Clik yer..iklan ni..

Tuesday, November 25, 2014

DAGING MASAK HITAM MADU

DAGING MASAK HITAM MADU


Bahan-bahannya:

...500 gm daging hiris nipis n gaul dgn 1 sb madu, 1sb gula melaka n 2-3 sb kicap pekat karamel. ketepikan.
blend bawang merah 7 biji, bawang putih 1-2 ulas, halia 1 inci, 1/2 sk jintan kasar n 1/2 sk jintan halus dgn lada kering dlm 15 tangkai. ketepikan.
1 sb lada hitam - tumbuk agak halus
kicap masin secukupnya
titik 2 btg serai
1 sk pati asam jawa

Cara-caranya:

panaskan minyak n tumis bahan2 blend, lada hitam, serai yg dititik hingga pecah minyak.
masukkan pati asam jawa n kacau sebati
masukkan daging yang diperap n kacau lagi
tambahkan kicap masin secukupnya dan gaul sebati
tutup kuali n perlahankan api
kacau sekejap2
renehkan hingga daging empuk
kalau tak cukup manis tambahkan gula melaka/manisan/madu lg - ikut suka

APAM BERAS

Resepi APAM BERAS
Bahan-bahan (menghasilkan 25 bji)
1 cawan Nasi
1 cawan Tepung Gandum
1 Cawan Tepung Beras
¾ Cawan Gula Pasir
1¼ Cawan Air
½ Sudu Besar Yis
½ Sudu Kecil Sodium bikarbonat (Baking Soda)
½ Sudu Kecil Perisa Ros
Pewarna Pilihan

Kelapa Parut dikukus sebentar dan dicampurkan Garam

Monday, November 24, 2014

JADUAL KELAS MASAKAN DI POH BAGI JAN 2015

Assalam.

Semua kelas bermula pada jam 9.30 pagi. Kelas akan diadakan di Taman Song Choon Ipoh, Perak. Landmark: berhampiran dgn Hillcity Hotel. berminat watsapp 0195912194 or 0135282194, Deposit sebanyak RM50 akan dikenakan bagi setiap kelas. No akaun akan diberi kemudian.


10 Jan 2015 ( sabtu)Kelas Roti part 2 RM150 ( 9.30 pg hga jam 5.00 ptg)
1) Marble loaf
2) Roti arab
3) roti sarang lebah
4) roti chicken floss
5) potato bread
6) Roti sosej
7) Roti burger

11 Jan 2015 (ahad) Kelas deco buttercream - 1 tingkat RM180 (9.30 pagi hingga 5.00ptg)
Peserta akan mendeco dan membawa pulang sebiji kek yg telah dihias.


17 Jan 2015 (sabtu) Kelas dessert box (9.30pg hingga jam 3ptg)RM150

1) Redvevlvet chocolate
2) salted caramel
3) choc cheese mouse cake
4) Daim croqant cake
5) free resepi black macadami torte

18 Jan 2015) Kelas basic cupcake RM150 ( 9.30 pagi hga 5.00ptg)
Peserta akan menghias dan membawa pulang 12 bj cupcake.
1) 6 bj buttercream
2) 6bj fondant

24 Jan 2014 - kelas lava cheese cake RM150 ( 9.30pg hga jam 3.00ptg)
Peserta akan diajar 5 jenis lave cheese cake.

25hb jan 2015 - Jan 2015 - Sabtu - Kelas Talam Part 1 ( 9.30 pagi hingga jam 5ptg)
RM150 , 10 jenis talam
1) serimuka pandan
2) talam tokyo
3) talam keladi
4) talam suji
5) talam jagung
6) Talam gula merah
7) Talam caca
8) Talam cendol
9) talam roti
10) talam sago banjar