuk sambal***
15 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 sudu besar gula perang
2 sudu besar kicap manis
minyak untuk menumis
garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
*** blend cili kering+bawang besar +bawang putih.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.

Cara-cara menyediakan kulit
1) campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan
2) gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-
kurangnya 1/2jam
3) ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper
4) buat dari arah jam
5) mulakan dari tepi dulu
6) kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar
angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)
ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal
Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
lipat macam biasa dan gulung
sedia untuk dimakan :)